Víte o tom, že nejvýznamnější americký ufolog byl českého původu?

Slyšeli jste už někdy o americkém profesoru astronomie, doktoru Allenu Hynkovi? Ten je dodnes považován za největšího amerického ufologa vůbec. A pro nás Čechy je jistě povzbuzující to, že jeho rodiče byli původem právě Češi.

Josef Allen Hynek se narodil v 1. května 1910 v Chicagu. Jeho rodiče byli čeští přistěhovalci do USA. O čemž svědčí i jeho české příjmení. Dokonce i moje babička se za svobodna jmenovala Hynková, a tak by mne zajímalo, zda náhodou A. Hynek se mnou nemohl být nějak vzdáleně příbuzný. V roce 1931 vystudoval univerzitu v Chicagu. V roce 1935 získal titul Ph.D v oboru astrofyziky. V roce 1936 nastoupil na státní univerzitě v Ohiu na katedru fyziky a astronomie, kde se zabýval dvojhvězdami.

Během války se stal vědcem, který pomáhal rozvijet radiolokátory amerického námořnictva. Po válce se opět vrátil na katedru fyziky a astronomie, kde se v roce 1950 (tedy ve 40 letech) stal řádným profesorem. Zabýval se například výzkumem světla hvězd. Od roku 1956 se pak věnoval i vývoji amerických satelitů.

Ovšem během svojí kariéry se též podílel na amerických vládních projektech na studium UFO, tedy neidentifikovaných létajících objektů. Podílel se na "Projektu Sign" (1947-49), "Projektu Grudge" (1949-52) a Projektu Blue Book (1952-69). Na těchto projektech spolupracoval nejprve jako přesvědčený skeptik. Dokonce později přiznal, že tehdy měl za úkol odvádět od UFO pozornost veřejnosti. Ale pod tíhou skutečností, se kterými se dostával do styku, se změnil na zapáleného ufologa. A po odchodu z Projektu Blue Book si založil vlastní kancelář pro výzkum UFO.

Byl to například on, kdo vymyslel základní třístupňovou klasifikaci blízkých setkání. Blízké setkání prvního druhu je klasické pozorovnání UFO na obloze. Blízké setkání druhého druhu je pozorování UFO, které má kontakt se zemí. A blízké setkání třetího druhu je toto předchozí plus pozorování bytostí. Později přibylo ještě blízké setkání čtvrtého druhu (únos mimozemšťany) a pátého druhu (kontakt s nimi).

Když už jsme u těch blízkých setkáních, tak jistě není bez zajímavosti, že profesor Hynek byl v roce 1977 i poradcem Stevena Spielberga při vzniku filmu "Blízká setkání třetího druhu". A dokonce se ve filmu v krátkosti i objevil. A právě z této scény pochází i moje kresba, kterou jsem k článku připojil.

Profesor Allen Hynek zemřel 27. dubna 1986 ve věku nedožitých 76 let. Mimochodem bylo to v den mých 8. narozenin. Bohužel je smutné, co se stalo po jeho smrti s archvem UFO jeho organizace APRO. Ujali se ho jistí Brian Myers a Tina Choate, kteří ho odvezli k sobě domů do Arizony a odmítají žádosti o přístup. Já sám za sebe bych chtěl ale říci, že jakékoliv utajování v oblasti záhad odmítám. Kdo něco takového dělá, není podle mého názoru žádný záhadolog. Správný záhadolog by se totož měl se svými zjištěními dělit s veřejností a nikoliv je z jakýchkoliv podivných důvodů utajovat. A tak věřím, že to snad jednou dopadne dobře a k odkazu dr. Hynka se jednou veřejnost dostane.

Ale vraťme se ještě k dr. Allenu Hynkovi. I když to byl Američan, který spolupracoval s americkou vládou, nezapře, že měl české předky a tudíž vzešel i z našeho národa. A tak i my Češi bychom měli být i na takovéto lidi hrdí. A hlavně věřit, že i u nás v Česku se objeví co nejvíc důstojných pokačovatelů dr. Allena Hynka.

Použité zdroje: https://en.wikipedia.org/wiki/J._Allen_Hynek

http://screenprism.com/insights/article/how-did-astronomer-dr.-j.-allen-hynek-contribute-to-close-encounters-of-the

Soukopová Eva: Odkaz slavných ufologů, článek v časopise Enigma, č. 8, roč. 2018, RF HOBBY, s.r.o.

UFO nad americkými vojenskými základnami

Nejzajímavější pozorování UFO kým? Astronauty!

Jaké jsou nejznámější případy únosů do UFO?

U kterých amerických agrosymbolů bylo pozorováno UFO nebo AAJ?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pondělí 23.7.2018 14:55 | karma článku: 15,40 | přečteno: 754x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88