Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kantor Ideál. Kde brát a nekrást?

Proběhly zápisy předškoláků do prvních tříd a pololetní vysvědčení. Poznat se to dalo podle skutečnosti, že z médií nás zavalilo přímo tsunami různých informací ze školství. Pak přijde ještě menší opakovací vlna v době přijímacích zkoušek na střední a posléze vysoké školy a se začátkem prázdnin budeme mít klid. Pravidelně se opakující cyklus se zase pro jeden školní rok uzavře.

 

Letos se ve zvýšené míře řešilo, jaký by měl být učitel. Jaké by měl mít vlastnosti, dovednosti, vzdělání, že by měl být tvořivý, technicky zdatný, silná osobnost, komunikativní, empatický, spolupracující, pracovitý, jazykově vybavený, měl by mít touhu po neustálém rozvíjení a vzdělávání se, neměl by mentorovat, ve výuce by měl používat nejmodernější poznatky a nejnovější pedagogické a metodické postupy, měl by být trochu herec, svým projevem by měl zaujmou všechny děti, měl by být tolerantní, ale zároveň přiměřeně náročný, měl by vytvářet takové prostředí, aby všechny děti zažívaly školní úspěch a do školy chodily s nadšením, měl by děti naučit vyhledávat a využívat informace, měl by, měl by, měl …

Nevím, jak ostatním, ale mně z těch požadavků vyplynula představa ideálu kantora coby mutanta dokonalého robota s vesmírnou inteligencí a ještě navíc vybaveného ohromným zběsile pulsujícím srdcem a nevyčerpatelnou zásobou energie.

Ale možná se mám jenom trvale sníženou hladinu optimismu.

Nejsem si jistá, nakolik mohou odpovídat zmíněné požadavky realitě, když vycházím z toho, že většinou potomků mých známých, kteří touží po vysokoškolském diplomu, je vnímáno studium pedagogické školy jako nouzovka pro případ, když nevyjdou jimi vysněné obory.

Kantořina je naprosto úžasná, tvořivá, dynamická, rozdávající i vracející, ale zároveň také nesmírně náročná na psychiku a energii. A v téhle oblasti se podle mých zkušeností ve zvýšené míře projevuje negativní vliv nejen otevřeného boje o žáka, ale hlavně mnohem více a nebezpečně síly učitele vysávající skrytý a nelítostný boj škol o rodiče.

Úspěšnost školy, a tím i jejího ředitele, se měří podle počtu vzdělávaných žáků a ty do školy přihlašují jejich rodiče. Jak prosté! A výsledky vzdělávání nejsou bohužel tím hlavním měřítkem úspěšnosti. Vyhrává ta škola, která je více vidět, která nabízí více aktivit. Takže školy se předhánějí v prezentaci a množstvích kroužků za minimální peníz, v tvořivých odpoledních pro rodiče, v pořádání zábavných a sportovních akcí o víkendech, ve školách v přírodě a stmelovacích pobytech, ve spaních ve škole, v projektových dnech a odpoledních, v pořádání akademií … nabídka je pestrá a každý rok se zvyšuje, protože konkurence nespí a taky se snaží.

Věřit mi nemusíte, ale pokud učitel odučí svůj denní úvazek a udělá to opravdu poctivě s dobrou přípravou a s opravami prací, s případným dozorem na chodbách nebo v jídelně nebo nějakou tou odsuplovanou hodinou za nepřítomného kolegu, bývá unavený opravdu hodně. Občas musí po výuce na školení, poradu, nebo se konají rodičovské konzultace a schůzky. Místo odpočinku nastupuje navíc na prezentační aktivity. Odmítnou sice může, ale kdo chce na pomyslnou černou listinu? A únava se kupí a kumuluje.

Pro mladého a nadšeného začátečníka není nejdříve problém brát ze zásob a divit se délesloužícím učitelům, že občas postrádají jeho elán. Ale zásoby energie velmi rychle ubývají, nadšení mizí jak jarní sníh, jiskra se křeše hůř a hůř a syndrom vyhoření nedočkavě podupává za dveřmi.

Řešení mnohých problémů ve školství je podle mého úplně jednoduché: Nechat UČITELE  UČIT, zaplatit ho a pohlídat si, aby to byl vzdělaný a čestný člověk s jiskrou, který si kantořinu vybral, protože je tvořivý a má rád děti. A po odvedené práci mu dopřát odpočinek, aby vydržel dlouho čerstvý.

Organizaci kroužků, tvořivých odpolední pro rodiče, kulturní a sportovní vyžití přenechat organizacím a zájmovým skupinám, které se na tyto aktivity zaměřují a mají je v náplní práce. Spokojeni budou nakonec (téměř) všichni.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Horká | pondělí 11.2.2013 17:03 | karma článku: 18,63 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Libuše Horká

Spoření na důchod? A proč vlastně?

Neustále jsme masírovaní reklamou otevřenou i skrytou o nutnosti spořit na důchod, hlavní argumentací je stále se zvyšující věk dožití. Myslím si, že to s naší dlouhověkostí nebude až tak horké.

7.2.2018 v 16:14 | Karma: 31,03 | Přečteno: 1598x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Život jako tango

Někdy se stane, že se k něčemu zlehka nachomýtnete a ono vás to přitáhne a už nepustí. Z lehkonohého neohrabaného hříběte, které jste si chtěli jen tak nezávazně pohladit, se nečekaně stane pořádný kůň.

25.1.2018 v 21:50 | Karma: 7,04 | Přečteno: 146x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Pádný argument ve správný čas

Školní prostředí není a nemůže být imunní vůči změnám ve společnosti, vždy mě znovu překvapí, jak dokážou děti přesně vystihnout jednání nás dospělých a až s brutální upřímností nám zrcadlit všechny naše přešlapy, slabosti a lži.

6.12.2017 v 20:08 | Karma: 13,68 | Přečteno: 463x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Můj příběh se psem

Vážně nevím, jakže to dělám, že přímo přitahuji podivnosti a maléry. Jako třeba zrovna nedávno v sobotu. Hověla jsem si dopoledne sama doma v pyžamu před televizí, když tu najednou zvonek.

19.4.2017 v 21:37 | Karma: 16,85 | Přečteno: 825x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Předvánoční stres? Co třeba předvánoční pohoda!

Ráda čtu horoskopy v magazínu Ona Dnes. Ne, že bych jim přímo věřila, beru je jako hru, někdy se do mého rozpoložení trefí a jindy jde rána úplně mimo terč. Jak říkám, je to hra na co by, kdyby...

28.11.2016 v 20:47 | Karma: 13,91 | Přečteno: 188x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 674x
Miluji slunce, vodu a stromy, knihy, zvířata a povídání s přáteli. Psaní mě baví a nechci psát jenom pro šuplík.

Jsem spoluautorkou knihy Ve stínech za zrcadlem aneb O životě s psychózou, která vyšla v nakladatelství Triton.

Ráda bych pozvala čtenáře k dalšímu čtení na svoje stránky www.libusehorka.cz.

Seznam rubrik