Nestárněte-zrajte jako víno

A když jako víno tak proč ne s vínem? Je známo, že především červené víno obsahuje resveratrol, který aktivuje geny delšího a zdravějšího života, takže sklenka denně je jako elixír mládí, a to nejlepší, co pro sebe můžete udělat.

Samozřejmě jen pokud vám víno chutná, jinak můžete jen pojídat hrozny nebo si kupovat preparáty s touto zázračnou látkou. Ale víno má navíc přidanou hodnotu-tedy alkohol-který vás rozveselí a to samo o sobě je zdraví prospěšné. Veselí lidé žijí déle než pesimisté a bručouni, kteří se potácí od deprese k depresi. Navíc čím déle slupky a semínka vinné révy jsou ve směsi která kvasí, tím více prospěšné látky se z nich vylouhuje

Ale je pravdou, že někteří odborníci o příznivých účincích resveratrolu pochybují, někteří dokonce  vyvracejí, ale Francouzi a Italové, kteří víno pijí především, jsou důkazem, že něco na tom bude. 

Podle některých studií dokonce kontrolní skupina těch, co popíjeli, samozřejmě jen umírněně, byla zdravější a dožívala se v průměru vyššího věku než zapřisáhlí abstinenti.

Zde jen několik příznivých účinků: Působí jako prevence ischemické choroby srdce tím, že snižuje LDL cholesterol, tedy ten špatný, a naopak zvyšuje ten dobrý, tedy HDL cholesterol snižuje krevní tlak, uvolňuje tonus krevních cév takže zabraňuje tvrdnutí tepen, brání tvorbě krevních sraženin v krevním oběhu, snižuje riziko tvorby ledvinových kamenů, je prevencí proti Alzheimerově chorobě a u kuřáků snižuje škodlivý účinek  kouření na výstelku krevních cév.

Ale pokud tomu moc nevěříte a patříte mezi pochybovače, ale víno vám chutná a chcete se přesvědčit, že  i prospívá zdraví, tak  podzim a s ním přicházející sychravé počasí přímo vybízí dát si víno svařené. Když ke všem těm zdraví prospěšným látkám ve víně přidáte ještě skořici, hřebíček, vanilku a plátek citronu nebo pomeranče, tak všechny tyto ingredience jsou samy o sobě tak léčivé, že svařáček je skutečně to nejlepší, co pro své zdraví a krásu můžete udělat.  A navíc pěkně zahřeje.

Ale všeho s mírou-tak na zdraví.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libuše Palková | sobota 13.10.2018 16:14 | karma článku: 18,14 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53