Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dovolená nebo propustka z vězení?

Aristoteles chápe volný čas jako čas na rozumování, čtení veršů, setkávání se s přáteli a poslouchání hudby, nemá to nic společného s lenošením a nicneděláním.Ve středověku byl volný čas vnímán jako doba, která je věnována rozjímání a modlitbám, ale také různým zábavám, hrám a tancům. Hlavně platilo, že volný čas měl patřit Bohu a skutečně volný čas s jeho svobodnou náplní měla jen šlechta.V době renesance bylo množství volného času minimalizováno, byla preferována práce.

Mě osobně připadá, že dříve měl člověk více podnětů než dnes. ( Dnes jich má možná více, ale většinou mají pro něj význam jako bílý šum, to jest žádný ). Když žil na vesnici většinu potřebných věcí a služeb si vyrobil a obstaral sám. Řada z nich tak měla jedinečný vzhled. Žil v přírodě kde v lese byla ještě nebezpečná zvěř. V prostředí, které vytvořil byla větší diverzita stromů, rostlin zvířat než dnes. Když žil ve městě, věnoval se obchodu, řemeslu, hostinské činnosti, práci radního, městského policisty atd. A někdy téměř všemu v jedné osobě a jednom místě. Nebo byl úředníkem a v rámci své práce zvládal několik oblastí správy. A jestli to tak nebylo tak to berte jako hypotetický konstrukt potřebný pro následující část úvahy.

 Dnes dochází k automatizaci duševní práce a duševní práce začíná čím dál tím více připomínat pásovou výrobu v továrnách. Dnes člověk žije, pracuje, bydlí, cestuje a stravuje se v unifikovaných prostorách. Pracuje s unifikovanými nástroji. Většina domů již nemá svůj individuální vzhled, který pomocí symbolů a stavebních prvků komunikoval s jeho podvědomím a působil tak relaxačně atd. Přirovnal bych to co člověk vnímá k bílému šumu.

 Teď následuje vsuvka k bílému šumu. Bílý šum je nazýván jako analogie s bílým světlem, které obsahuje všechny frekvence. Jednou z aplikací bílého šumu je oblast architektonické akustiky. Zde je za účelem omezit rozptylující, nežádoucí zvuky (například konverzaci, atd.) ve vnitřních prostorách pouštěna nízká hladina šumu jako podkladový zvuk. Bílý šum je základem některých generátorů náhodných čísel. Bílý šum může být použit ke zmatení jedinců před výslechem (brainwashing), a také jako součást techniky smyslové deprivace, používá se při Ganzfeld experimentu. Přístroje, které jej produkují, jsou dodávány jako ochrana soukromí při konverzaci ( zamezují nahrávání), podpora spánku a zamaskování hučení v uších. Šumů je několik druhů. Angličtina svou charakteristikou připomíná hnědý šum. Konec vsuvky o bílém šumu.

 Lidé jezdí na dovolenou. Jezdí do jiného prostředí a jiné doby. Jezdí si prohlédnout jak se žije jinde a žilo jinde. Ten jiný životní styl si většinou ani částečně a dočasně neprožijí. Pouze si ho prohlíží, fotí, filmují. V některých případech použijí metody experimentální archeologie a zkusí si například s místními rybáři ulovit rybu atd. Poslechnou si od místních obyvatel v Banátu, kteří také již nežijí tak jak dříve historky o vlcích ve vesnici v zimě.

 Taková podle mě smyslová deprivace, kterou zažíváme v běžném životě se dá podle mě přirovnat k představě vězení, kde vlivem omezení svobody má člověk také omezení svých smyslových podnětů. Dovolená potom může být jen propustka z vězení za dobré chování. Proč to vězení a proč ta propustka.

Autor: Libor Veselý | pátek 15.8.2014 0:45 | karma článku: 10,99 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Libor Veselý

Povinně ztracený čas

Tak se má vrátit jeden z historických nesmyslů. Tím nesmyslem je povinná vojna. Je pod moji intelektuální úroveň polemizovat s nesmysly, kterými je zdůvodňována širokospektrální prospěšnost vojny.

24.10.2014 v 0:11 | Karma: 9,35 | Přečteno: 514x | Diskuse| Ostatní

Libor Veselý

Kdyby volby mohly něco změnit

Nejprve o svátosti volební. Komunální politika není pravá nebo levá. Je to o spolupráci.

10.10.2014 v 13:10 | Karma: 12,62 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ostatní

Libor Veselý

Věda zla

Simon Baron-Cohen se v knize Věda zla pokouší nalézt odpověď na otázku, proč jsou někteří lidé nepochopitelně krutí k jiným lidem, proč se lidé v určitých situacích chovají k jiným lidem jako k věcem. S obvyklou odpovědí, že takoví lidé jsou prostě „zlí“, se nespokojuje a pátrá po hlubších, vědecky doložitelných příčinách krutého chování. Za hlavní příčinu krutosti považuje sníženou nebo úplně chybějící empatii, která je společným příznakem některých duševních poruch – hraniční poruchy osobnosti, psychopatie, narcistické poruchy, ale také autismu a Aspergerova syndromu. V některých případech může být chybějící empatie nebezpečná, v jiných může být jejím důsledkem odlišný, někdy prospěšný, pohled na svět.

24.9.2014 v 15:13 | Karma: 10,43 | Přečteno: 553x | Diskuse| Ostatní

Libor Veselý

Ekonomika života a smrti

Každý systém, situaci, charakteristiku atd. popisuje množství parametrů. Když vhodně vybereme dva parametry můžeme mezi nimi najít údajnou logickou souvislost a dokázat tak nějaké tvrzení.

23.9.2014 v 16:01 | Karma: 8,54 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Libor Veselý

Užitek

Vždy jsem si představoval, že to co má budoucnost je charakterizováno tak, že zisk není záporný. Budu abstrahovat a zanedbám to, že v řadě případů je nutné nejprve investovat, potom růst a po letech je firma ( a nejen firma ) zisková a přikročím k dalším úvahám. Co je dnes bez záporného zisku.

12.8.2014 v 0:11 | Karma: 7,53 | Přečteno: 159x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 517x
Vše se musí posuzovat komplexně.

Seznam rubrik