Že by záhadologie přitahovala lidi s podobnými jmény?

Jak se tak ty roky zabývám záhadami, všiml jsem si toho, že lidé, kteří se jimi zabývají mají kolikrát podobná jména. Čím to? Že by další záhada?

V první řadě jmenujme dva záhadology z projektu Záře pány Vladimíra Šišku a Vladimíra Lišku, které si hlavně v 90. letech média hodně pletla. Ale tato podobnost není na českém záhadologickém nebi nikterak ojedinělá.

Mezi záhadology se například často objevují stejná příjmení. Například spisovatel Jaromír Kozák. (viz jeho stránky http://www.jaromirkozak.estranky.cz). A stejné příjmení má i známý hledač energie v krajině Pavel Kozák (viz http://www.archet.org). 

Příjmení „Novák“ je nejpočetnější příjmení v Česku. Ale i tak se ptám, zda je to jediný důvod, proč se mezi předními českými záhadology také hojně vyskytuje. Nejznámějším je jistě spisovatel a publicista Jan A. Novák (viz stránky http://www.novakoviny.eu. Stejné příjmení má i publicista a šéfredaktor http://www.zahady.cz Dalibor Novák, předseda kdysi aktivního záhadologického spolku Sírius Petr.

A ještě jeden příklad. Záhadologický časopis Magazín 2000 záhad (viz http://www.magazin2000.cz ) vydává nakladatelství a vydavatelství Etna, tedy Eva a Jan Tothovi. Fenoménu kamenných koulí v Kostarice se věnoval někdejší československý velvyslanec v tomto středoamerickém státě František Toth. V rámci KPUFO Slovensko (http://www.kpufo.eu/sk ) můžeme potkat Martina Totha.  A při této příležitosti musím uvést ještě amerického publicistu Maxe Totha, jehož kniha „Proroctví pyramid“ vyšla v roce 2000 i v Česku, v nakladatelství Pragma.

Domnívám se, že milovníci záhad možná přijdou ještě na další příklady. Ale na závěr svého článku uvedu zajímavost, která mne úplně dostala. V loňském prosincové čísle záhadologického časopisu Enigma byla reportáž z výpravy tohoto časopisu na hrad Svojanov. Z této reportáže jsem se dozvěděl, že se jí zúčastnil i jistý čtenář časopisu Libor Čermák (viz Hrad Svojanov Prochází tudy přízraky někdejších obyvatel?, Enigma č. 12/roč. 2014, RF Hobby). Skutečně v tomto případě nešlo o mojí osobu. ale o jmenovce, kterého osobně nijak neznám. Hold záhady se dějí i na samotném poli záhadologie.

Související články v rubrice:  záhady

Autor: Libor Čermák | pátek 20.2.2015 7:20 | karma článku: 14,27 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88