Záhadný poplach

Rosťa, Martin a další kamarádi se sešli u beltainového ohně u klubovny zálesáckého oddílu. Přitom málo kdo tušil, co se za chvíli odehraje.

Tato kapitola navazuje na předchozí díl:  Poničené stromy v parku

„Milí přátelé a kamarádi, dovolte abych zahájil náš letošní Beltine.“ Přistoupil Vejn k hranici a pokračoval: „Jsem rád, že jsme se tu tak, jako každý rok, opět sešli. A dokonce tu máme hosty. A to jak mezi vámi“, přitom se podíval na Rosťu. „A tak mezi námi dospělými. Jmenovitě mezi námi vítám pana starostu.“

Pan starosta přišel, rukou všechny pozdravil a pak pronesl pár slov.: „Přišel jsem mezi vás velice rád, protože si myslím, že je moc dobře, že se v našem městě pořádají takové pěkné večery. A tak vám přeji, aby se ten letošní opět povedl.“

Pak si slovo vzal opět Vejn: „Jen připomenu, že beltine je původní slavnost, kterou od pradávných dob slavili Keltové a všichni ti, kteří tu žili ještě dávno před námi. A tak vždy na přelomu dubna a května zapalovali veliké ohně, pomoci kterých vyháněli zimu. A místo ní tak lákali teplo. A tak teď prosím naše čtyři druidy, aby náš oheň slavnostně podpálili.“

Mezitím se odněkud objevila čtveřice starších kluků oblečených v bílých pláštích s kapucou. Každý měl v ruce hořící pochodeň a jeden po druhém přistupoval k připravené hranici.

Nejprve přistoupil první, a ten pronesl:  „Zapaluji oheň ze strany východní, aby nám dal světlo“.

Poté přistoupil druhý:  „Zapaluji oheň ze strany jižní, aby nám dal teplo“.

Třetí: „Zapaluji oheň ze strany západní, aby nám dal pravdu“.

A nakonec i čtvrtý: „Zapaluji oheň ze strany severní, aby nám dal naději“

Nato všichni čtyři položili své hořící pochodně do hranice. A ta se úžasně rozhořela do pěkného ohně. Ostatní se dívali na jeho plameny. Jak pak asi vysoko dosáhnou? Začala pomalu praskat první polena a druidové, kteří k tomu byli povolaní, mezitím přiložili další dřevo. Vedoucí si potom vzali kytary a začali zpívat písničky. Zážitek to byl pro úžasný. A to hlavně pro Rosťu. Zpívalo se, hrály se hry, a to dokud se téměř nesetmělo. Ze stromů už byly vidět jen siluety větví a na obloze se objevily první hvězdy. Rosťa seděl a mlčky poslouchal další hezké písničky.

V tom se tu najednou objevil David, kterého pochopitelně viděl jenom Rosťa: „Ahoj kámo, nezlob se že tě ruším od zpívání, ale stal se velký problém. Železňákům se před chvílí oheň vymknul kontrole a začala tam hořet tráva okolo! A představ si: oni místo toho, aby to šli řešit, tak utekli! Jestli se nic nepodnikne, tak celý park lehne popelem!.“

Rosťa vykulil oči a pak najednou vstal. A na všechny zde přítomné zavolal: „Rychle, pomoc! Hoří park! Kousek za altánem hoří park!“

„Co vyvádíš?“ Zeptal se ho Vejn. Nešla mu do hlavy jedna věc. Vždyť celou tu dobu s nimi seděl tady u ohně. A najednou zčista nic vykřikl, že půl kilometru odtud hoří. Co pak to mohl vědět? Jenomže Rosťa trval na svém: „Dej mi kýbl jedu tam!“

Vejn mu ukázal, kde jsou kbelíky. Rosťa jeden popadl a po chodníku zamířil k místu, kde Železňáci dělali táborák. Martinovi bylo hned jasné, jak že na to Rosťa přišel. A tak ho hned následoval. Rychle se také obul do bruslí, vzal si druhý kýbl a šup za ním. Tady jde o hodně. A tak oba kluci úplně zapomněli na to, že jsou ještě inlajnoví začátečníci. A tak to hnali, jako kdyby závodili o první místo v mezinárodním závodě. Odraz jednou nohou, odraz druhou nohou. A samozřejmě si ze všech sil pomáhali i pohyby rukou. Za chvíli, zkrátka byli tam, kde potřebovali. Oheň naštěstí ještě nebyl tak veliký. Skutečně zatím hořelo jen trochu trávy kolem. Ale i tak bylo třeba ihned jednat. A tak se kluci vydali k potoku, jenž naštěstí tekl nedaleko. Tam každý nabral do kýble vodu a hned s ní začal hasit hořící trávu. To opakovali ještě několikrát.

Protože Rosťova zpráva způsobila rozruch i mezi ostatními, tak ze zvědavosti se mnozí z nich rozhodli, že vyrazí za nimi. Když sem dorazili, zjistili, že Rosťa měl skutečně se svojí šokující zprávou pravdu. A tak se přidali a začali pomáhat s hašením. Jenomže za chvíli už nebylo třeba, protože si s tím už poradili. Tady je vidět, k čemu můžou být také dobré injalny. Rychlý přesun na kratší vzdálenosti. Kluci tam byli opravdu za pár chvil. A kdyby je neměli a pomoc by dorazila o něco později, třeba by tu došlo i ke katastrofě. Ovšem hlavní zásluhu na tom měl samozřejmě David. Kdyby to šlo, určitě by oheň uhasil. Jenomže je duch. A ten je tvořen trochu jiným druhem materiálu, než my smrtelníci a náš celý náš svět, v němž žijeme. Proto jediné, čím uměl pomoci, bylo informovat Rosťu.

Mezitím sem dorazil i pan starosta a pronesl jim: „Kluci nevím, jak bych vám za celé město poděkoval. Nebýt vás, došlo by tu k velkému neštěstí. Zítra v deset hodin vás oba čekám před radnicí. A věřím, že se tam sejdou i ostatní.“

Kluci byli unavení. A tak se po těchto jeho slovech vydali domů. Vždyť, jak se teď dozvěděli, zítra je čeká další velký den.

 

Pokračování příště:

Předešlé díly seriálu Inlajnový duch (seriál):

11. díl:  Poničené stromy v parku

10. díl: Objev tajuplného sklepení

9. díl: Překvapení při jarním úklidu parku

8. díl: Dopis zlatým písmem

7. díl: Hodně tvrdý trénink

6. díl: První trénink s duchem

5. díl: Setkání s duchem Davidem

4. díl: A zase ti Železňáci!

3. díl První krůčky na bruslích

2. díl: Dárek k narozkám je tu!

1. díl:  Rozmíška v parku

Inlajnový duch (úvodní písnička)

A nebo rubrika Inline bruslení

Autor: Libor Čermák | úterý 13.1.2015 5:52 | karma článku: 11,63 | přečteno: 474x
  • Další články autora

Libor Čermák

Proč budu volit tak, aby se nedostali Piráti do vlády

Když se mě někdo zeptá, koho budu volit, zpravidla mu odpovím, že budu volit tak, aby se do vlády nedostali Piráti. Proč? Nejdůležitější důvod najdeme v jejich volebním programu v kapitole "Chytrá válka s desinformátory".

6.9.2021 v 13:08 | Karma: 40,06 | Přečteno: 1708x | Politika

Libor Čermák

Předjarní pěší výlet po pražských rozhlednách

Tak sezení doma už bylo dost. Proto jsem se rozhodl, že po dlouhé době musím vyrazit zas na nějaké své toulky. A k výletu jsem zvolil dvě pražské rozhledny. A nejen je. I hezké rybníky, parky a jedno legendární bojiště.

7.3.2021 v 6:48 | Karma: 19,24 | Přečteno: 554x | Cestování

Libor Čermák

Jen ať se pěkně stane hlavním tématem letošních voleb tzv. politická hyperkorektnost

Pořád nevíte, jaké by mělo být hlavní téma letošních voleb? Já bych si přál, aby strany daly pěkně najevo, jak se chtějí stavět k tématům tzv. hyperkorektností. Zda jsou za nimi anebo za svobodné názory každého jednotlivce.

14.2.2021 v 13:57 | Karma: 34,18 | Přečteno: 1025x | Politika

Libor Čermák

Chtít zakazovat filmy kvůli módním politickým trendům je špatnost na entou

To mne zase nadzdvihly mandle názory, které jsem se dozvěděl z jednoho článku na idnes.cz. Prý film, který by se měl podle nich zakázat, je muzkiál Pomáda. Cože? Zakázat film či příběh? Takhle že myslí demokrati? Ne!

3.2.2021 v 11:29 | Karma: 40,37 | Přečteno: 1316x | Společnost

Libor Čermák

Přestaňme používat slovo "Sudety"

Mezi českými novináři se v poslední době rozmohl takový nešvar. Oni velice často používají slovo "Sudety". Přitom toto slovo lze nahradit daleko lepšími výrazy, jako je například "české pohraničí.

17.1.2021 v 7:52 | Karma: 38,44 | Přečteno: 1664x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám