Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

Tyto děti asi nejspíš chtějí slyšet těchto osm těles: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Jak bych jim ale planety sluneční soustavy vyjmenoval já, kdyby se mě zeptaly? Takto: Merkur, Venuše, Země, Mars, Ceres, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluto, Haumea, Makemake, Eris. A to nejen, kdyby se mě někdy teoreticky děti zeptaly. Oni se mě na to skutečně ptají, protože letos už 25. rokem vedu dětské kroužky. Naposledy se mně na to například zeptaly tento víkend na vánoční výpravě našeho turistického oddílu. A skutečně nejeden z nich s otevřenou pusou koukal na to, kde jsem tam těch pět těles navíc vzal. Ale já si za tím stojím.

Důvod je ten, že tam těch dalších pět planet jsou od pražského valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie v roce 2006 také skutečně označeny jako planety. Sice planety, zvané trpasličí, ale planety. A tak pro mne to tedy jsou i skutečné další planety, ať se všichni dogmatici stavějí na hlavu nebo ne. Právě slovní označení "planeta" mi povoluje, že je tam mezi těmi osmi většími tělesy citovat můžu. Vždyť i třeba takové plynné planety jako Jupiter, Saturn, Uran a Neptun se zas naopak obvykle označují jako planety "obří".

Závěrem bych se vás ještě zeptal, zda si také myslíte, že když někdo nemá ty správné astronomické znalosti, tak je to samozřejmě asi zcela zásadní problém pro výkon funkce prezidenta republiky? Podle mne asi stejný, jako když doktor filozofie nezná matematiku integrálního počtu nebo když stavební inženýr neumí mluvit esperantem. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | úterý 20.12.2022 6:20 | karma článku: 34,46 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88