Kauza: Dobeš a seminární práce

Politickým světem již několik dní otřásá další kauza, velmi příjemná na pohled. Jistě, pan ministr školství Dobeš je velmi pohledný, mladý a v první řadě sympatický muž ve věku, kdy mnoho dam již neupřednostňuje zajíčky, ale zdravě sebevědomé muže. Jenže nedejte se zmást příjemně obrýleným vzhledem, pan ministr dokáže být i pěkně tvrdý. Liška jedna podšitá. Důkazem může být jeho vystoupení v pořadu Michaeli Jílkové – Máte slovo, kde hájil státní maturity. K vzteku mnoha studentů i učitelů. O tom však nemá býti řeč.

Chtěla bych se zaměřit na právě probíhající věc, tedy jeho očividně prokazatelné napsání seminární práce Janě Machálkové. Dnes je tahle slečna na lukrativním postu šéfa kabinetu ministra Dobeše. Opravdu nečekané. Že by byla skutečně tak „úžasná“? Nebo jen pan ministr chtěl předejít tomu, aby to na něj „práskla“, a proto ji dosadil tak vysoko? Těžko říct. Zanechme však spekulací, lehce konspiračních teorií, založených pouze na mém úsudku a přejděme k faktům, které nám přinesly jisté zdroje.

Poprvé 17.2.2011 se na většině známých portálů, od Idnes.cz, přes Novinky.cz až po Atlas.centrum.cz, objevila zpráva, že ministr Dobeš napsal seminární práci své podřízené. Šok jako hrom, když vezmeme v potaz to, že tenhle člověk prosazuje státní maturity a srovnání učilišť s gymnázii.

S lehce ironickým úsměvem jsem pročítala zprávy.

„Z dokumentů, které má MF DNES k dispozici, vyplývá, že seminární práci psal sám ministr. Machálková ji pak opatřila jen náležitými grafickými údaji a předala svému vyučujícímu,“ napsal portál Idnes.cz a Lidovky.cz. Vskutku zajímavá informace. Pomalu jsem si začala hledat kontakt na pana ministra. Přeci jen uvažuji o studiu na vysoké škole, jistá výpomoc by se mi pak docela hodila.

"Hodnocení této konkrétní práce si už nepamatuji. Na tu práci se znovu podívám, samotného mě to zajímá, to by byl samozřejmě problém,“ uvedl vedoucí katedry sociální a masové komunikace na soukromé škole UJAK Radek Mezulánik,“ napsalo více zdrojů. Obvyklý postup. Přece jen nechceme dopadnout jako plzeňská univerzita a tisknout diplomy na počkání. Zavařila by se tiskárna a barva je tak trochu drahá záležitost, že.

„K seminární práci Dobeš na tiskové konferenci uvedl, že ji pouze autorizoval a dodal postřehy. "Napsal jsem k tomu své připomínky, uložil a odeslal," řekl Dobeš,“ uvedl o několik hodin později portál Idnes.cz. Už jsem si začínala zoufat. Tak přece jen z toho psaní asi nic nebude.

„Poté na dotaz, zda 1. ledna náhodou nekomunikoval s Machálkovou o seminární práci, uvedl: "Nevím, co jsem dělal. Ne že bych byl opilý, ale fakt nevím." Posléze připustil, že práci "dopisoval". A nakonec uvedl, že do ní napsal některé "kritické pasáže" o sobě.“ opět citace Idnes.cz. To mě velmi povzbudilo. Tak už to z pana Dobeše leze ven. Nejdřív trestní oznámení a absolutní odmítání jakékoli spolupráce. Pak následné připuštění, že seminární práci přece jen doplnil o „pár“ postřehů. A na konec už měl dopisovat některé pasáže! Zajímavá taktika boje. Určitě by se časem osvědčila například u šachové hry.

Pan ministr ovšem nelenil a kromě podání trestního oznámení ještě přispěchal se svým návrhem, proč mu teď všichni házejí klacky pod nohy. "Tohle jsou útoky, které jen mají odvést pozornost a zdržovat mne v klíčovém úkolu, což je příprava státních maturit," reagoval,“ objevilo se na Idnes.cz i Novinkách.cz. „Ano, ano pane ministře, lidi jsou proti státním maturitám, a tak Vám šťourají do soukromí. Ale co jste taky čekal? Poplácání po zádech?“ pomyslela jsem si s úšklebkem a pokračovala ve sledování případu.

A vypluly na povrch další velmi zajímavé informace. „Jak informovalo ve čtvrtek Právo, tendr na přípravu elektronických srovnávacích zkoušek pro 5. a 9. třídy základních škol vyhrála firma kWare. Firma přitom nemá žádného zaměstnance, nelze na ni dohledat dokonce telefonní kontakt, rovněž sídlo společnosti budí rozpaky,“ poukazovaly Novinky.cz.

To mě snad pobavilo ještě více. Kdopak asi dostal 1,5 miliónu korun, které byly do této zakázky vloženy? Určitě ten tým externistů, jak se uvádí. Pokud ovšem ten externista nebyl pouze jeden…Dost! Pokračujeme dále.

„Věci veřejné stojí za svým ministrem školství Josefem Dobešem, který přiznal, že pomáhal šéfce svého kabinetu napsat seminární práci. Celou kauzu nepovažují za problém. Dobeše nechají všechno vysvětlit v úterý na jednání poslaneckého klubu, o jeho odchodu z ministerského křesla ale neuvažují,“ opět informoval Idnes.cz.

"Tuto kauzu považuji za nesrovnatelnou s jinými kauzami. Je to titěrnost," uvedla místopředsedkyně VV Karolína Peake. "Nechám si to vysvětlit, ale zatím to nebudeme řešit," sdělil poslanec Radim Vysloužil,“ pro opět a zase můj věčný zdroj.

Jak vidno, pan ministr je očividně čistý jako lilie. Tedy, možná se na té bílé květině objevilo pár skvrn, ale to přeci jen dodá na zajímavosti, no ni?

Pak se dokonce objevila i jedna zpráva, které pro mě velmi „hot“! „Podezření jsou založena na dokumentech, které obsahují tzv. datovou stopu, která prý k Dobešovi prokazatelně vede. Jsou ale tyto důkazy opravdu důvěryhodné? "Izolovaný mail o tom, že jste osobně zabil Ježíše Krista vám vyrobím během chvíle," tvrdí Vladimír Smejkal, jeden z předních odborníků na legislativu informačních systémů a spoluautor zákona o elektronickém podpisu nebo datových schránkách, “ uvedly Lidovky.cz. Tím pohřbili veškeré moje naděje na budoucí lukrativní post, ke kterému bych si dopomohla psaním seminární práce o činnosti nějakého toho ministra. „Škoda,“ řekla jsem si a svěsila jsem hlavu. Tak nakonec skutečně budu muset přeci jen na té „výšce“ ukázat, že umím psát sama!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eliška Liedermannová | pondělí 21.2.2011 16:15 | karma článku: 18,05 | přečteno: 1852x