Záhady poutního místa Chimayo

Víte, jaké je nejnavštěvovanější poutní místo ve Spojených státech amerických? Je to El Santuario de Chimayo v sev. části Nového Mexika, přezdívané "americké Lourdy". A i k němu se váže několik zajímavých legend či dokonce záhad. 

Zřejmě proto, že Spojené státy americké jsou většinově spíše protestanskou zemí, katolíků je tu jen 25 procent oproti 52 procent protestantů, tak tu není tolik katolických poutních míst jako třeba a nás v Evropě.  Ale několik přeci jen. A to asi nejvýznamější a nejnavštěvovanější se nalézá v severní části Nového Mexika. A tak tento stát není ze záhadologického hlediska významný jen fenoménem UFO, ale i tímto zajímavým poutním místem.

El Santuario de Chimayo vzniklo v 19. století. Zdejšímu kostelu se také říká „Americké Lurdy“, to proto, že zdejší půda a pramen má léčivé účinky. Každý rok na Velký pátek se přicházejí tisíce poutníků, aby navštívilo zdejší kostel postavený z vepřovic. Proč na právě na Velký pátek? Jeden z jeho zakladatelů, jistý Bernardo Abeyta, tvrdil, že právě na Velký pátek kolem roku 1810 spatřil podvný záblesk světla. A když na tom místě kopal, nalezl tam prý zelený kříž. Když ho pak donesl do kostela v Santa Cruz, kříž se prý sám opět vrátil na místo, kde ho Abeyta našel. A tak se tam rozhodl postavit kapli. A tu pak v roce 1816 nahradil současný kostel.

Existuje i další verze, která říká, že se zde Abeyta vyléčil z nemoci. A k místu se váže ještě jedna zajímavá věc, a to ta, že už dávno před tím, než do těchto míst přišli Španělé, tak se zde nalézal pramen horké léčivé vody, který byl posvátný pro indiány kmene Tewa.

Ať už to bylo tak, či tak, z místa se stalo křesťanské poutní místo, ke kterému přijede na 300 tisíc návštěvníků ročně. A nejvíc právě na Velký pátek. A to z toho důvodu, že právě na Velký pátek měl Abeyta nalézt onen kříž.

Záhad je tu mnoho. Ale zdaleka to není všechno. Proč jsem se rozhodl napsat tento článek? Všiml jsem si, že se jedná o další z řady míst náboženských zázraků, které zapadá do mé hypotézy, že tato místa nejsou umístěna náhodně. Ono totiž Chimayo se nalézá takřka v severojižní ose státu Nového Mexika.

 

Jak jsem už dříve zjistil a jak jsem na svém blogu prezentoval, není takováto poloha místa s náboženským zázrakem nic mimořádného. Téměř většina míst nejvýznamnějších takovýchto událostí leží na nějaké významné souřadnici, která tvoří buď osu nějakého státu, země, či kontinentu a nebo poledník či rovnoběžku, která výše uvedeným územím vede nejdéle. Uvedu několik příkladů:

2) Severo-jižní či západo-východní osa

A k tomu ještě přidám Číhošť, která se nalézá v geometrickém středu České republiky a na

stejném poledníku se nalézá i potní místo Bozkov (viz Záhady a tajuplné souvislosti Panny Marie Sněžné)

 

 

 

2) nejdelší rovnoběžka či poledník:

A v neposlední řadě je třeba také připomenout, že i mexické Guadalupe leží na takovém poledníku, který nejdéle vede po Severní Americe (viz Záhady mariánského zjevení v Guadalupe)

 A tak si říkám, že když tolik významných nábožeských zázraků se událo na takto významných geometrických místech, že to nemůže být vůbec náhoda a měli bychom se na tím zamyslet.

Zdroj: Wilson C.: Místa, kde se lidé setkávají s bohy, Knižní klub – Balilos, Praha, 1998Zdroj: https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=472688https://en.wikipedia.org/wiki/El_Santuario_de_ChimayoSouvisející články v rubrice: Křesťanské záhady a zázraky

Autor: Libor Čermák | neděle 22.4.2018 14:13 | karma článku: 12,28 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88