Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Že by tajné základny někoho?

Na různých tělesech sluneční soustavy lze nalézt podivné objekty, které vypadají, jakoby byly někým uměle vytvořeny. Mezi takovýmito objekty lze nalézt i něco, co vypadá, jako základny někoho.

Prozatím nechci tvrdošíjně trvat na tom, že se jedná o umělé objekty. To v tuto chvíli ještě říci nelze. Jsou to však ale objekty zajímavé, o kterých stojí za to se o nich zmínit a zajímat se o ně. Zvláště bych se chtěl upozornit na čtyři takováto místa, dvě na Marsu a dvě na našem Měsíci.

Z á k l a d n a   A l p h a

Asi před třemi lety obletěla světem zpráva, že David Martines objevil v aplikaci Google Earth něco, co nazval „biozákladna Alpha“. Tuto základnu lze v této aplikaci skutečně nalézt. Nalézá se totiž na souřadnicích 71°49´ severní šířky,  29° 33´ západní délky (návod na její nalezení je též možné najít ve videu http://www.youtube.com/watch?v=5JGmzd7HCa4. Na oranžovém podkladu je zde vidět podlouhlý světlý objekt s bočními výběžky. Vypadá obdobně, jak bychom si představovali nějakou základnu takovéhoto druhu. Je zde znázorněn skutečný objekt? A nebo jak tvrdí skeptikové, jde o chybu kamery? Ať je to tak nebo tak. Toto není jediné takovéto sporné místo na Marsu.

G o l f o v ý   m í č e k

Mám pro Vás ještě zajímavější marsovské místo. V květnu roku 2000 byl pořízen sondou Mars Global Surveyor velice zajímavý snímek, který se nalézá v marsovské oblasti Acidalia, a to na souřadnicích 37,22° severní šířky a 27,80° západní délky. Zajímavé, že známá oblast Cydonia není odtud nijak daleko a další cydonijská oblast, kterou jsem popsal v článku „Další marsovské pyramidy v oblasti Cydonia“, je odtud doslova za rohem. Celý snímek, který se jmenuje m1501228 si můžete prohlédnout na odkaze http://ida.wr.usgs.gov/html/m15012/m1501228.html. Škoda jen, že zmíněný snímek není zanesen do již zmíněné aplikace Google Earth, neboť jsou na něm zachyceny příliš malé věci. Na první pohled nás zde zaujme netypický kráter. Tento kráter vypadá doslova jako golfový míček v dolíku. Jak asi vznikla tato zvláštní kopule uprostřed impaktního kráteru? Není daleko od představy, že by se objekt mohl podobat staré kopulovité základně zanesené marsovským pískem. Při detailní prohlídce snímku však vyjdou najevo další zajímavosti. Na zmíněném snímku lze o něco severněji rozeznat další podobný, svojí rozlohou však jen poloviční kráter, také však s kopulovitým kopečkem. Naopak jižně se nalézá útvar připomínajícího jakého si ptáka s dlouhým ocasem. A když půjdeme po snímku ještě o něco jižněji, nemůžeme si nevšimnout zvláštních červovitých útvarů, které ze všeho nejvíc připomínají jakési skleněné tunely. A to vše na jednom jediném snímku, to znamená v blízkosti sebe. Je to jen náhoda?

M ě s í č n í   o b j e k t

Nyní se přesuňme na náš Měsíc. Začátkem tohoto roku se na internetu objevila zpráva o objevu podivné věci, kterou lze nalézt v jednom měsíčním kráteru. (viz např. http://veda-a-technika.eurozpravy.cz/veda/85794-ufo-na-mesici-tajemny-objekt-desi-vedce-video nebo http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2541410/What-mystery-object-spotted-Google-Moon-Bizarre-wedge-shaped-craft-appears-lunar-surface.html). Je to pravoúhlý objekt ve tvaru jakési šipky, který jakoby vypadá, že by dokonce mohl být i nepřirozeného původu. A tak se začalo spekulovat o tom,o co by se mohlo jednat. Například o vesmírný odpad, optický klam, tajnou základnu některé z velmocí, základnu nějaké mimozemské civilizace, havarovaný neidentifikovaný létající objekt a mnoho dalších. Protože se o takovéto věci zajímám, nedalo mi to, a tak jsem otevřel Google Earth, abych se přesvědčil. A skutečně zpráva nelhala, tohle to tam doopravdy je! Nalézá se na okraji kráteru Belyaev na měsíčních souřadnicích 22° 42´ 36´´ severní šířky a 14° 34´ 37´´ východní délky. Zajímavé je i to, že nedaleko je i kráter Komarov, ve kterém se nalézají podivné rýhy, které mi tak trošku připomínají ležící sfingu.

K r á t e r   U k e r t

Vzpomněl jsem si ještě na další anomálii, která se nalézá na Měsíci. Když se na něj koukáte ze Země, víte, že k nám má stále jednu svojí polovinu přivrácenou. Říká se tomu vázaná rotace. Ve středu tohoto měsíčního kotouče, z pohledu ze Země, to znamená i nejblíže Zemi,  se nalézá oblast Sinus Medii (v překladu „Záliv středu“). A v ní kráter Ukert o velice zvláštním tvaru. Na rozdíl od jiných kráterů na Měsíci i jiných tělesech není kulatý, ale má tvar rovnostranného trojúhelníku (viz obrázek) http://www.google.cz/moon/#lat=7.781751&lon=1.801757&zoom=8&map=visible&apollo=&q=ukert. Na některých starších a tmavších snímcích však vypadá, jako kdyby tento trojúhelník jakoby i svítil. Že by další objekt do této série?

V každém případě takovéto a podobné věci jsou zajímavé a stojí alespoň o podrobnější průzkum.   

 

Zdroje: uvedené u jednotlivých případů

Použité obrázky: Google Earth, www.google.com/mapshttp://ida.wr.usgs.gov/html/m15012/m1501228.html

 

Související články:

Záhadné monolity ve sluneční soustavě

Další marsovské pyramidy v oblasti Cydonia

Vesmírné havárie neidentifikovaných létajících objektů

Marťanská obrázková galérie

Pyramidové struktury na Marsu

Sedm nejznámějších tváří z Marsu

Nalézají se na Marsu i další záhadné artefakty?

Že by marťanská Nazca?

Autor: Libor Čermák | pondělí 17.3.2014 18:41 | karma článku: 26,97 | přečteno: 6664x
  • Další články autora

Libor Čermák

Proč budu volit tak, aby se nedostali Piráti do vlády

Když se mě někdo zeptá, koho budu volit, zpravidla mu odpovím, že budu volit tak, aby se do vlády nedostali Piráti. Proč? Nejdůležitější důvod najdeme v jejich volebním programu v kapitole "Chytrá válka s desinformátory".

6.9.2021 v 13:08 | Karma: 40,06 | Přečteno: 1708x | Politika

Libor Čermák

Předjarní pěší výlet po pražských rozhlednách

Tak sezení doma už bylo dost. Proto jsem se rozhodl, že po dlouhé době musím vyrazit zas na nějaké své toulky. A k výletu jsem zvolil dvě pražské rozhledny. A nejen je. I hezké rybníky, parky a jedno legendární bojiště.

7.3.2021 v 6:48 | Karma: 19,24 | Přečteno: 554x | Cestování

Libor Čermák

Jen ať se pěkně stane hlavním tématem letošních voleb tzv. politická hyperkorektnost

Pořád nevíte, jaké by mělo být hlavní téma letošních voleb? Já bych si přál, aby strany daly pěkně najevo, jak se chtějí stavět k tématům tzv. hyperkorektností. Zda jsou za nimi anebo za svobodné názory každého jednotlivce.

14.2.2021 v 13:57 | Karma: 34,18 | Přečteno: 1025x | Politika

Libor Čermák

Chtít zakazovat filmy kvůli módním politickým trendům je špatnost na entou

To mne zase nadzdvihly mandle názory, které jsem se dozvěděl z jednoho článku na idnes.cz. Prý film, který by se měl podle nich zakázat, je muzkiál Pomáda. Cože? Zakázat film či příběh? Takhle že myslí demokrati? Ne!

3.2.2021 v 11:29 | Karma: 40,37 | Přečteno: 1316x | Společnost

Libor Čermák

Přestaňme používat slovo "Sudety"

Mezi českými novináři se v poslední době rozmohl takový nešvar. Oni velice často používají slovo "Sudety". Přitom toto slovo lze nahradit daleko lepšími výrazy, jako je například "české pohraničí.

17.1.2021 v 7:52 | Karma: 38,44 | Přečteno: 1664x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám