Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Beaujolais Nouveau

Listopad je náročný měsíc, sotva jsme zlikvidovali lahve svatomartinského, krátce nato je nahradily jiné, nastal čas Beaujolais. A co takhle si za ním zajet přímo k prameni, do centra dění oslav, podívat se na vinice, kde roste?

Kdysi jsme s kamarádkami dostaly skvělý nápad, že se pojedeme podívat na oslavu proslulého mladého francouzského vína přímo na místo činu, tedy do městečka Beaujeu. Protože jsem ženy zvídavé a kulturní, spojily jsme to s návštěvou historických památek tamního krásného kraje. Přece se nepojedeme někam jen tak opíjet. Ale i na to došlo, a bylo to fakt náročné, několik degustací za den a spousta krásných měst a klášterů, netrénovaným jedincům nedoporučuji..

Začaly jsme v Dijonu proslulém výbornou hořčicí. Je tam nádherná katedrála a palác burgundských vévodů,  starobylé uličky s krásnými výstavními domy a útulnými kavárničkami nás zcela pohltily. Pak byl na programu klášter Citeaux, kolébka cisterciáckého řádu,  a méně známý, ale mnohem honosnější klášter Tournus. A  při průjezdu malebným krajem Chardonnay nebylo možné se vyhnout degustaci tamního proslulého vína.

Druhý den následovala panaromatická vyjížďka do kraje Beaujolais, zastávka ve Vaux-literárně proslulé vesničce Zvonokosy, viděly jsem i ten slavný pisoar, a večer se konala oslava v městečku Beaujeu. Bylo to tak trochu jako matějská pouť a silvestrovské oslavy dohromady. Proplétaly jsem se mezi stánky s nejrůznějšími lákavými pochoutkami a lahůdkami jako žabí stehýnka, šneci po burgunsku  nebo slávky na víně s česnekem, ale i střídmější věci jako slané palačinky, různé koláče a samozřejmě spousta výborných sýrů. Zastavily jsme se u pódia kde probíhala soutěž v otevírání lahví, přesněji vytahování korkových špuntů. A  pak se začaly odpočítávat minuty chybějící do půlnoci,  přesně úderem dvanácté začaly kolem nás létat špunty od  nového Beaujolais. Nechyběl ani ohňostroj.  Prostě jak na Silvestra.

Nemusím snad říkat že do hotelu jsme se vracely až v ranních hodinách. Přesto jsme se po krátkém spánku vzchopily a pokračovaly v cestě krajem burgundských vín, viděly  světoznámou, starobylou a velmi exkluzivní Aloxe Corton-vinici založenou samotným Karlem Velikým. Mimochodem tvrdí se, že už jako mladíček rád popíjel  červené burgundské, ale protože matku královnu nebavilo pořád prát potřísněné košile (všichni víme jak špatně se skvrny od červeného odstraňují a tehdy Vanish ještě neměli), tak ho prý právě  ona přiměla, aby začal pít bílé a zakládal vinice se světlými druhy révy, ač  výraz burgundské bylo v té době vlastně synonymem pro červené víno.

Další zastávka byla v Cluny, jistě  jste  někdy slyšeli o clunyjském hnutí což byl pokus o náboženskou reformaci ,a clunyjská gotika je pojem sám o sobě.Bohužel z tamní obrovské katedrály  jsou dnes jen  ruiny, ale i tak je to impozantní místo. Krásná je také románská kaple v Chapaise, města jako Brancion  nebo Auxerre, tam je rovněž nádherná katedrála a město je spojováno s pobytem Jany z Arku nebo Napoleona, Další cisterciácký klášter je pak v Pontigny,  navštívily jsme i Autun, kde jsou římské vykopávky a další nádherná katedrála z 12.století,  a po cestě přírodním parkem  Morvan jsme dojely do slavného Vézelay. Tam je překrásná bazilika  Máří Magdalény a bylo to klíčové místo pro druhou i třetí křížovou výpravu. Odtud také vyráží poutníci do Santiaga de Compostela, takže pokud se pozorně díváte kolem sebe, uvidíte na některých místech typickou svatojakubskou mušli-což bylo kdysi něco jako ukazatel cesty nebo turistická značka pro poutníky. Tento symbol potkáváte po celé trase svatojakubské cesty až do Španělska Pak jsme se přesunuly do malebného městečka Chablis-a hádejte co jsme tam dělaly? No jasně, další degustace. Chablis je pro vinaře stejný pojem jako clunyjská gotika pro milovníka umění.

Zajímavá byla také návštěva zámku Clos de Vougeot,  kde má sídlo Bratrstvo testovacího poháru. To je spolek význačných osobností, které se sem pravidelně sjíždí aby ochutnávali, hodnotili a posléze vyhlásili nejlepší vína roku.  Krásné je také městečko Beaune vyhlášené aukcemi vína  a proslulými výročními trhy. Zde stojí za návštěvu  známý špitál, a samozřejmě se to ani zde neobešlo bez další degustace ve středověkých vinných sklípcích. Podobně jako  v dalším bodě programu-Mersault, což je oblast slavných bílých burgundských vín, kde jsme se stavili  v několika menších vinařstvích, abychom nakoupily něco dárků pro rodinu přímo od soukromníka . 

Tak letos to už asi zorganizovat nestihnete, ale jestli se chcete pobavit, poučit, dobře najíst a napít a vidět spoustu krásných míst, zkuste příští otvírání nového Beaujolais zažít přímo ve Francii. Protože Francouzi se bavit a užívat si života umí skutečně naplno. Tehdy jsem ještě fotila na kinofilm takže jsem mobilem ofotila alespoň pár snímků, proto se předem omlouvám za špatnou kvalitu fotek.

 

V Dijonu kromě obligátních nákupů hořčic (mimochodem mají tu desítky druhů, třeba s příchutí cassis, estragonu aj,) si nezapomeňte sáhnout na sovičku na místní katedrále. Je docela těžko dohledatelná- ale když bdete pozorní tak ji najdete na levé boční venkovní zdi.  Prý to přináší štěstí.

Ještě jednou  trochu zvětšeně-je vidět, že chudák sovička je už hodně ohmataná a doslova vyleštěná. Nejapnými a lacinými poznámkami účastníků zájezdu,  že ty ženské musí sáhnout na každého ptáka, si nedejte kazit tuto tradici a věřte, že si nakonec rádi sáhli i pánové. Kdo by odolal šanci, že se mu splní každé přání? U nás saháme na Karlově mostě na Nepomuckého, ve Veroně si zas každý turista sáhne Julii na ňadro, v Miláně se ohmatávají varlata sochy býka v místní Galerii, jak nazývají to co je u nás pasáž.  To nemluvím o belgickém čurajícím chlapečkovi nebo  našem Františkovi ve Františkových lázních.

Tohle je zámek Bratrstva testovacího poháru a následující fotka je z Beaunne-tamního proslulého špitálu. Za povšimnutí stojí ty barevné střechy, které jsou ostatně v tomto kraji tradičním stavebním rysem většiny významnější budov, paláců ale i soukromých domů, a  jsou k vidění ve všech větších městech.

Jak je vidět z fotek, bez skleniček v ruce jsme byly jen zřídka. To snad vysvětluje už tak dost mizernou kvalitu fotek nemluvě o tom, že jejich přefocením na můj stařičký mobil se to moc nevylepšilo. Také je snad jasné proč se tváříme jak se tváříme, proč ty ne vždy upravené vlasy, ležérní a poněkud unavené postoje a absence makeupu. Každopádně až vám nějaký odborník bude tvrdit, že singl žijící ženy v určitém věku nevědí jak žít, jen sedí doma a fňukají, tak mu nevěřte. Možná dotyčný soudí podle sebe, anebo jiné ženy prostě nepoznal. I v tom případě však platí, jaký šel takovou potkal, aneb vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Anebo měl prostě jen smůlu.

 

Tak na zdraví, užijte si letošní Beaujolais Nouveau!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libuše Palková | sobota 24.11.2018 20:26 | karma článku: 20,84 | přečteno: 1529x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 934x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 215x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 173x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik