Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lekce ve šplhání

Šplhala jsem se na vrchol kopce, o kterém všichni tvrdili, že je to překrásná hora, ale mně to připadalo spíš jako hromada hnoje.

Nejspíš to říkali proto, že široko daleko nebylo nic jiného, takže neměli srovnání. Jen proto se jim ta hora zdála tak krásná. Ale možná jsem to já naopak nedokázala patřičně ocenit, protože jsem z toho výstupu byla hrozně unavená- šplhání mi nikdy nešlo.

Po chvíli jsem zjistila, že mě všichni předbíhají. Ale ne že by byli lepší, jen nechutně švindlovali. Bezohledně se hnali za svým, podváděli jeden druhého, a vůbec jim nevadilo, když po cestě někoho srazili nebo převálcovali. Byli rychlejší jen proto, že se nebáli jít přes mrtvoly. Když před nimi byla nějaká průrva, klidně do ní strčili ty, kteří únavou už nemohli dál, a využili jejich těl jako můstek k překonání překážky. To já naopak jako blbec každému pomáhala, když někdo zakopl, tak jsem se snažila ho znovu postavit na nohy, a tím jsem ztrácela drahocennou energii a čas.

S vypětím posledních sil jsem se doškrábala na vrchol, kde jsem zjistila, že nic světoborného tam vlastně není. Žádná panoramata, ani čarokrásné výhledy, všude kolem se rozkládala úplně stejná pustina jako na začátku výstupu u úpatí hory.

Tak to je všechno? pomyslela jsem si zklamaně. Všechna ta námaha a snažení jen kvůli tomuhle?

Unaveně jsem se usadila a tupě zírala před sebe.

Zdálo se mi, že v dálce vidím další kopec či hromadu kamení. Vypadalo to jako Kamenožrout z filmu Nekonečný příběh, což mi přišlo symbolické po tom nekonečném výstupu, který jsem měla za sebou.

Protřela jsem si zrak, jestli se nemýlím, a opravdu. Byl to on, Kamenožrout! A před ním stáli ve frontě všichni ti, co mě předběhli, zatímco on si je pomalu, jednoho po druhém házel do tlamy. Proč tam ty lidi stojí jak blbci a nesnaží se vzít roha? Copak nevidí co se před nimi děje?

Asi to neviděli, protože stáli v přesném zástupu jeden za druhým, takže každý viděl jen záda toho před sebou. Až teprve když na ně přišla řada, pochopili, co je čeká, ale byli tím pohledem tak vyděšení, že nestačili nijak zareagovat, natož dát avízo těm za sebou, aby zdrhli.

To já shora viděla zcela přesně o co jde, a chtěla jsem je varovat…ale vlastně proč bych to dělala? Vždyť se ke mně předtím tak hnusně zachovali, dokonce i ti, kterým jsem tak pomáhala. Na co pronášet poselství, zjevovat pravdy a pomáhat ostatním? Mně je tady nahoře dobře tak proč se mám pořád pro ostatní obětovat? Připadalo mi to všechno jako nějaká šílená fantasmagorie, ale spousta lidí si myslí, že magor jsem, fantazie mám víc než dost, tak co bych se divila, že právě mě se něco takového přihodilo?

A tak jsem se tam uvelebila a sledovala, co bude dál.

Všimla jsem si, že ve frontě bylo málo chlapů, většina jich nejspíš dřepěla někde v hospodě, nebo doma před televizí a čučeli na fotbal. Ani mě to nepřekvapilo, ty prevíti mužský si to vždycky uměli zařídit, aby nemuseli stát ve frontách.Soucitně jsem pozorovala ženský, který tam stály poslušně v řadě jako ovce na porážku. Najednou se jedna z konce fronty otočila, jakoby vytušila, že je pozoruji.

„Co tam jen tak sedíš a čumíš, proč nestojíš ve frontě tady s náma?“ začala ječet.

Proč tak řve? Ještě si mě kvůli ní všimne Kamenožrout a dopadnu stejně blbě jako ostatní.

Ale ona řvala dál jako kráva, a všechny ostatní začaly otáčet hlavami a kdákat jako slepice. Nemám ráda, když se ženským říká slepice a kráva, ale některým to docela sedí a tyhle si to fakt zasloužily.

Kamenožrout zpozorněl a začal se rozhlížet kolem. Krčila jsem se k zemi, aby mě neviděl, ale on mě přece jen zahlédl. Krknul si a z pusy vyndal ženskou nohu. Chvíli si ji nechápavě prohlížel, a pak se s ní jako párátkem začal šťourat v zubech. Přitom se tvářil, jako by  o něčem přemýšlel. Asi o tom, jak mě potrestat zato, že nestojím poslušně v lajně jako ostatní.

A pak si znovu krknul a začal po mně vztahovat tu svoji obrovskou hnusnou pracku…

 

 

Autor: Libuše Palková | středa 8.2.2017 18:00 | karma článku: 21,03 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Libuše Palková

Cocomero není kokos

Italové mají rádi různé oslavy a svátky jídla, u nás tomu říkáme food festival, oni udržují tradiční názvy jako festa nebo sagra. Ovšem co všechno se dá slavit, nad tím zůstává rozum stát, a někdy je problém to vůbec přeložit.

3.4.2019 v 12:37 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

V Polsku církev už zase pálí knihy

Poslední březnový víkend v obci Koszalin na severu Polska skupina katolických kněží pálila knihy které podle nich nabádají děti k čarodějnictví. Vrací se středověk a planoucí hranice? Vrací se cenzura jako za bolševika?

2.4.2019 v 9:34 | Karma: 19,75 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Předložte prosím své pasy

Díky "perfektní" anglické výslovnosti slova pussy, kterou kdysi převedl náš prezident Miloš Zeman, se stala přímo legendární jeho otázka, kterou prohodil v rozhovoru s novinářem: Víte co je to pasy pane redaktore?

1.4.2019 v 16:41 | Karma: 18,76 | Přečteno: 2372x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Stěhování americké ambasády

Americký prezident Donald Trump rozhodl, že americká ambasáda v Praze se z Malé Strany přestěhuje na opačný břeh Vltavy do Starého města, přesněji do části zvané Josefov. Tam jak je známo, se po staletí rozkládala židovská čtvrť.

1.4.2019 v 8:33 | Karma: 19,37 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Netrpíte idiosynkrazií?

Když pročítám diskuze pod blogy, nemůžu se zbavit dojmu, že mnozí zdejší blogeři jsou idiosynkrazií postiženi, sebe nevyjímaje. Někdo více, někdo méně, ale plácáme se v tom skoro všichni. Někdo se s tím už narodí, jiný získá časem

31.3.2019 v 9:54 | Karma: 16,14 | Přečteno: 2007x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik