Proč to vláda nechala dojít tak daleko?

„Bez stávek a demonstrací s vládou nikdo nepohne...bude se zaštiťovat neexistující většinou, která ji odporuje... násilí, byť vyprovokované záměrně, třeba samotnou vládou, se vládě bude hodit...může vše svést na lůzu v ulicích a tvrdit, že hájili zájmy občanů a jejich majetky..."..zdroj PL.

foto: J. MInařík LN

Kdo by se tehdy nadál, že situace před jedenadvaceti lety, kdy vojáci neměli jistotu, že nebudou muset jít proti vlastním lidem, by se mohla zopakovat.

„Násilí není dobré v žádném případě a pokud je možnost, je dobré se mu vyhnout....vyvstává otázka, do jaké míry a za jakých okolností by násilný střet mohli vyvolat sami, prostřednictvím provokatérů...“

To už tady bylo. Pamětníkům z doby sametové revoluce vyvstane na mysli provokatér Zivčák a poplašné zprávy, že byl zabit. To byl tehdy důvod k zásahu proti demonstrantům.

„...skutečnou obranou je, když se dohromady spojí co nejvíce občanů,  pokud možno většina, pod schopným vedením, které uliční násilí bude tlumit...strach ochromuje a je špatným rádcem, stejně jako násilí.“.

To lidí vědí. Proto se připojují k petici  „Veřejnost proti korupci v České republice“, kterou podepsaly dvě stovky známých osobností veřejného života. Lidé došli k přesvědčení, že společnost začíná prohrávat s mafiemi a korupcí.

„Nelze ani opominout, že může mít i podporu zvenčí...násilné potírání demonstrací a stávek... na společnosti, která je rozdrobena a rozdělena, se  pokusy utlumit demonstrace a stávky násilnou cestou, mohou v našem prostředí hodit a můžeme být dokonce počátkem nebo jakýms cvičákem...situaci, vzhledem ke světovému dění, které nás nutně ovlivňuje, považuji za vážnou a také v jistém smyslu globální..."

Silná slova. Jak jinak si ale vysvětlit, že ministr financí Kalousek, jde se svými reformami proti všem. Proti „lůze“, lékařům, knihkupcům...

Proto je na místě zopakovat otázku a zamyslet se : Kdo stoji za Kalouskem, že-si tak dovoluje?

Napsáno pro blog iDNES

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/198261.aspx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Libuše Čiháková | pátek 27.5.2011 10:39 | karma článku: 19,79 | přečteno: 2239x