Vy byste také chtěli předělávat Foglara? Já tedy rozhodně ne!

Nakladatelství Albatros se chystá opět vydat dílo skautského pedagoga a spisovatele Jaroslava Foglara. Ale víte, že je možné se setkat i s názory, že by se jeho příběhy měly předělat kvůli genderové a multikulturní nevyváženosti?

Například v článku, jehož odkaz je http://zdroj.cz/palicka-foglar-genderove-kvoty, se autor zabývá možností, že se prý o takovéto možnosti uvažuje. Například kreslířka, která má jeden z příběhů ilustrovat, si povzdechla, že Jestřábovo dílo není nijak bohaté na ženské postavy.

A víte, proč není? Protože je to chlapecká literatura. A ta je přeci hlavně o klukách. A co víc! Našli by se prý i tací, kteří by dílo Jaroslava Foglara kritizovali i za to, že je prý málo multikulturní a v dnešní tzv. "politicky korektní" době, tak prý nemá šanci na úspěch.

Já osobně jsem na foglarovkách vyrostl. A tak se ptám, kdo vymýšlí takovou tu módu, co že prý jako má a nemá v dnešní politicky korektní době šanci na úspěch? To se jako řeší někde na "žižkovské klinice", v "Žít Brno" nebo někde v podobné organizaci zaměřené na neomaxsusmus a na multikulturalismus?

Naopak! Já si myslím, že obyčejným českým lidem se musí takovéto genderové a multikulturní snahy o změny v dílech českých klasiků protivit stejně, jako se jim za předlistopadového režimu protivily nejrůznější tehdejší režim propagující televizní seriály. A jestli teď chce někdo měnit příběhy Jaroslava Foglara, aby se jako více hodily do politicky korektního a multikulturního světa, má moji tvrdou kritiku a tvrdý odpor. Nic jiného. Je skutečně neskutečné, s čím dokážou takovíto zmagořelí multikulturalisti přijít! Já si Jestřábova díla vážím za to, co psal on. A nikoliv za to, co by si tam přál mít někdo jiný.

A na závěr ještě krátká úvaha. I já jsem se na blogu zkusil napsat několik svých seriálů pro děti a mládež. Viz „Inlajnový duch“ ,“Hrdinové Čeksasu“, „Vánoční doba“a Páťa a kolo Zláťa (seriál)). A myslím si, že i ony jsou dle takového pohledu jak genderově, tak multikulturalisticky nevyvážené. A na rovinu říkám, že na tom nechci nic měnit! A to i kdyby se neomarxisti stavěli na hlavu, že něco takového by prý dle nich nemělo být v dnešín politicky korektní době v módě. A myslím si, že obdobně by se ke svým příběhům jistě stavěl i Jestřáb - Jaroslav Foglar, kdyby se mu v jeho příbězích měl takto někdo začít rýpat.

Související články:

Mají pedagogové indoktrinovat multukulturalismus nebo pěstovat vlastenectví?

Jsem rád, že Foglar psal tak, jak psal

Díky, pane Foglare, za Rychlé šípy

Adventní kalendář: foglarovská předvánoční tradice

Na kole Prokopským údolím po stopách Jaroslava Foglara

Můj podzim ve znamení foglarovek

Autor: Libor Čermák | pátek 3.8.2018 6:13 | karma článku: 37,69 | přečteno: 1690x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88