Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Holky my se máme!

Buďme rády, že žijeme tady a dnes. Je známo, že postavení žen v naší době a naší společnosti je nesrovnatelně lepší, než v jiných kulturách a náboženstvích. Ale nebylo tomu vždycky.

 Tak například Benjamin Kuras ve své knize Mao sexu uvádí: „Podle svatého Tomáše Akvinského je žena stvoření „vadné a zmrvené“. Svatý Pavel z Tarsu zase radí Korintským, že žena je nečistá, a pro muže je bohulibé se jí nedotýkat. A předkřesťanský Aristoteles, na jehož moudrosti stála katolická scholastika, pokládal ženu za podřadného člověka. Vlastně to ani nepřekvapí u mudrce, který věřil, že mužskou erekci působí hlavně řeřicha, petržel, artyčoky, tuřín, chřest, kandovaný zázvor atd. Jakoby zapomněl, že mužskou erekci působí hlavně ženské. Nenávist k ženám zde byla naštěstí spíše platonická, na rozdíl od té pozdější křesťanské, která upalovala ženy jako čarodějky posedlé ďáblem, což se podle tehdejší logiky projevovalo tím, že se při milování svíjely a sténaly. V židovské tradici si takové misogynství sice žádný prorok nedovolil vyslovit naplno, ale každý ortodoxní žid si je v hloubi duše potvrzuje o každém svítání, když děkuje Bohu, že ho nestvořil jako ženu.“

Tolik citace.

Lze namítnout, že tyto uvedené příklady jsou z pradávné minulosti a dnes jsou již podobné názory dávno překonané. Ale ve zmíněné knize Mao sexu  její autor uvádí Katolickou encyklopedii z roku 1940 kde se prý tvrdí, že ženy jsou podřadnější jak tělem, tak duší, a nebo že americký spisovatel L.Ron Hubbard, zakladatel jednoho z nejnovějších a mezi hollywoodskými hvězdami oblíbených náboženství zvaného scientologie svým věřícím v roce 1980 hlásal zásady jako: Společnost, která ženy učí čemukoliv kromě řízení rodiny, péče o muže a utváření příští generace, je na cestě k zániku  (str.31 zmíněné publikace)

Je tedy v Bibli něco o podceňování žen nebo se během staletí díky četným opisům a překladům něco překroutilo, ztratilo a nebo naopak přidalo?

Například v části nazvané Efezským 5.22 se říká: Ženy podřizujte se mužům svým jako Pánu.

Jenže řecké slovo hypotasse, které se vyskytuje právě v řecké verzi, se dá přeložit také jako zaujmout místo pod, umístit pod, což nemusí nutně znamenat podřízenost. Rozverný čtenář by to třeba mohl chápat jako vybízení k sexuálním hrátkám v misionářské poloze kdy je muž nahoře. Ale také by to mohlo znamenat, že muž by měl ženu ochraňovat, být nad ní jako ochranný štít, který od ní odvrátí veškerá nebezpečí. Přesto si to muži vyložili tak, jak se jim hodí, tedy že se jim má žena podřizovat.

Matouš 5.28 varuje: Každý kdo pohledí žádostivě na ženu, již s ní zhřešil a zcizoložil ve svém srdci-no kdyby věděl, kolik dobrých křesťanů dnes projíždí pornografické servery před tím, než se večer uloží do manželského lože…Kolik žádostivých pohledů a tudíž zhřešení a zcizoložení ve svém srdci má průměrný muž tak denně na kontě?

V textu Korintským 7.11 se říká: Žena se může od muže oddělit a rozvést se pro cizoložství. Stejně jako u výše citovaného Matouše, lze jen dodat, že dnes se uvolnily mravy natolik, že nevěra je téměř standardem a v manželských poradnách odborníci ženám radí, že rozbít rodinu a rozvést se jen kvůli nevěře, není rozumné. Kolik ctihodných křesťanů, má nějakou tu bokovku, aniž by si uvědomili, že tak neplní zásady svaté knihy, pro kterou jsou na druhé straně ochotni vést náboženské války? Nicméně Bible, jak vyplývá z citace, dává ženám zapravdu, když nechtějí své nevěrné muže snášet. Nevěrníci však argumentují tím, že žena při svatbě slíbila, že při muži bude stát v dobrém i zlém, čímž mají evidentně na mysli to, že by měla tolerovat jejich nevěru. Sami však při ženě stojí hlavně v době, kdy teprve budují kariéru a domov. Ale sotva jsou materiálně za vodou, tedy když se vypracují (často s pomocí manželky), opouští starou opotřebovanou ženu a najdou si novou mladou. Takže vlastně porušují zásadu, na kterou se sami odvolávají-stát při sobě v dobrém i zlém.

Pavel v Listech Efezským kapitole 5 říká: Muž má svou ženu milovat jako sebe sama. Má ji bránit a zaopatřovat.K tomu snad není co dodat. Kolik mužů ohnivě se hlásících ke křesťanství se dnes takto rytířsky opravdu chová?  Místo zaopatření manželky často odklání prostředky k mladé milence.

A na závěr této úvahy bych opět odcitovala Benjamina Kurase, který se k ženám obrací s tímto: Prozradím vám něco, co málokdo ví, a kdo to ví, rád to tají. Tvůrce vesmíru vás ženy stvořil proto, že na něho z osamělého mužského člověka začínala jít hrůza. Upiplal si vás jako pomoc na obranu své planety, své tvorby a sebe samého – proti  muži. V hloubi duše to víte. Ale jestli o tom ještě pochybujete, nalistujte si první knihu Mojžíšovu zvanou Genesis, kapitolu II, verš 18, v němž Bůh stvoří ženu. Váš překlad vám pravděpodobně bude tvrdit něco jako „udělám člověku pomoc a partnerskou podporu.“ To je ten tradiční překlad, kterým si mužští vykladatelé Božích záměrů pojistili svatý punc pro svou vládu. Vykladatelé svatých textů si slovo Boží vždycky vykládají, jak se jim to hodí do krámu. A tož my teda taky. Ten druhý možný překlad, který vám naopak dává svaté právo proti vládě mužů  protestovat a oponovat, je totiž tento:  Udělám si na člověka pomoc proti němu.

Potud citace …

Tak si říkám, že bych s panem Kurasem někdy ráda pokecala a zeptala se ho, jak přesně to myslel.

A mám skoro podezření a pochyby, jestli je to vážně chlap.

Autor: Libuše Palková | pondělí 9.1.2017 8:00 | karma článku: 23,58 | přečteno: 1137x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 939x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 175x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Bouřky dorazily na západ a jih Čech. Místy budou velmi silné s přívaly a kroupami

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  17:02

Od podvečera hrozí velmi silné bouře s kroupami o velikosti kolem tří centimetrů, přívaly deště s...

VIDEO: Propalestinský flash mob v Miláně vyvolal chaos. Považovali ho za útok

6. července 2024  16:01

O rozruch se v pátek odpoledne v centru Milána zasloužilo asi třicet propalestinských demonstrantů,...

Britský obrat v migrační politice. Nový premiér zruší deportace do Rwandy

6. července 2024  15:32

Novopečený labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj...

To se v japonském vlaku nesmí stát. Strojvůdce si zpíval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik