Že by Kepler objevil vyspělou mimozemskou civilizaci?

Velmi zajímavým objevem se v těchto dnech může pochlubit kosmický teleskop Kepler. Je totiž docela možné, že u hvězdy KIC 8462852, vzdálené 1480 světelných let, objevil tzv. Dysonovu sféru. 

Hvězda KIC 8462852 se nalézá v souhvězdí Labutě. Je zhruba o 40 procent hmotnější než naše Slunce a protože se jedná o spektrální typ F3, její povrchová teplota je zhruba o nějakých tisíc Kelvinů teplejší než u naší centrální hvězdy.

I tato hvězda se tak stala zkoumaným objektem teleskopu Kepler, který hledá exoplanety u hvězd podobných Slunci na základě poklesu jasnosti. Teleskop takto prozkoumal stovky hvězd a objevil u nich celou řadu exoplanet. Ale jen u této hvězdy našel něco zvláštního. Poklesy jasnosti zde nenastávají pravidelně, ale nerovnoměrně v rozmezí 5 – 80 dnů. Je to záhada, o níž vědci zatím nemají jednoznačné vysvětlení. Možnost řešení je například disk komet a planetek, který obklopuje mladé hvězdy před zformováním planet.  

Jenomže KIC 8462852 není zas tak mladá hvězda. A tak se jako jedno z možných vysvětlení jeví i přítomnost tzv. Dysonovy sféry. Co je to Dysonova sféra? Je to teoretická stavba mimozemské civilizace, například z jakýchsi obrovských solárních panelů, která obklopuje hvězdu, aby z ní bylo využito co nejvíc její energie. S nápadem takovýchto sfér přišel v roce 1960 matematik, fyzik a astronom Freeman Dyson.

Jak by to teoreticky vypadalo, jsem zjednodušeně načrtnul na tomto zobrazení. Žlutý kruh uprostřed je hvězda (v našem případě KIC 8462852) a stříbrná kolečka kolem ní jsou solární panely. Někde můžou být hustěji naskládané, jinde řidčeji. A právě to by teoreticky mohlo vytvořit ony poklesy jasností, jako je to právě u KIC 8462852. Zda to tak skutečně je, to musí potvrdit nebo vyvrátit další budoucí výzkumy. Ale konečně tady máme alespoň nadějného kandidáta na možnou vyspělou mimozemskou civilizaci ve vesmíru.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S. Mám ještě jeden typ, který by měli vědci prozkoumat, zda náhodou také neobsahuje Dysonovu sféru. A tou je hvězda Thuban v souhvězdí Draka. Thuban býval díky precesi zemské osy cca před 4 tisíciletími „polárkou“. V té době právě vykvetla starověká civilizace v Egyptě a staří Egypťané si ho byly velice vědomi, neboť na něj namířili i šachty pyramid. Dodnes je v astronomických katalozích udáván jako „Alfa Draconis“, to znamená jako nejjasnější hvězda v souhvězdí Draka. Jenomže za posledních cca tisíc let jeho jasnost poklesla až na dnešní čtvrté místo v jasnosti hvězd tohoto souhvězdí. Já se domnívám, že vzhledem k miliardletému stáří hvězd je období tisíc let velice krátká doba na takovou změnu jasnosti, a tak se ptám, zda by se za tímto poklesem nemohlo skrývat něco, o čem jsem se nyní zmínil. Že by například postupné budování Dysonovy sféry?   

 

Zdroj a další informace k této problematice: http://www.exoplanety.cz/2015/10/15/kic-8462852-nasel-kepler-mimozemske-artefakty

http://www.novakoviny.eu/archiv/vesmir/1400-mimozemstane-dysonova-sfera

https://en.wikipedia.org/wiki/KIC_8462852 , http://www.hvezdnouoblohou.wz.cz/drak.php, Kleczek J.: Naše souhvězdí, Albatros, Praha, 1986

Související články:

Autor: Libor Čermák | neděle 18.10.2015 12:40 | karma článku: 24,28 | přečteno: 3199x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88