Ve Švédsku je zřejmě jeden z nejhorších stavů demokracie v EU

Umíte si představit, že jste dítě s nějakým přesvědčením, zálibou či talentem a že by vás odebrali z vaší biologické rodiny a dali vás do pěstounské rodiny, která naopak vašim zájmům nepřeje? Něco takového se stalo ve Švédsku.

Představte si například situaci, že kluka, který hraje fotbal za některé mládežnické družstvo pražské Slávie, by úřady daly na vychování do rodiny člena tvrdého fanouškovského jádra Sparty? Nebo jiný příklad. Když jsem byl já dítě i tehdy jsem už měl zájem o záhady, vesmír a život v něm. Umíte si představit, že by mne někdo dal na vychování do takové rodiny, kde by mne začali přesvědčovat o tom, že Země je placatá, je středem vesmíru, že hvězdy na obloze jsou jen jakási světla na nebeské sféře a že člověk je korunou všeho ve vesmíru?

Že se vám takovéto jednání úřadů zdá absurdní? Tak si představte, co se stalo ve Švédsku. Tam byly z podivných důvodů děti (tři dívky) odebrány z křesťanské rodiny Rusa Denise Lisova a dány na vychování do muslimské rodiny libanonského původu. Psali o tom v Reflexu (viz zdroj: https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/94447/polske-urady-brani-vydani-ruskych-deti-muslimskym-pestounum-tem-deti-do-nahradni-pece-sverilo-svedsko.html?fbclid=IwAR3xSN2lybunyXwLtTipGKhxHRAWeSydce2IKnIR9YQfvvVkRlqKi4VsUGI) Všechny tři dívky v této jim úředně přidělené muslimské rodině nesmírně trpěly, neboť přidělení pěstouni na nich požadovali, aby se podřídily pravidlům jejich muslimské víry. Naštěstí skutečnému otci se s dívkami podařilo dostat do Polska, kde už jsou pod ochranou tamních úřadů.

Nechci řešit, proč byly odebrány, to je teď vedlejší. Za daleko větší skandál považuji, jak s nimi bylo pak naloženo. Protože to nepřipomíná nic jiného, než o úřední snahu o převýchovu, jaké se děly v dobách temných, kdy svoboda a demokracie byla pro vládní režim jen dalekou španělskou vesnicí.

Mne by však zajímalo, jak k něčemu takovému vůbec může někde dojít, že vás někdo úředně přidělí do rodiny, která je diametrálně opačná vůči tomu, čím žijete, o co se zajímáte a v co věříte? A když chcete odtamtud pryč, nikdo z úředních míst vás nevyslyší? To se podle mne může stát jen v takové zemi, kde selhala svoboda a demokracie. V zemi, která je se stavem svobody a demokracie hluboko pod Českou republikou. Nic jiného k tomu říci neumím.

Související články:

Do inkluzní třídy bych jako kluk nechtěl chodit ani náhodou

Má Švédsko nárok mluvit do vnitřních záležitostí Maďarska?

Kde že je lepší stav demokracie? V Česku nebo ve Skandinávii?

Nenechme Poláky v boji proti praktikám Barnevernetu osamocené!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | sobota 13.4.2019 18:19 | karma článku: 41,23 | přečteno: 1956x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88