Povinně ztracený čas

Tak se má vrátit jeden z historických nesmyslů. Tím nesmyslem je povinná vojna. Je pod moji intelektuální úroveň polemizovat s nesmysly, kterými je zdůvodňována širokospektrální prospěšnost vojny.

Povinně ztracený čas

 

Tak se má vrátit jeden z historických nesmyslů. Tím nesmyslem je povinná vojna. Je pod moji intelektuální úroveň polemizovat s nesmysly, kterými je zdůvodňována širokospektrální prospěšnost vojny. Důležitým faktem, který staví údajnou užitečnost do oblasti absurdit je následující : již od dob první světové války jsou činěny výzkumy na téma efektivita v boji. Bylo zjištěno a v následujících válkách potvrzeno, že skutečně bojuje i v těch nejelitnějších útvarech asi tři procenta vojáků. Zbytek vlivem stresu, morálních zábran atd. střílí jak ho napadne, třeba i po vlastních lidech. Bylo zjištěno, že žádným výcvikem se to nedá změnit.

 

I kdyby takový výcvik existoval nebylo by možné ho použít. Žádný stát si nemůže dovolit a také si nedovolí dát všem občanům schopnost bojovat. Je to stejný důvod jako ten proč si občan nemůže svobodně koupit třeba samopal, kulomet, tank atd. Je to stejný důvod proč ve středověku nesměl nosit meč nevolník.

 

Na druhé straně je třeba říci, že existují bojové útvary, kde jsou procenta jiná. To jsou útvary složené z lidí, kteří dnes bojují na jedné straně, zítra na druhé, pozítří na třetí atd. Tito lidé mají zvláštní psychické vybavení, motivace, celoživotní zkušenosti v této oblasti. Jistě se zaleknou, když proti nim nastoupí Češi - mistři v pochodování a buzerování, kteří za dva roky vojny vystřílí sotva jeden zásobník ostrých nábojů.

 

Závěrem : tzv. Anglosaská civilizace by si měla hodně rozmýšlet jaké konflikty podněcuje a udržuje. V dnešní době existuje několik studií, které vychází ze složitosti dnešní společnosti. Vychází z nich, že každý stát je možné v malé skupině ke všemu ohodlaných zlikvidovat během pár dnů použitím taktiky partyzánského boje. To jest diverzními akcemi atd...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Veselý | pátek 24.10.2014 0:11 | karma článku: 9,35 | přečteno: 514x
  • Další články autora

Libor Veselý

Kdyby volby mohly něco změnit

10.10.2014 v 13:10 | Karma: 12,62

Libor Veselý

Věda zla

24.9.2014 v 15:13 | Karma: 10,43

Libor Veselý

Ekonomika života a smrti

23.9.2014 v 16:01 | Karma: 8,54

Libor Veselý

Užitek

12.8.2014 v 0:11 | Karma: 7,53