Záhada českých dinosaurů

V posledním čísle časopisu ABC vyšel článek o možných nálezech fosiílií druhohorních dinosaurů z území České republiky. Když jsem se nad tím zamyslel, objevil jsem tam jednu, dalo by se říci, až archeoastronautickou záhadu.

Z území České republiky je prý známo pět lokalit, kde došlo k objevu nějaké dinosauří fosilie. Jsou to Holubice u Kralup nad Vltavou, dále Srnojedy u Pardubic, Červený Kostelec na Náchodsku, Mezholezy na Kutnohorsku a Brno. Když jsem se tím začal zajímat, musel jsem udělat menší selekci.

Začneme Holubicemi. Zde měl v roce 1878 objevit český přírodovědec Antonín Frič kosti ze svrchní křídy od zvířete jménem Procerosaurus. Avšak, jak se zjistilo, v tomto případě se zřejmě nejedná o dinosaura (viz zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Procerosaurus)

Obdobné je to i se Srnojedami u Pardubic. I tento objev udělal Antonín Frič, a to v roce 1893. Nalezeno zde bylo několik fosilních šupin z nějakého zvířete, které bylo nazváno Albisaurus, tedy ještěr od řeky Labe. Ale zřejmě ani to nebyl dinosaurus, ale v roce 2011 pracovníci Národního muzea přišli s hypotézou, že by se možná o dinosuara jednat mohlo. (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Albisaurus) Takže tady je to tak půl na půl.

K prvnímu zřejmě asi prokazatelnému nálezu dinosauřích fosilií došlo v polovině 90. let 20. století v lomu U Devíti Křížů u Červeného Kostelce (nezaměňovat se stejnojmennou lokalitou na Brněnsku). Zde došlo k nálezům fosilií dinosauřích stop. Poprvé se tak stalo v oněch již popsaných 90. letech. A podruhé v březnu 2011, kdy se další stopa objevila v pražské Botanické zahradě, ale na kameni, který z výše popsaného lomu také pochází. Jednalo se zřejmě o masožravého dinosaura teropoda, který na našem území žil před 210 miliony lety, tj. v období triasu.  (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/U_Dev%C3%ADti_K%C5%99%C3%AD%C5%BE%C5%AF)

K nejslavnějšímu nálezu dinosauří fosilie patří stehenní kost u Mezholez u Kutné Hory. Došlo k němu na jaře roku 2003. Jde o býložravého ornitopodního dinosaura, který naše území obýval asi před 95 miliony let, tj. v období křídy. Pojmenován byl Burianosaurus Augustai, a to na počest výtvarníka Zdeňka Buriana a paleontologa Josefa Augusty. (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Burianosaurus_augustai)

A zatím naposled se tak stalo v roce 2012, kdy se paleontolog Daniel Madzia začal zabývat nálezem zubu, který byl učiněn v brněnské části Slatina. Dlouho byl považován za zub mořského krokodýla. Ale jak Madzia zjistil, ve skutečnosti patřil dinosaurovi ze skupiny Tetanurae, který zde žil před 160 miliony let v období křídy. (viz https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/vedci-maji-dukaz-v-brne-zili-dravi-dinosauri-20130213.html)

Takže z pěti původních lokalit se nám udělaly tři: Červený Kostelec, Mezholezy a Brno. A teď tu záhadnou zvláštnost. Dinosauři mají přeci hodně blízko k drakům. A z těchto tří lokalit jsou hned dvě, ze kterých z blízkého okolí pochází lidové pověsti o dracích.

Jednak nedaleko Červeného Kostelce se nalézá město Náchod, z něhož jsou hned dvě pověsti. Jednak o drakovi, který vyrostl z hadí panenky - ještěrky a údajně žral lidi. Zabil ho prý udatný rytíř a jeho kůže prý byla uchovávaná v náchodském zámku. Druhá pověst se váže k nedaleké Bělovsi. Je podobná, s tím rozdílem, že drak sídlil na zdejším Hejzlarově kopci.

A pak v Brně. V městské části Slatina, kde došlo k onomu objevu zubu, se nalézá i Stránská skála. A na té se prý podle zdejší pověsti kdysi usídlil drak. A protože se ho báli, tak jeden mladík ho nakrmil nehašeným vápnem. A tím potvoru zabil.

A já se ptám, zda je jen náhoda, že v blízkém okolí dvou ze tří prokazatelných českých nálezů fosílií dinosaurů se nalézají pověsti o dracích? Měli snad naši předkové nějaké povědomí o tom, co by se tam mělo nalézat? A nestálo by za to podobně paleontologicky prozkoumat i další lokality v republice, odkud existují dračí pověsti?

Použité zdroje: Socha V.: Dinosauři z Česka, ABC, č. 14, roč 2019, Czech News center, odkazy uvedené v článku, Stejskal M.: Labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991

Související články:

Podivné létající objekty i v české historii

Jsou to snad geny po dinosaurech?

Co když můžou za vymírání druhů nám předešlé civilizace?

Draci jako pradávná pozorování UFO

Co když existovala v druhohorách civilizace?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 11.7.2019 12:55 | karma článku: 19,14 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88