Život ve vesmíru bude zřejmě častější, než si umíme představit

Je úžasné, jak z vědeckých kruhů v poslední době skáče jedno zjištění o možném životě ve vesmíru za druhým. Hold ti naivkové, co pořád ještě věří v ojedinělost pozemského života ve vesmíru, to mají stále těžší. A tak to má být.

Možná jste si všimli, jak se můj blog v poslední době hemží nejrůznějšími zprávami buď o objevech obyvatelných planet, například u nejbližší hvězdy Proximy Centauri (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=546781). A nebo o možných zachycených rádiových signálech z vesmíru (viz například článek "Nebojme se přiznat, že jsme zachytili inteligentní signál z vesmíru!" (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=548371). A že to v poslední době nebyl jen jeden záhadný signál či podobný objev, o tom jsem se zas zmiňoval v článku "Smyčka kolem nalezení mimozemských civilizací se začíná utahovat" (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=547545). Mezi všemi těmito zásadními objevy však zapadly další, které si také zaslouží naši nemenší pozornost, a které jen potvrzují předpoklad nejen můj, ale všech racionálně uvažujících lidí, že život ve vesmíru bude zřejmě častější, než si vůbec umíme představit. 

Tak si představte, že australští vědci objevili na odtátém terénu v Grónsku mikroby a stromatolity, které jsou staré 3,7 miliardy let. Takže možný vznik života na naší planetě se nám proto posunul o další téměř čtvrt miliardu let dál do historie. Život na Zemi se tak zřejmě nalézal už pouhé tři čtvrtě miliardy let po jejím vzniku (před 4,5 mld let.).  Znamená to jedno. Spočítal jsem, že minimálně 82 procent z celkového stáří naší planety zde existoval nějaký život. (viz http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1893410-zivot-na-zemi-vznikl-extremne-rychle-dokazuje-objev-a-naznacuje-existenci-zivota-ve)

Co však připadá velice zajímavé, je to, že v té samé době, o které jsme se bavili v předchozím odstavci, byly pravděpodobně příhodné podmínky pro vznik života i na Marsu. O tom se už diskutuje celou řadu let. (viz  https://cs.wikipedia.org/wiki/ALH_84001). Ale nejnovějším výzkumem kosmické agentury NASA bylo zjištěno, že zhruba před 3,5 miliardami let zřejmě byly podmínky pro život i na Venuši! Vědci z Goddardova institutu pro výzkum vesmíru v New Yorku se domnívají, že tehdy byl na povrchu Venuše mělký oceán kapalné vody (viz http://www.astro.cz/clanky/slunecni-soustava/venuse-byla-v-minulosti-obyvatelnou-planetou.html) a podmínky příhodné i pro vznik života. A co víc, takovéto podmínky tam dokonce mohly panovat až do doby před 715 miliony let, což je z kosmického hlediska relativně nedávno. 

Ale vraťme se do onoho období mezi tím 3,7 - 3,5 mld let. To se tedy  tenkrát  ve sluneční soustavě mohl vyskytovat docela čilý ruch života. A co víc, na to, aby na nějaké planetě v zóně života vznikl nebo se jinak uchytil život (například pomoci tzv. panspermie), tak mu stačí i méně než miliarda let existence onoho tělesa. Život tedy může být ve vesmíru mnohem častější než si vůbec umíme představit. A pokud po tom všem, co o vzniku života víme a čím se už řadu let na svém blogu zabývám v rubrice "vesmír a život v něm" (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/?us=8164), může v naší vesmírnou ojedinělost věřit už jen naprostý naivní ignorant, jenž netuší, která bije.

Autor: Libor Čermák | pátek 2.9.2016 10:34 | karma článku: 20,40 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,56

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88