Záhady Willendorfské venuše

Jako na jižní Moravě byla nalezena slavná Věstonická venuše, tak obdobnou figurku známe i z Rakouska. Byla objevena počátkem 20. století a jako u té naší z Věstonic i zde jsem přišel na několik zvláštních záhad.

wikipedie

Willendorfskou venuši nalezl 7. srpna 1908 rakouský archeolog Josef Szombahty při zemních prací na přípravu železnice. Její stáří je odhadováno na 22-24000 let. Obdobně jako u Věstonické venuše (viz Vypráví Věstonická venuše o setkání s mimozemšťany?), jedná se o nahou ženskou postavu. Má mohutné břicho a mohutné poprsí. Obličej postava nemá vůbec. Místo něj mu hlavu pokrývá něco jako vlasy.

Ale teď zajímavé souvislosti s naší Věstonickou venuší. Zatímco ta je o několik tisíc let starší a byla nalezena cca 70 km daleko. Tak kupodivu mají obdobnou výšku (Věstonická venuše 11,5 cm,  Willendorfská venuše 11 cm). A vzhledem k tomu, že ji schází chodidla, mohla být její velikost totožná.

V souvislosti s její výškou jsem si povšiml ještě jedné zarážející souvislosti. 11 centimetrů, to je cca 110 milimetrů. Venuše se figurkám říká podle římské bohyně smyslnosti, krásy a lásky. Ovšem nazýváme tak i druhou planetu sluneční soustavy. A schválně, víte jak daleko obíhá od Slunce? Cca 110 milionů kilometrů. Náhoda? Nebo se z velikostí těchto venuší dají vyčíst i parametry oběžné dráhy stejnojmenné planety, jaké jsou známé až moderní astronomii?

Obě dvě zmíněné figury jsou též vyrobeny z odrůdy vápence. Navíc materiál Willendorfské venuše silně připomíná surovinu z brněnské Stránské skály, kde se též nalézá významné sídliště pravěkých kultur. Nabízí se tedy otázka, zda Willendorfská venuše náhodou nebyla vytvořena přímo na našem území a do Rakouska byla jen exportována.

Ovšem mne velice zaujala hlava. Jak jsem psal, obličej se u Willendorfské venuše nenalézá. Místo něj hlava obsahuje něco jako vlasový porost. Ovšem, když si ho prohlížím, napadá mne, zda tedy nepřítomnost obličeje nám neříká něco jiného. Co když to nejsou vlasy, ale nějaká přilba? Nemůže jít spíš o bohyni ve skafandru?

 

Zdroj a použitá fotogafie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Willendorfsk%C3%A1_venu%C5%A1e

Související články:

Vypráví Věstonická venuše o setkání s mimozemšťany?

Prastará místa v Česku na tajuplných souřadnicích

Jsou leylines obrazce otisky předchozích civilizací?

Byl už u nás nalezen fragment dřívějších civilizací?

K čemu sloužily záhadné zlaté klobouky?

Rubrika: archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | neděle 24.8.2014 5:45 | karma článku: 17,80 | přečteno: 1640x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88