Doktor Smrt aneb Jack Kevorkian

Je to již několik dnů, co zemřel Jack Kevorkian.Myslím, že tohoto muže mnoho z vás nezná, natož osobně.Jelikož osobně by ho nechtělo poznat velké množství lidí. Byl to lékař, kterého si lidé přejí potkat na své pouti životem jako posledního. Byl totiž propagátorem euthanázie, asistované sebevraždy.

Doktor Smrt, tak se mu přezdívalo. Za svého života pomohl na onen svět více jak 130ti lidem.

Několikrát byl zproštěn viny ze spáchání úmyslného zabití. Až později ho dostali do vězení za spáchání vraždy, jelikož kvůli propagaci euthnázie nechal v televizi vysílat záznam, na kterém osobně podává smrtící injekci dvaapadesátiletému Thomasi Youkovi, jenž trpěl nevyléčitelnou degenerativní nervovou chorobou amyotripickou laterální sklerózou, takzvanou Lou Gehringovou nemocí.

Do vězení nastoupil v roce 1999, ale v roce 2007 byl ze zdravotních důvodů propuštěn na svobodu pod podmínkou, že už nikomu nepomůže ke skonu.

Doktor Kevorkian se vždy hájil tím, že pomáhá lidem od utrpení. Když už nemají dost sil na zvládnutí bolesti, neuvěřitelně trpí, ale stále jsou schopni vnímat, pak mají právo na ukončení života. Sami si o tom rozhodují. Vždy s pacientem, co ho požádal o pomoc, měl několik sezení, na jejichž základě uznal za vhodné provést euthanázii či nikoli. Přesto byl obviňován z toho, že chce zabíjet postižené lidi, lidi na vozíku. To ale doktor Smrt nikdy neudělal! A ani nechtěl. Tvrdil, že právo na svobodné rozhodnutí o vlastní smrti má každý. A modlení nám od bolesti nepomůže...

...

Osobně si myslím, že euthanázie by měla být povolena. Pokud ten člověk skutečně nemůže dál, trpí a má dost té bolesti, měl by sám učinit tomu všemu konec. Je mi jasné, že někteří by toho mohli zneužít, ale není lepší ukončit život důstojně a včas? Nebo radši dožijete jako "živoucí" mrtvola na přístrojích, dokud lékaři neuznají za vhodné, že už je čas zbavit vás bolesti?

P.S.: Dokonale ho ztvárnil Al Pacino ve filmu Doktor Smrt.

Autor: Eliška Liedermannová | středa 8.6.2011 21:25 | karma článku: 10,95 | přečteno: 752x