Každý, kdo navštíví psychologa či psychiatra, není blázen

A není ani slaboch. Je smutné, že ještě v jedenadvacátém století tento stále názor stále převládá...

zdroj: moda.cz

Depresí není myšlen stav smutku či splínu, který občas dolehne na každého z nás. I když se počínající příznaky mohou zdát stejné: Beznaděj, zoufalství, únava, k tomu nesoustředěnost, ztráta vůle cokoli dělat.

Tyto stavy propukají při zátěžových situacích, jako jsou napříkld ztráty milovaného člověka. A nemusí jít ani o úmrtí. I rozvod je pro někoho tak silná ztráta, že si myslí, že by pro něho bylo lepší, kdyby ten, který ho zradil, raději zmizel z povrchu zemského.

A co se týče děti, je pro ně rozvod rodičů traumatem. Milují mámu i tátu, a najednou mají přijít o jednoho z nich. Není pravdou, že děti deprese nemají. Dnes už je prokázané, že se na rozdíl od dospělých,  u nich projevují více ve fyzické podobě jako je nechutenství, bolesti hlavy a břicha. A v pubertě může rozvod rodičů zanechat v dítěti nenávratné poškození. 

Když jsem byla svědkem toho, jak po rozvodu rodičů jeden z chlapců prohlásil o svém depresivním sourozenci že je slaboch, který se nedokáže s rozchodem rodičů vyrovnat a že si soucit nezaslouží, vysvětlila jsem mu to po svém. Důrazně jsem mu připomněla, že může být rád, že jeho geny nemají z této oblasti dědičné zatížení a že siláckých řečí o bratrovi, který za svoje stavy nemůže, by měl zanechat a místo nich mu pomáhat. Povedlo se.

Když se totiž deprese podcení, může, bez odborné a rodinné pomoci, dohnat nemocného k alkoholu, drogám a nakonec i k sebevraždě. 

Proto je osvěta o psychických nemocech víc jak důležitá. 

 

Napsáno pro blig iDNES

 

 

 

 

 

Autor: Libuše Čiháková | pátek 15.6.2012 16:27 | karma článku: 11,29 | přečteno: 1195x