Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konec harašení v Čechách?

Vlna meetoo se postupně zvrhává ve smrtící tsunami, která hlásí už své první oběti. Hrozí podobné  nebezpečné vlnobití i na našem malém českém rybníčku?

Pokud zůstaneme u terminologie z oblasti přírodních katastrof a meteorologických jevů, tak se dá říct, že na malých vodních plochách většinou vlny nestačí nabrat dostatečnou sílu, takže nic podobné u nás předvídat nemusíme. Záleží také na celkovém klimatu, a naše společnost  je k prohřeškům mocných a vlivných mužů všeobecně dost tolerantní, stejně jako české ženy platí za velice rozumné- eufemismus pro to, že nejsou tak bojovné jako Američanky. Když pročítám blogy na toto téma, někteří čeští muži naopak  preventivně toto vlnobití směřují  opačným směrem, a místo zaobírání se podstatou samotného jevu zpochybňují ženy, které se odváží k hnutí připojit.

Pro misogyny je to vítaná příležitost dloubnout si a přisadit-vždyť pořád říkám že všechny ženské jsou mrchy, ti kterým vadí emancipované ženy hned vědí kdo za to může-za vším stojí feministky. Polívčičku si přihřejí i islamofobové prohlášeními typu: postavení žen v islámu je ok a tohle vám vadí?

Kromě zpochybnění a kritice žen samých, dochází k popírání zjevného mechanismu, že mocní a bohatí muži mají zkrátka ve výběru partnerky-či spíše partnerek- větší možnosti než ti obyčejní. Přitom už jen fakt, že právě mocní a bohatí mají z velké většiny podstatně mladší a krásnější ženy, je důkazem, že to tak funguje. To že si to tito muži  neuvědomují a společnost nijak negativně nekomentuje na tom nic nezmění- jako příklad stačí připomenout, jak si novináři dělali legraci z Macronovy starší manželky, ale o věkovém rozdílu mezi Doníkem a Melánií se příliš zmiňovat neodvažovali a když, tak to hodnotili kladně.

Proč ženy o těchto věcech nemluvily dříve? 

Pokud na všech vlivných místech sedí muži, těžko hledat odvolání-muži drží při sobě-to ukazuje i fakt,  jak litují prvních mužských obětí ale o tragédii žen, které v minulosti harašení ze strany šéfa zničilo ani slovo.

Další argument, že každá žena má možnost nepřijatelné chování odmítnout je také dost pofidérní-nadřízený kterému řeknete ne vás snadno zničí. Kolik žen neudělalo kariéru jen proto, že na lákavé nabídky svých šéfů nekývly? 

Když už jsem začala parafrází na známý český film-Konec vodníků v Čechách, napadá mě ještě jeden příměr z oblasti umění: Soumrak bohů.

 

Autor: Libuše Palková | neděle 17.12.2017 9:00 | karma článku: 22,42 | přečteno: 1535x
  • Další články autora

Libuše Palková

Cocomero není kokos

Italové mají rádi různé oslavy a svátky jídla, u nás tomu říkáme food festival, oni udržují tradiční názvy jako festa nebo sagra. Ovšem co všechno se dá slavit, nad tím zůstává rozum stát, a někdy je problém to vůbec přeložit.

3.4.2019 v 12:37 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

V Polsku církev už zase pálí knihy

Poslední březnový víkend v obci Koszalin na severu Polska skupina katolických kněží pálila knihy které podle nich nabádají děti k čarodějnictví. Vrací se středověk a planoucí hranice? Vrací se cenzura jako za bolševika?

2.4.2019 v 9:34 | Karma: 19,75 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Předložte prosím své pasy

Díky "perfektní" anglické výslovnosti slova pussy, kterou kdysi převedl náš prezident Miloš Zeman, se stala přímo legendární jeho otázka, kterou prohodil v rozhovoru s novinářem: Víte co je to pasy pane redaktore?

1.4.2019 v 16:41 | Karma: 18,76 | Přečteno: 2372x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Stěhování americké ambasády

Americký prezident Donald Trump rozhodl, že americká ambasáda v Praze se z Malé Strany přestěhuje na opačný břeh Vltavy do Starého města, přesněji do části zvané Josefov. Tam jak je známo, se po staletí rozkládala židovská čtvrť.

1.4.2019 v 8:33 | Karma: 19,37 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Netrpíte idiosynkrazií?

Když pročítám diskuze pod blogy, nemůžu se zbavit dojmu, že mnozí zdejší blogeři jsou idiosynkrazií postiženi, sebe nevyjímaje. Někdo více, někdo méně, ale plácáme se v tom skoro všichni. Někdo se s tím už narodí, jiný získá časem

31.3.2019 v 9:54 | Karma: 16,14 | Přečteno: 2007x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik