Záhady Miloše Zemana

Náš pan prezident dnes slaví významné životní jubileum 75 let. Proto jsem se rozhodl, že mu dám tímto jeden netradiční dárek a podívám se na něj i trochu zvláštním způsobem. A to z pohledu záhad, náhod a zajímavých souvislostí.

Protože se na svém blogu zabývám i záhadami, jsem zvyklý se na mnoho věcí dívat i netradičně. A protože se zde před různými nenávistníky rád zastávám i našeho současného pana prezidenta Miloše Zemana, narazil jsem i na několik historických zvláštností v souvislostí s ním nebo s ním a dalšími hlavami našeho státu.

1) Miloš Zeman a Petr Ginz

Letošní 28. září není jen výročím 75. narozenin Miloše Zemana, ale současně i 75. výročí tragického úmrtí geniálního českého hocha Petra Ginze v Osvětimi. V obou případech se tak stalo 28. září 1944. Petr Ginz byl dětský kreslíř, básník, spisovatel a v Terezíně dělal šéfredaktora chlapeckého časopisu Vedem. Je známý například tím, že nakreslil známou kresbu Měsíční krajinu, kterou vzal na tragickou poslední výpravu raketoplánu Columbia izraelský astronaut Ilan Ramon. Petr také miloval sci-fi, zvláště J. Verna. Jeden sci-fi román dokonce sám napsal. A je jen náhoda, že četbu science fiction uvádí jako jeden ze svých největších koníčků i současný prezident Miloš Zeman? Zkrátka a dobře 28. září 1944 nám jednu výjimečnou osobnost vzalo a místo toho nám jinou výjimečnou osobnost dalo. (viz můj článek Petr Ginz - nešťastný osud fenomenálního chlapce)

2) Souvislost s oběma předchozími prezidenty

28. září je zajímavé pro Miloše Zemana i z jiných důvodů. ČR zatím měla tři prezidenty. A každý z nich právě 28. září něco slavil. Protože je to i svátek sv. Václava, tak oba předchozí prezidenti Václav Havel a Václav Klaus slavili nebo slaví v ten den svátek. A Miloš Zeman zas narozeniny. Náhoda? (viz můj článek Chcete být českým prezidentem? Mějte něco společného s 28. zářím).

3) Historie se opakuje i ve jménech hlav českého státu?

Když už jsem se společně M. Zemanem zmínil i o obou předešlých prezidentech, měl bych se zmínit ještě o zajímavé středověké souvislosti se jménem českých králů. Jak známo, Karel IV. měl původní jméno Václav. Jeho následník se zas jmenoval Václav IV. A obdobně se v moderní historii opakovalo jméno Václav i u obou českých prezidentů. A kdo byl následníkem Václava IV.? Císař Zikmund. Tedy počáteční písmeno na "Z". A kdo byl nástupcem Václava Klause v roli českého prezidenta? Miloš Zeman. Že by se historie opět opakovala? (viz články: Opakuje se česká historie ve jménech našich hlav států?Pokud by Babiš kandidoval na prezidenta, tak bych ho podpořil)

Možná se nad těmito zvláštnostmi pousmějete anebo naopak pozastavíte. V každém případě současnému českému prezidentovi Miloši Zemanovi přeji hodně zdraví a sil do dalších let v náročné funkci prezidenta republiky. 

Další související článek:

Gratuluji Karlu Gottovi nejen k osmdesátinám, ale i k občanské odvaze

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | sobota 28.9.2019 7:54 | karma článku: 37,42 | přečteno: 6077x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88