Víte, co by mne dostalo na demonstraci?

Někteří novináři si v poslední době povzdychují, že ta vlna odporu proti tzv. "ohrožení demokracie" není taková, jakou by si oni představovali. A tak jsem se zamyslel, jaké věci by asi mne donutily jít na nějakou tu demonstraci.

Například na ihned.cz vyšly dnes články: https://archiv.ihned.cz/c1-66101840-demokracii-mame-radi-kdyz-se-mame-dobre?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed a https://archiv.ihned.cz/c1-66101860-demonstrace-nestaci?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed, kde autor kroutí hlavou nad současnou rekordní spokojenosti s demokracií. A ptá se, co by naopak lidi vyburcovalo k tomu, aby měli pocit ohrožení demokracie a vyšli do ulic. Tak já vám tedy povím, co by k tomu vyburcovalo mne:

1) Abych vyšel do ulic demonstrovat, musela by tu vládnout taková vláda, která bude bohatým sice dávat, ale chudým naopak brát. Tu první skupinu by považovala za nadlidi, ale k té druhé skupině se bude chovat jako k hadru. A navíc ještě přivede naši ekonomiku do recese. Takovou vládu jsme zažili v tzv. "Době nečasu", kdy tam seděli Kalousek s Nečasem. To jsem si doopravdy rád chodil do Prahy zademonstrovat.

2) Demonstrovat bych šel i já, kdybych cítil ohrožení demokracie a svobody slova. Ale jak by tato situace vypadala, aby mne to donutilo jít na demonstraci? Dám příklad. Dejme tomu, že se objeví nějaký politický či dokonce náboženský guru. Prohlásí se za vyvoleného bohem a vymyslí následující svůj kult. Teď si samozřejmě jen vymýšlím, ale jen tak pro ilustrační příklad: Zatímco v normálním křesťanství stačí k pokání, lítost, zpověď a modlitba, tak v onom kultu se třeba budou usekávat lidem prsty. Nebo tam muži budou mít jen poloviční hodnotu než ženy, a budou muset povinně nosit těžké kovové brnění. Ale, co by mi nejvíc vadilo, kdyby tento náboženský kult byl navíc povýšenecký, neboť by usiloval o své vítězství nad světem. A k těm, co vyznávají něco jiného, by byl urážlivý a choval se k nim jako k někomu podřadnému. To je smazřejmě jen příklad nějaké šílené ideologie. Ale lidi můžou takto napadnout i jiné podobné věci usilující o nadvládu nad světem, o čem se už lidstvo přesvědčilo mnohokrát. A teď si představte, že bych se proti takovému kultu nějak ohradil, že se mi takovéto podivné praktiky nelíbí. Ale místo pochopení bych se naopak dočkal odsouzení za údajnou nenávist a hanobení. Tak v tomto případě bych si pak skutečně připadal, že je u nás ohrožena demokracie!

Ale dokud takovéto nehoráznosti se nebedou týkat mne osobně nebo všech obyčejných spodních deseti milionů, tak nevím proč bych se měl zapojovat do nějaké "vlny odporu", kterou navíc vymysleli někde vůči mému v opačném politickém táboře, třeba v nějaké pražské kavárně. Ne, pro kalouskovce a jim podobné moje srdce nebije! Mé srdce bije pro spodních deset milionů, pro lidi, kteří každý den chodí poctivě do práce, starají se o rodiny a kolikrát mají problém vyjít z měsíce na měsíc. A právě těm by měli politici sloužit nejvíc. A ne jim ztrpčovat život nějakými nesmyslnými zákazy a příkazy. Ale pokud by jim najednou začali život skutečně ztrpčovat, tak už to na nějakou tu masovou demonstraci skutečně bude.

Související články:

Má pražská kavárna patent na demokracii?

Zeman neprohrává. Pokud prohraje, prohrajeme my všichni

Je kavárenská "sametová revoluce" 2018 skutečně tak masová?

Šli byste demonstrovat za jednostrannost ČT? Já tedy ne!

Autor: Libor Čermák | pátek 6.4.2018 18:13 | karma článku: 34,75 | přečteno: 1146x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88