Záhady jeskyně Lascaux

Vedle španělské Altamiry je Lascaux asi ta nejznámější evropská jeskyně plná roztodivných jeskynních kreseb. A kromě toho skrývá i celou řadu záhad včetně archeoastronautických. Jakých? Tím bych se rád zamyslel v tomto článku.

1) Už samotnou záhadou je její nález. Zatímco paleolitičtí lidé z období magdalenienu ji zřejmě dobře znali a bohatě ji využívali hlavně pro své kultovní účely, pro naší civilizaci byla objevena až v září 1940. A to jen proto, že čtyřem místním chlapcům zapadl jejich pes do jedné z děr. A až při jeho vyprošťování objevili chlapci tuto jeskyni plnou kreseb. Měl snad někdo v dávných dobách potřebu tuto jeskyni ukrýt? A proč?

2) Jeskyně Lascaux jistě bývala v době cca 15 tisíc let před naším letopočtem jistě pro tehdejší lidi významnou lokalitou. Když jsem zjistil, jaká je její zeměpisná šířka, hrklo ve mne. S rozdílem pouhých asi 2,5 minut je to na 45 stupni severní šířky. To znamená uprostřed vzdálenosti mezi rovníkem a severním pólem. Je to jen náhoda?

3) Jak jsem se zmínil v článku http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=191694, Francouzská astronomka Chantal Jegus-Wolkiewicz zkoumala v jeskyni Lascaux kresby pravěkých lidí z doby a došla ke zajímavým objevům. Jednak kresby vlastně zobrazují hvězdnou oblohu. To potvrdili i další badatelé, například  viz Michael Rappenglück z univerzity v Mnichově. http://cestovani.idnes.cz/jeskyne-skryva-nejstarsi-mapu-nebe-dub-/kolem-sveta.aspx?c=A000810101612igsvet_hop. Zřejmě tito dávní lidé už tedy byli zběhlí i v astronomii.

4) A druhou věc, kterou zmíněná badatelka objevila, je to, že každý rok při letním slunovratu dopadají paprsky zapadajícího slunce vchodem a to přesně do tzv. „Haly Býků“. To znamená, že jeskyně nemusí být orientována jen čistě náhodně. A aby tomu nebylo málo, nejdelší chodba, která z této "haly" odbočuje, vede ve směru sever-jih. Co když byla někým takto jeskyně vyhloubena záměrně?

5)  Celkem zde jsou asi stovky kreseb a tisíce rytin. Kresby většinou zobrazují zvířata či jejich lovce. Ale najdou se tady i takové, jejichž význam je sporný. Co je například ten podivný objekt, co se vznáší nad koněm? Že by pozorování nějakého UFO v pravěku?

Takže i tato dávná prehistorická památka má svoje záhady. 

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lascaux, odkazy použité v článku 

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 28.7.2016 12:13 | karma článku: 22,79 | přečteno: 1112x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,58

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88