Vánoční kapři - ano či ne

O letošních vánočních svátcích se objevují názory, že by se o vánocích neměli konzumovat kapři. Jedná se prý o zabíjení živých bytostí, takže jejich konzumace není humánní. A jaký je můj názor na tuto problematiku?

Libor Čermák

Ano, skutečně se takové názory objevují. Například nedávno proběhla akce, kde bylo zákazníkům symbolicky nabízeno maso psí. Měla upozornit na to, že vánoční kapři cítí stejnou bolest, jako psy a kočky. Do ad absurdum nedávno dovedl tuto ideu webový portál osud.cz, který nejen ze zabíjení kaprů, ale rovnou z celých vánočních svátků udělal do slova a do písmene svátek uctívání Satana. Na rozdíl od autora tohoto portálu si však stále myslím, že vánoční svátky jsou především jednak svátky pohody, klidu a míru a jednak oslava narození Ježíše Krista a se Satanem tak nemají i přes nejrůznější numerologické výpočty nic společného.

Samozřejmě, že může třeba někdo namítnout i to, že kromě křesťanského původu má tato slavnost i původ pohanský, neboť v této době se odpradávna slavily svátky zimního slunovratu. A proč ne? Co by na tom pak mělo být špatného? Pokud má nějaký prastarý svátek původ ve více tradicích, tak dle mého názoru je jeho duchovní význam ještě o to hlubší! A co na tom má změnit ta věc, že tyto oslavy byly odedávna spojeny s nejrůznějšími hostinami? Prostě máme svátek, a tudíž ho chceme nějak oslavit.

A co ty kapři skutečně bychom se bez nich obešli? Vždyť kvůli čemu se vlastně chovají? Kvůli jídlu! Jsme lidi a potřebujeme něco jíst. A kdybychom neměli k dispozici ryby, určitě bychom si místo nich našli něco jiného. I u nás je mnoho lidí, kteří si na štědrovečerní tabuli dají místo smaženého kapra například kuřecí řízek (třeba i já). Budeme tedy protestovat kromě zabíjení kaprů i proti drůbeži a dalším podobným? Nebo by z nás ze všech tito lidé nejraději udělali na štědrý večer vegetariány? A to i z těch, kteří o to zrovna nestojí?

Vážení přátelé. Nastávají nám vánoční svátky, a tudíž si je všichni oslavme tak, aby se nám líbily, abychom si je co nejlépe užili a abychom měli doma sváteční pohodu. A proto ke slavnostním hostinám konzumujme to, co máme rádi, ať už jsme masožrouti nebo vegetariáni. A proto Vám všem přeji slavnostně si vychutnanou sváteční pohodu a šťastné a veselé vánoce.

 

Zdroje:

http://www.osud.cz/vanoce-reknete-letos-satanovi-ne

http://www.novinky.cz/domaci/220220-ochutnejte-misto-kapra-psi-maso-poburovali-reznici-v-centru-prahy.html

 

Související články:

Škoda zaniklých vánočních tradic

Je třeba hledat spojnice mezi náboženskými směry

Dnes máme svátek Lugnasad

Co by také mohla být betlémská hvězda?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | středa 22.12.2010 9:07 | karma článku: 29,90 | přečteno: 4663x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88