"Nové" nápady pana ministra Dobeše

Začínám mít pana ministra Dobeše opravdu ráda. On s námi, školáky a studenty opravdu soucítí.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) při rozhovoru pro iDNES.czJiří Benák

Proto se nejspíš rozhodl, že noční můra všech studentů, matematika, by mohla být zavedena povinně, vedle českého jazyka a cizího jazyka, do maturitní zkoušky. Což o to, více jak polovina studentů by ji nejspíš neudělala. Mají ve škole více „makat“. Ono přece nejde jen o to, spočítat si výplatu a zda vás v obchodě neobrali o nějaký ten peníz. V dnešní době, pokud projde důchodová reforma, by se to opravdu nemuselo vyplatit.

Hlavně před Vánoci, kdy každý koukat na korunky v peněžence. Přece tchýně nutně nepotřebuje nové auto, ta stará škodovka ještě jezdí. A možná by ji mohlo stačit jen autíčko z hračkářství…

Budiž, matematiku jako maturitní předmět schvaluji, podle výsledků generální zkoušky na státní maturity ji neudělalo až 48% studentů, kteří si ji zvolili a  členové Národní ekonomické rady vlády si rvou vlasy z neznalosti středoškolské matematiky. Sice studenti budou v budoucnu u maturity vypadat krapet staře, vrásky nikoli z nocí probděných v hospodě, ale nad učebnicí královny přírodních věd. Údajně.

Čím ale dál prokazuje svou oddanost studentům tento „strojní“ psycholog? Třeba takové sloučení škol. Chválihodná myšlenka, že? Jistě, více jak polovina škol zeje prázdnotou, respektive jsou naplněny z poloviny. Jenže prohlášení pana ministra mě pobavilo či spíše překvapilo. Prohlásil, že slučovat se bude KAŽDÁ pátá škole. V praxi jsem si to představila tak, že si sepíše všechny školy ve státě a nejspíš bude házet šipky, popř. si zahraje ententyky. Protože takhle vlastně řekl, že ho nezajímá, zda ta škola je plná studentů nebo ne, ale na seznamu je prostě pátá, tak ji sloučí s jinou a některé obory nám prostě zaniknou. A nehledě na to, že je v plánu slučování i základních škol.

Tak se vlastně v budoucnu ušetří. Prý. Ale ono to slučování asi taky nebude zadarmo, protože zadarmo už nehrabe ani kuře. Ale on nám to určitě ještě pan ministr objasní.

Osobně proti slučování nic nemám, pokud se jedná o školu, která již několik let není naplněná, ale aby někdo hodlal sloučit jisté gymnázium, které má rok od roku více zájemců o studium, s jinou školou, mi přijde jako postavené na hlavu nebo špatný vtip.

A další takovou zajímavou zprávou je pozvání světových špiček do našich škol. Tady opravdu nemám nic proti, osobně bych se ráda přiučila od nějakého experta z východu. Ovšem trochu mě zarazil fakt, že většina těch nejchytřejších mozků by přednášela nejspíš jen na těch nejprestižnějších školách, tedy Karlovou univerzitou počínaje a univerzitou Palackého v Olomouci konče. Ale co ty menší školy? Po těch neštěkne ani pes? Co když taky mají potenciál stát se v budoucnu dobrou a prestižní školou? Nebereme v potaz školy typu Západočeské univerzity. Vždyť i Karlova univerzita taky nějak musela začínat…Ovšem pan ministr to opět vysvětlil. A jak jinak, než po svém: „Chceme u nich posilovat prvek, který nazýváme excelence.“ Já teda nevím, ale nemyslím si, že kdyby přednášeli na menší a méně známé univerzitě, že by si na ně doma ukazovali prstem a smáli se jim.

Na tuto akci chce Dobeš vyměřit půl miliardy. Dobře, ale co pak? Půl miliardy se vyčerpá a dál budou placeni z čeho? Dobře, do toho nevidím, ale přijde mi to zvláštní…

„Naše vysoké školy jsou v mezinárodních žebříčcích hluboce dole. A já bych rád ušetřil uvnitř resortu půl miliardy na to, abych k nám přitáhl nejlepší kapacity ze světa. Věřím, že tímto posílením o profesory z ciziny bych dokázal zvyšovat úroveň našich škol,“ nastínil v Lidových novinách Dobeš a uvedl portál idnes.cz. Tomuto faktu věřím i já. Univerzity souhlasí. Budiž. Pokud to ovšem trvat nějakou dobu a nebude to jen jednorázová akce. Navíc by se navázala i spolupráce se zahraničními pracovišti. Až doteď jsem žila asi v omylu, že kontakt se zahraničím již nějaký máme. Očividně, nedostatečný….

Autor: Eliška Liedermannová | čtvrtek 10.3.2011 14:30 | karma článku: 9,34 | přečteno: 945x