Záhady a zajímavosti jávského Prambananu

Chrámový komplex Prambanan na indonéské Jávě je největší hinduistický chrám v Indonésii. Sice se nalézá ve stínu nedalekého Borobuduru, ale i tato stavba skýtá celou řadu záhad a zajímavostí.

Prambanan byl vystavěn v 9. a 10. století vládci Mataramské říše, a to jako hinduistický konkurent nedalekého buddhistického chrámu Borobudur, který se nalézá cca 50 km severozápadně od něj (viz můj článek Záhady a zajímavosti jávského Borobuduru). Vládci Mataramské říše tehdy upřednostnili hinduismus před buddhismem, který zde v této době byl převládajícím náboženstvím. Jenže už v polovině 10. století byl chrám opuštěn a jeho areál chátral. Dále ho silně poničilo v 16. století zemětřesení. Během 20. století (mezi roku 1918 a 1953) byl zrekonstruován. V roce 1991 byl zapsán na seznam UNESCO. Ale v roce 2006 ho opět poničilo zemětřesení.

Jedná se o čtvercový chrámový komplex, jehož centrum se skládá ze šesti kamenných věžovitých chrámů, z nichž ta nejvyšší měří úctyhodných 47 metrů. Samotné věže chrámů tvoří jakési kamenné pyramidy (https://cs.wikipedia.org/wiki/Prambanan#/media/File:Prambanan_Shiva_Temple.jpg ). Krom toho obsahují i úžasné sochařské skulptury. Člověk se jen diví, jak si s tím ti dávní kameníci uměli takto úžasně pohrát.

Tři největší chrámy jsou zasvěcené bohům Višnuovi, Šivovi, Brahmovi. Tito tři bohové tvoří jakousi hinduistickou svatou trojici zvanou „Trimurti“. Takže není to jen křesťanství, které užívá svatou trojici. Hinduismus má něco podobného též. A právě v Prambananu je to takto vidět.

Toto chrámové centrum pak obklopuje větší čtverec, jakési nádvoří, na kterém se nacházejí zříceniny celkem 224 chrámů. O velikosti obou čtverců se zmíním za chvíli, neboť jsem v nich objevil jednu astronomickou zajímavost.

Ovšem i záhady a další zajímavosti tato stavba skýtá. Pokusil jsem se jich najít co nejvíc. Některé jsem vyčetl z literatury z popsaných zdrojů. Jiných jsem si zase všiml já osobně. A tak jako v případech jiných podobných staveb, udělal jsem i z nich takovéto tabulky:

https://en.wikipedia.org/wiki/Prambanan#/media/File:Prambanan_Temple_Compound_Map_en.svg

- Chrám je postaven z kamenných kostek podobně jako sousední Borobudur, kambodžský Angor Vat (viz Čím mne fascinuje chrám Angkor Thom?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Prambanan#/media/File:COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Bas-reli%C3%ABfs_op_de_Candi_Lara_Jonggrang_oftewel_het_Prambanan_tempelcomplex_TMnr_20026926.jpg)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Prambanan#/media/File:Durga_Loro_Jonggrang_copy.jpg

 

CC  Wanujoyo, 25. ledna 2011

https://www.cropcirclecenter.com/ccdata/2011/01/25/ID20110125_A.html

 

Havajské ostrovy z pohledu archeoastronautikyneboArcheoastronautické Markézy)https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=390358)Záhady mexického TeotihuacanuZáhady egyptských pyramid v GizeZáhady StonehengeZáhady StonehengeZáhady egyptských pyramid v GizeZáhady mexického TeotihuacanuZáhady andského PumapunkuZáhady mayské Chichén ItzáZáhadné tajemství nejdelších rovnoběžek a poledníků

Takže nejen nedaleký buddhistický chrám Borobudur, ale i hinduistický chrám Prambanan ukrývá nejednu záhadu. Ale ještě něco nám tyto chrámy vzkazují. Je to něco, jako varování. Každý, kdo někdy zavítá do Indonésie, si jistě všimne, jaké je v současnosti dominantní náboženská ideologie, která zde panuje. A hinduismus ani buddhismus, které zde byly kdysi skutečně dominantní, to už bohužel nejsou. A tak je to varování i pro jiné země světa, aby takovýchto oblastí, kde se ona zmíněná náboženská ideologie rozšiřuje na úkor původních kultur, bylo ve světě co nejméně.

Zdroje a použitá literatura:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Prambanan

Daniken E.: Stopy mimozemšťanů, Knižní klub, Praha, 2010

Daniken E.: Šok z Bohů, Baronet, Praha, 1995

Hesemann M.: Tajná věc UFO 1. díl, Etna, Praha, 1994

Související články:

Záhady a zajímavosti inckého Sacsayhuamanu

Autor: Libor Čermák | neděle 3.2.2019 15:33 | karma článku: 12,67 | přečteno: 416x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88