Američané, jděte domů!

„Myslíš, že zabíjením na Východě docílíš toho, čeho jsi docílil v Evropě? Ano, Evropa je docela jiná, nežli Východ! Na východě již světlo bylo v té době, kdy v Evropě byla ještě tma. Zamyslete se všichni, kdož v té době žíti budete, nedobudete ničeho, leda proti sobě obrátíte národy dříve pokojné a v Hospodina věřící, kteří dobudou vás!" Proroctví Sibyly, královny ze Sáby

Libuše Čiháková

Dočítám se v Britských listech, že Američané už mají válčení v Iráku plné zuby a razantně se dožadují stažení amerických vojsk. Je jim už jasné, že Busch, který tuto zemi napadl pod záminkou, že vlastní zbraní hromadného ničení, které se však nikdy nenašly, neměl ani zdání, co takový vpád do suverénní země obnáší. Nyní už nemá finance a s rozbitou, občanskou válkou se zmítající zemí, kde denně umírají stovky nevinných lidí, si evidentně neví rady. Všechny jeho sliby vyzněly do prázdna.

To, že Američani nemají v Iráku co pohledávat, bylo jasné každému rozumnému člověku už před zahájením války. Tehdy prof. Jan Keler předal vládě otevřený dopis s šesti tisíci podpisy lidí, kteří s invazí nesouhlasili.

Dlouho se potom nevědělo, na rozdíl od Německa a Francie, které nesouhlasily s okupací od samého začátku, na kterou stranu se naše vláda přikloní. Nakonec, jak se dalo předpokládat, se přidala k hlasům pro válku.

Bývalý ministr Škromach postup vlády zdůvodnil tím, že to bude pro nás výhoda, protože po válce tam bude mnoho příležitostí pro naše podnikatele. Sociolog prof. Jan Keller k tomu poznamenal: „...je to velká čest moci své „bohaté" zkušenosti předat zemi, která je na tom po letech nelidské diktatury, stejně nelidské blokády a po bleskové válce tak, že nemůže naši pomoc odmítnout a bude ji muset pěkně zaplatit." Odporný hyenismus!


Loni v listopadu britský premiér Tony Blair veřejně připustil, že britská a americká invaze do Iráku v roce 2003 vyústila v "katastrofu". Napsaly to internetové stránky CNN a BBC s odvoláním na Blairův rozhovor pro anglické vysílání arabské televize Al-Džazíra.


M. Albrightová zase při představování své nové knihy The Mighty and the Almighty (Mocný a všemocný) prohlásila: „Oproti B. Clintonovi, také křesťanovi, dělá Bush ze svých náboženských postojů, které se jeví mnohým zemím nepřijatelné, součást politiky USA...."

Více na www.3lipy.wz.cz 

Ani mocný a všemocný by neměl ignorovat rezoluci valného shromáždění OSN o předcházení ozbrojeným konfliktům, jednomyslně přijatou 4. 7. 2003. Říká se v ní: „Rezoluce vybízí členské státy k pomoci při odstraňování bídy a posilování rozvojových států. Rezoluce doporučuje, aby Rada bezpečnosti do mírových operací zahrnovala více opatření k budování trvalého míru. Členské státy mají k urovnání konfliktů využívat arbitráž, zprostředkování a Mezinárodní trestní soud..."

Schvalování této rezoluce trvalo téměř čtyři roky, další čtyři roky uplynuly od jejího vydání. Válčí se však dál v Iráku, Afghánistánu. Írán a severní Korea jsou ve střehu, kdy dojde na ně, Rusko odstupuje od smlouvy o nezbrojení, Al kaida je stejně silná jako před 11. zářím 2001...

A tak bych byla moc ráda, kdyby mě teď někdo moudrý prozradil, co bude dál. Podle dlouholetých zkušeností nepochybuji, že těch moudrých bude jako máku. Budu obviněna z podpory terorizmu, urážky hlavy státu, šíření poplašných zpráv atd.

V lepším případě mi bude doporučeno držet se plotny. Předem říkám, že to neudělám. Podle mne je nejvyšší čas, aby se věcí veřejných ujaly na celém světě ženy a vystřídaly u kormidla „pány tvorstva", kteří toho za uplynulá staletí a tisíciletí mnoho nepředvedli...

 


Autor: Libuše Čiháková | pondělí 16.7.2007 20:05 | karma článku: 13,73 | přečteno: 1741x