Ve vesmíru objeveny další dvě obyvatelné planety

Když astronomové ve vesmíru objevili první exoplanety v zóně života, byly z toho vždy palcové titulky v novinách. Dnes už se jedná o tak běžný objev, že se o tom média pomalu ani nezmíní. Třeba planety u hvězdy Kepler 2-72.

Hvězda Kepler 2-72 je 227 světelných let vzdálený červený trpaslík v souhvězdí Vodnáře. Jeho velikost je zhruba poloviční oproti našemu Slunci. Letos v červenci byly u ní pomoci dalekohledu Kepler objeveny čtyři planety, které kolem ní obíhají. A co víc! Nejedná se o žádné plynné "jupitery" ani "neptuny". Všechny mají podobnou velikost jako naše Země! Tedy lépe řečeno jejich průměr je od 1 do 1,5 průměru zemského, a tak pravděpodobně mají i pevný povrch.

Planeta, která obíhá svojí centrální hvězdu nejblíže, je označována jako K2-72b. Když srovnáme vzdálenost planety Merkur od Slunce, tak tato planeta obíhá svojí hvězdu desetkrát blíž a oběhne ji jednou za 5,5 dne.

V pořadí druhá planeta K2-72d se oběhne tuto centrální hvězdu zhruba jednou za osm dní.  Obě tyto planety však jsou příliš blízko, a tak zde nejspíš budou panovat podmínky značně horké. 

To třetí planeta v této soustavě, nazývá se K2-72c, ta už je na tom s možností života o dost lépe. Svoji centrální hvězdu obletí jednou za 15 dní. Ale, když vědci zkusili spočítat, jaké teploty by na této planetě mohli být, vyšly jim hodnoty jen o deset procent vyšší, než na Zemi.

Možná, že ještě lépe je na tom v pořadí čtvrtá planeta K2-72e, která oběhne svojí centrální hvězdu jednou za 24 dní. Zde by měly panovat teplotní podmínky jen o 6 procent nižší než na Zemi. Obě dvě zmíněné planety by tak mohly umožňovat přítomnost vody v kapalném stavu, a tak by mohly hostit možná i život. I když po porovnání vzdáleností: stále se nalézáme zhruba ve třetinové vzdálenosti než je tady Merkur. Ale nalézáme se u červeného trpaslíka, jehož povrchová teplota je o 2400 kelvinů nižší než povrchová teplota našeho Slunce.

V každém případě se naše povědomí o planetách podobných Zemi opět rozšířily. Jen mě mrzí, že média tento objev úplně přešla. Je to podle mne velká škoda, protože by zas mohlo o něco víc vzrůst povědomí lidí o tom, že je možné, že v tom nekonečném vesmíru asi skutečně nebudeme sami.

Zdroje:  http://www.svethardware.cz/sonda-kepler-objevila-dve-exoplanety-na-kterych-mohl-vzniknout-zivot/42770

https://en.wikipedia.org/wiki/K2-72 

Autor: Libor Čermák | úterý 26.7.2016 6:13 | karma článku: 25,84 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88