Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kamarádka má být jenom jedna.

Poklady můžete najít i na neočekávaných místech, třeba při vyklízení půdy se dají znovuobjevit zajímavé věci a události z vlastní pozapomenuté minulosti a kupodivu i žhavé současnosti.

Naše půda je opravdu unikátní skladiště všeho možného i nemožného. Tradici začala už moje babička, co nepotřebovala, ale bylo jí to líto vyhodit, protože se to ještě mohlo hodit, odnesla na půdu. My s manželem jsme její systém velice rádi přejali a dovedli k naprosté dokonalosti. Půda je prostorná, syslit jsme mohli téměř neomezeně. Požárního technika by od nás odnášeli s těžkým infarktem a televize by na naší půdě mohla naostro bez přípravy točit instruktážní dokument s názvem Jak to vypadat nemá.

Pomalu jsme dozráli k velice bolestnému rozhodnutí, že využijeme lákavé nabídky vyvézt větší část naší sbírky na sběrný dvůr. Přehled o uloženém inventáři jsme totiž ztratili už před deseti lety, takže pokud bychom něco chtěli náhodou najít, stejně nemáme šanci.

Statečně jsem se pustila do díla, ale asi jsem si naložila příliš těžký náklad. Je až neuvěřitelné, jak velice silné mohou být citové vazby k pokladům z mládí. Suchou svatební kyticí jsem vyhodila bez emocí, už z ní k identifikaci stejně moc nezbylo, ale milostné dopisy mě dostaly. Odnesla jsem si je ke kávě a pro ten den bylo hotovo.

Občas se mi ani nechce věřit, jaké relikvie jsem byla schopná kdysi archivovat. Při vyklízení starých novin jsem objevila smotanou ruličku vytrhaných papírů, pečlivě staženou gumičkou. Motáky psané v hodinách na gymplu! Neuvěřitelné! Při četbě u čaje jsem se plynule lehce přenesla časem. Pod křeslem tiše přistávaly zmuchlané papírové koule, až jsem najednou narazila na poklad.            

V dávném psaníčku mi spolužačka vysvětlovala, jak jsem nemožná, protože s Janou chodím do kina a na výstavy, s Pavlou si povídám o knihách a s Petrou hraji volejbal, že kamarádku mám mít jenom jednu (JI) a čas trávit jenom s NÍ (pochopitelně při činnostech, které baví především ji).

Potěšilo mě, jak jsem už v mládí byla moudrá, (občas je dobré se pochválit). Spolužačku odvál čas do neznáma, ale systém dobrých přítelkyň se mi výborně osvědčuje dodnes. Moje záchranná přátelská síť je akorát hustá, příjemně měkoučká a krásně hřeje u srdce. V těžkých okamžicích, které občas v životě každé z nás přicházejí, je určitě mnohem lepší si ve společnosti chápavé kamarádky podle situace zanadávat nebo zaplakat u dobrého čaje či sklenky vína, než čekat u kolejí na příjezd projíždějícího vlaku nebo přemýšlet, jestli má přehrada dostatečnou hloubku vody.

S Janičkou s úlevou zjišťuji, že nejsem jako naprosto nemožný rodič sama, má děti ve stejném věku jako já, s Alčou můžeme probírat hlubiny duše a taje literatury, je psycholožka a zapálený knihomol, s Janou nacházíme společné téma v zahradničení, její latifundie na rozdíl od mých zaplevelených záhonů přímo zázračně bují a vzkvétají, Alenku vídám většinou v ordinaci, když si zhuntované tělo vyžádá generální opravu, její specializací je rehabilitace a při baňkování zad je naštěstí možné mluvit na rozdíl třeba od vrtání zubů, Lence patří můj čas při návštěvě Brna, nějak v poslední době kvůli společnému posezení v kavárně nestíhám pobíhání po obchodech a vůbec mi to nevadí, protože se díky rozhovoru s ní cítím vždycky nějak lépe a schopněji, s Libuší řešíme věci mezi nebem a zemí a navzdory usilovné snaze ještě stále nemáme dořešeno, s Pavlou se vzájemně obohacujeme náhledy z hlediska různých generací, s Evou a Ivanou se vždycky hodně nasmějeme, kde jsou ty dvě, je veselo, Lucka ...

Uvědomuji si velmi dobře skutečnost, že jsem vlastně neuvěřitelně bohatá. Každá z mých přítelkyň je naprosto jiná, co ženská to originál, jsou úžasné a obohacující, prostě poklad k nezaplacení. Kdybych měla vybrat jenom jednu jedinou, nevybrala bych. A proč vlastně?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Horká | pondělí 26.11.2012 10:46 | karma článku: 0 | přečteno: 25x
  • Další články autora

Libuše Horká

Spoření na důchod? A proč vlastně?

Neustále jsme masírovaní reklamou otevřenou i skrytou o nutnosti spořit na důchod, hlavní argumentací je stále se zvyšující věk dožití. Myslím si, že to s naší dlouhověkostí nebude až tak horké.

7.2.2018 v 16:14 | Karma: 31,03 | Přečteno: 1598x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Život jako tango

Někdy se stane, že se k něčemu zlehka nachomýtnete a ono vás to přitáhne a už nepustí. Z lehkonohého neohrabaného hříběte, které jste si chtěli jen tak nezávazně pohladit, se nečekaně stane pořádný kůň.

25.1.2018 v 21:50 | Karma: 7,04 | Přečteno: 146x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Pádný argument ve správný čas

Školní prostředí není a nemůže být imunní vůči změnám ve společnosti, vždy mě znovu překvapí, jak dokážou děti přesně vystihnout jednání nás dospělých a až s brutální upřímností nám zrcadlit všechny naše přešlapy, slabosti a lži.

6.12.2017 v 20:08 | Karma: 13,68 | Přečteno: 463x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Můj příběh se psem

Vážně nevím, jakže to dělám, že přímo přitahuji podivnosti a maléry. Jako třeba zrovna nedávno v sobotu. Hověla jsem si dopoledne sama doma v pyžamu před televizí, když tu najednou zvonek.

19.4.2017 v 21:37 | Karma: 16,85 | Přečteno: 825x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Předvánoční stres? Co třeba předvánoční pohoda!

Ráda čtu horoskopy v magazínu Ona Dnes. Ne, že bych jim přímo věřila, beru je jako hru, někdy se do mého rozpoložení trefí a jindy jde rána úplně mimo terč. Jak říkám, je to hra na co by, kdyby...

28.11.2016 v 20:47 | Karma: 13,91 | Přečteno: 188x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 674x
Miluji slunce, vodu a stromy, knihy, zvířata a povídání s přáteli. Psaní mě baví a nechci psát jenom pro šuplík.

Jsem spoluautorkou knihy Ve stínech za zrcadlem aneb O životě s psychózou, která vyšla v nakladatelství Triton.

Ráda bych pozvala čtenáře k dalšímu čtení na svoje stránky www.libusehorka.cz.

Seznam rubrik