Vánoční doba: Sněhulovické sněhohrátky

Další záplavy sněhu zasypaly Sněhulovice. Proto Lišák kluky ze svého oddílu i pro další děti pozval na dětské hřiště. A úkol zněl: postavit co nejzajímavější stavby ze sněhu.

Vždyť sněhové radovánky přeci patří k vánoční době. Škoda jen, že vánoce na sněhu zná většina českých dětí už jen z Ladových obrázků. Naštěstí Sněhulovice jsou podhorské městečko, a tak tu sníh je.

No to se ví, že se všichni vrhli do práce se sněhem se vší verbou. A tak zde vznikaly nejrůznější sněhové stavby. Nejen obyčejní sněhuláci, ale i další sochy. Matěj se pustil do sněhového hradu, na kterém si dal záležet. A nejen on. Další kluci tu stavěli iglú. Když například navršili ohromnou hromadu sněhu, tak do ní vydlabali vnitřní otvor. Jiní zas stavěli iglú z kostech sněhu vytvarovaných z krabic. A tak tu vznikla celá sněhová galerie.

Ale to nebylo zdaleka všechno. Ve druhé části sněhulovických sněhohrátek se nejdřív uspořádala koulovačka na cíl. Pak Lišák pro všechny vytvořil sněhový labyrint, ve kterém si zahráli na babu. A na závěr, když už se začalo stmívat, Lišák rozdělil kluky do dvou družstev. Každé družstvo dostalo svíčku, kterou si muselo chránit před sněhovými koulemi druhého družstva. A současně se snažila sněhovými koulemi uhasit svíčku soupeřů. Byla to zábava. Dokonce Matěj se dvakrát trefil. Sice o jeho družstvo o jeden zásah prohrálo, ale i tak z výsledku 6:5 bylo vidět, že si kluci vyřádili. A tak na závěr všechny potěšil jak diplom za účast i za pořadí ve sněhových stavbách, tak sušenky a hlavně horký čaj, který všechny příjemně zahřál.    

Zítra: Jak Matěj roznášel Betlémské světlo

  Vánoční doba 2015 (seriál)

1. díl: Jak adventní výstava povzbudila zájem o vánoční tradice, 2. díl: Jak Matěj vyráběl svíčky na adventní věnec, 3. díl: Jak si Matěj vyráběl adventní kalendář, 4. díl: Matěj na zabijačce, 5. díl: Matějův dopis Ježíškovi, 6. díl: Jak Matěje a Zuzku navštívily Barborky, 7. díl: Jak si Matěj vysloužil třešňovou větvičku, 8. díl: Jak Matěj dělal čerta, 9. díl: Výroba mikulášských dobrot, 10. díl: Jak děti honily Ambrože, 11. díl: Jak šel Matěj s dědečkem pro jmelí, 12. díl: Jak Matěj vyrobil dárek pro pejska Ronyho, 13. díl: Matějovo adventní bruslení, 14. díl: Dárek pro malou Zuzanku, 15. díl: Předvánoční výprava do Karlštejna, 16. díl: Jak Matěje se Zuzkou navštívily Lucie, 17. díl: Jak Matěj vyráběl jednoduchý betlém, 18. díl: Dárek pro dědečka – vystřihovánky kostela, 19. díl: Vánoční doba: Fotografický dárek pro tatínka a maminku, 20. díl: Sněhulovický Večer světel, 21. díl: Zachráněné deváté cukroví, 22. díl: Jak jsi krásné neviňátko

Autor: Libor Čermák | neděle 20.12.2015 5:08 | karma článku: 14,49 | přečteno: 107x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88