Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Husův sbor hostil Smetanův sbor

Zní to možná zamotaně, ale je to vlastně moc jednoduché-kladenský pěvecky sbor Smetana vystoupila zazpíval vbývalé kladenské synagoze, kterou nyní vlastní Husitský sbor. Koncert se konal k oslavě sta let založení naší republiky.

Ženský pěvecky sbor Smetana vznikl v roce 1912,  původně jako smíšený, ale v roce 1956 bylo rozhodnuto, že mužský a ženský sbor budou fungovat odděleně. Dnes má aktivních 23 členek a vystupuje při různých příležitostech nejen v Kladně, ale spolupracuje s mnoha obcemi kladenska  například při pravidelných adventních koncertech, rozsvěcení vánočního stromu a charitativních akcích. Vystupuje ale  také v domovech seniorů a akcích jako Noc kostelů, Klub přítel hornických tradic a každoročně pořádá společné koncerty České vánoční mše J.J.Ryby se sborem Chorus Carolinus a Smíšeným pěveckým sborem  sousedního města Bustěhradu. 

.

Že se jedná o bývalou synagogu je vidět podle desek desatera, která jsou úplně nahoře.

 A pokud vás zaujal ten kříž, a připadá vám zvláštní a zároveň povědomý, tak ano, nemýlíte se, je to dílo Františka Bílka, jehož originál  se nachází v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Tady jsem vám ho zvětšila, i když při tak velkém zvětšení již tak dost nekvalitní fotky z mobilu je to bída. Jedná se  vlastně o model, podle něhož František Bílek v roce 1899 vyřezal krucifix o trochu větší, ale protože představitelům církve připadal příliš originální až nevhodný, nebyl ve zmíněné katedrále svatého Víta umístěn hned, ale až po dlouhých diskuzích trvajících do roku 1927. A co se na něm církevním autoritám nelíbilo?: Výraz Ježíšovy tváře není dostatečně trpitelský, a jeho rovně napjaté  paže nesvědčí o tom, že na kříži visí, ale vypadá spíš jako levitující, smířeně se tvářící budhista. Po straně bylo vyřezáno Masarykovo jméno, což se zas později nelíbilo  komunistům, kteří ho nechali odstranit
Dnes ale patří mezi velmi obdivovanou součást katedrální výzdoby. Mimochodem František Bílek, ačkoliv byl původně katolík, přešel v roce 1920 do Československé církve husitské  a stal se jejím oficiálním umělcem. Byl známý též jako náboženský myslitel a mystik, ve svém díle často spojoval křesťanské a orientální náboženství v mystické jednotě světa. více o něm na
https://cs.wikipedia.org/wiki/František_Bílek_(sochař_1872–1941)

A protože bez chlapů to nejde, tak alespoň sbormistr je muž-Ondřej Novák- a jak vidno z fotky, je to fešák. Některé skladby doprovázel na klavír ještě další muž-Martin Fila- tady je zezadu,  takže není vidět, ale byl to taky fešák.

 

Autor: Libuše Palková | úterý 23.10.2018 17:23 | karma článku: 14,94 | přečteno: 1033x
  • Další články autora

Libuše Palková

Soutěž o nejvtipnější titul

My Češi jsme soutěživý národ, a v dnešní době se soutěží snad ve všem-ve vědomostech, ve vaření, v pojídaní švestkových knedlíků o sportovních kláních ani nemluvě. Co kdybychom si tady na blogu udělali soutěž o nejvtipnější název?

9.4.2019 v 11:09 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Čím ještě církev překvapí?

Je to zhruba týden, kdy polští kněží pálili knihy o Harry Potterovi a už se objevuje další skandál, tentokrát u nás. A jedná se o mnohem závaznější věc-sexuální zneužívání přímo v lůně církve, přesně té která hlásá - nesesmilníš

8.4.2019 v 16:32 | Karma: 21,47 | Přečteno: 2102x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jack Rozparovač byl polský žid

To, že jeden z nejstrašnějších seriových vrahů a psychopatických sadistů v Anglii byl imigrant polského původu s židovskými kořeny, není žádná novinka. Ani to, že Menachem Begin, bojující za založení Izraele, byl také polský žid.

7.4.2019 v 9:47 | Karma: 19,96 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Brouzdat se bobkovým listím

Šlapat po bobkovém listí je určitě lepší, než si šlapat po štěstí, nebo dokonce šlapat přímo v bobcích či bobkách. Poetičtěji by jistě znělo kdybych napsala, že jsem kráčela cestou vysypanou vavřínem

6.4.2019 v 8:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Sexovat anebo zametat?

Jedna z věcí, která mě na Itálii fascinuje, je obrovské množství různých lokálních oslav, svátků a festivalů. Kamkoliv jedete, a může to být ta nejzapadlejší vesnička někde v horách, pokaždé dříve či později narazíte na sagru.

4.4.2019 v 20:15 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1842x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik