Zvláštní obrazec pražských staroměstských kostelů

Kdo zná pražské Staré Město, jistě mi dá za pravdu, že se zde nalézá spousta kostelů. Snad na každém rohu nějaký. A kupodivu jsou rozmístěné zvláštním způsobem.

Napadlo mne to při mé nedávné procházce Prahou, kterou jsem popsal v článku „Výlet Prahou za bruslením“. Tolik kostelů a dalších náboženských chrámů. Co když ale jejich rozmístění není náhodné? A tak jsem si otevřel mapy.cz a podíval se, jak jsou vlastně ty kostely rozmístěné. A bude se divit, zvláštní rozmístění tady je. Skoro to až vypadá, jako kdyby tvořily prazvláštní obrazec. První čeho jsem si všiml je nápadný čtverec o stranách cca tři sta metrů. Tvoří ho „Kostel Panny Marie před Týnem“, kostel svatého Ducha, Kostel svatého Haštala a románský kostel sv. Benedikta. Posledně jmenovaný kostel už dnes nestojí. Byl zbořen koncem 18. století a dnes na jeho místě stojí obchodní dům Kotva.

Jenomže to není zdaleka všechno. Na spojnicích tohoto čtverce se nalézají další kostely nebo významné památky. Pokud spojíme Týnský chrám se sv. Benediktem, uprostřed této spojnice se nalézá kostel sv. Jakuba Většího. Na spojnici Týnského chrámu a sv. Ducha se nalézá také kostel svatého Salvatora. Na spojnici sv. Ducha a sv. Haštala se též nalézá Španělská synagoga a také alchymistická dílna v Haštalské ulici.

Nejprve jsem si myslel, že to tímto čtvercem končí. Jenže tyto podivuhodné geometrické souvislosti tím ani zdaleka nekončí. Všiml jsem si totiž, že všechny čtyři rohové kostely se nalézají na spojnicích dalšího cca půlkilometrového čtverce. Jeho body tvoří kostel sv. Šimona a Judy, kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, původní templářský Templ v Celené ulici a celé to uzavírá bod v Hradební ulici, kde už podle názvu je patrné, že zde ve středověku stávaly hradby Starého města.

Ale ani teď to pořád ještě nekončí. Vydejme se nyní na Havelské náměstí, kde stojí  barokní kostel sv. Havla. Tento kostel je umístěn přesně ve vrcholu rovnoramenného pravoúhlého trojúhelníku společně s Templem a kostelem sv. Mikuláše. Mimochodem slavný staroměstský orloj se nalézá právě na spojnici sv. Mikuláše a sv. Havla.

Kostel sv. Havla, jakožto vrchol pravoúhlého trojúhelníku má svůj protějšek i mezi Templem a Hradební ulicí. Doslova v symetrickém bodě je zde umístěn kostel sv. Josefa u areálu dnešního nákupního centra Palladium na náměstí Republiky. I z toho lze k oběma rohům velkého čtverce vést identický pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník.

Toto zjištění logicky vyvolalo nápad, zda se podobná místa nenalézají i u zbylých dvou spojnic tohoto velkého čtverce. Bohužel tentokrát jsem byl zklamán, pravoúhlé trojúhelníky z kostelů zde nakreslit nejdou. Ale nalézají se zde jiná, dvě navzájem symetrická místa, která vytvoří další, tentokrát nepravoúhlé rovnoramenné trojúhelníky. A to je Staronová synagoga a symetricky Anežský klášter.  

Výsledný obrazec mi tak připomíná jakýsi osově souměrný krystal nebo drahokam. A poslední překvapení mi přichystala úhlopříčka velkého čtverce vzniklá spojením sv. Mikuláše a Hradební. Pokud tuto linii prodloužíme, tak v obou případech se dostaneme ke kostelům zasvěceným sv. Klimentovi. Jednak ke sv. Klimentovi v areálu Klementina a pak ke svatému Klimentu v Klimentské ulici na Novém Městě.

A tak se ptám, je to všechno jen náhoda a nebo je Staré Město od dávných dob protkáno takovou to magickou sítí, která vytvoří výše popsaný obrazec?

Zdroj a použitá mapa: www.mapy.cz

Související články:

Co má znamenat zvláštní geometrie v uspořádání Prahy?

Vinohradská tržnice

Magický a tajuplný Karlův most

Zajímavé rozmístění letišť v okolí Prahy

Výlet Prahou za bruslením

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 14.1.2016 8:52 | karma článku: 30,44 | přečteno: 6036x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88