K ranní kávě : Bábovka šup šup. To zvládnete pánové i vy

Nerada vařím, nerada peču. A od té doby, co děti vypadly z domova, omezuji tuto činnost na minimum. Jednou ale v návalu kuchařské horlivosti jsem se pustila do takové rychlé bábovky a ona se povedla...

Bábovka pečená při televizních OVM domácí archiv

Zářila na talíři krásně vypečenou kůrčičkou jako zlatý odlitek. Přikryla jsem ji ubrouskem, skočila do auta a zavezla mladým. Jen ať vidí, že taky mají babičku co umí peci. Ale to jsem si dala.

Od té doby nechtějí žádnou kupovanou bábovku. Jedině tu od babičky! Každý, kdo můj výtvor ochutnal, na ni chtěl recept.. A tak těm, co nerady pečou, a nerady stojí hodiny u plotny, a přesto chtějí návštěvám či mladým udělat radost, posílám recept na šupšup bábovku.

Potřebujeme k tomu: 50 dkg polohrubé mouky, 30 dkg cukru krupice, 25 dkg majonézy, 3 dl mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru. Když do těsta přidáte rozinky či ořechy, bude ještě lepší. Klidně ji můžete vylepšit i kandovaným ovocem, nakrájeným na kousky.

A postup? Žádný není! Všechno prostě smícháte v míse dohromady, nalijete do pečlivě vymazané bábovkové formy vysypané strouhankou, šoupnete na 40 minut do předem vyhřáté trouby a pak už jen čekáte. Ovšem nesmíte zapomenout, že musíte troubu po ohřátí stáhnout - u plynové na poloviční výkon, u elektrické na 150°C, jinak místo zlaté nádhery vytáhnete uhlí. Mně se to povedlo když jsem se nechala vytočit politickým pořádem OVM.

Nakonec bábovkovou formu, kterou převrátíte dnem vzhůru na talíř, přikryjte mokrou utěrkou a čekáte až se z ní přestane kouřit. Když formu odstraníte, zlatá nádhera je na světě. A skoro bez práce.

Tak dobrou chuť.

Napsáno pro MěstoŽen

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Čiháková | středa 15.2.2012 7:05 | karma článku: 12,20 | přečteno: 1588x