Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V kraji Bílého koně

Pravěká Anglie. Většina lidí si to spojí především se Stonehenge a nebo Avebury. Ale jsou zde i další podobné oblasti, které jsou neméně zajímavé. Pokud jste například nikdy neslyšeli o Uffingtonu, je tento článek určený právě pro vás.

Vydejme

se na sever po prastaré, nejméně 6000 let staré stezce Ridgeway vedoucí z Avebury. Cestou nejprve projdeme kolem dvou legendárních pevností z doby železné. Nejprve to asi po deseti kilometrech bude Barbury Castle. Ten je známý hlavně díky dvěma slavným agrosymbolům, jenž se v jeho blízkosti objevily. Jednak to byla v roce 1991 známá Matka piktogramů a jednak loňský piktogram vyjadřující číslo pí. Je to pevnost, stará asi 2500 let. Po dalších asi osmi kilometrech to bude obdobné hradiště zvané Liddington Castle, které však už vzniklo nejspíš v době bronzové. Tam je obrazec v obilí jižletos. Ale to se po dalších asi desíti kilometrech blížíme k městečku Ashbury v jižní části hrabství Oxfordshire.

Nedaleko

tohoto města se totiž nalézá jakási obdoba wiltshirské West Kennett Long Barow, která dokonce pochází ze stejného období. Je to také dlouhá mohyla a jmenuje se Wayland's Smithy a je zasvěcena tomuto saskému bohu kovářství. Je to úžasná megalitická stavba, jež byla postavena zhruba mezi lety 3700 – 3400 před naším letopočtem. Má lichoběžníkový půdorys (cca 60 x 15 m) a je obdobně jako West Kennett Long Barrow chráněná obřími kameny a zde navíc i kamennou zídkou. A jak je to u takovýchto a podobných staveb obvyklé i zde se pravidelně objevují záhadní kruhy v obilí, jako například tento z roku 2008 nebo tento z roku 2006 a nebo tento z roku 2005. Ale to nejzajímavější na nás čeká na Ridgeway ještě o cca dva kilometry dále.

To už se nalézáme nedaleko městečka zvaného Uffington. A první, co potkáme, bude v pořadí třetí hradiště z doby bronzové a železné zvané Uffington Castle. Jeho plocha je asi 32000 m2 a je obklopeno dvěma valy s příkopem. Do pevnosti se chodilo dvěma vchody – na východě a na západě. Hradiště Uffington Castle je jistě zajímavá a také hodně navštěvovaná. Ovšem to nejzajímavější, kvůli čemu turisté z celého světa jezdí, se nalézá asi pouhých dvě stě metrů odtud na sever.

Ti znalejší při vyslovení místa 

„Uffington“ jistě zpozorněli, neboť dobře vědí, že se v tomto místě vyskytuje ještě něco jiného, než hradiště z doby železné. To, o čem chci psát, je někdy dokonce považováno za druhou nejznámější stavbu pravěké Anglie, a to hned po Stonehenge. Není to samozřejmě nic jiného, než hillfigura Bílý kůň z Uffingtonu. Nejprve vysvětlím ono tajuplné slovo „hillfigura“. To je totiž věc, kterou tady u nás v Čechách nikde nemáme a nebo jsem o tom dosud neslyšel, že by to tu někde bylo. To je složenina slov „hill“-kopec a samozřejmě figura. Je to tedy obraz, který je vyryt do hlíny buď na křídové podloží a nebo je křídou přímo vysypán. Nejlépe je pak vidět z letadla obdobně jako záhadné obrazce na peruánské planině Nazca. Stáří tohoto obrazu je odhadováno na 3000 let. Jiní ho zas datují cca do 9. století našeho letopočtu.Podle některých názorů však vůbec nemusí jít o koně, ale o draka. Proč ho tady ale tenkrát lidé vyrobili? Proč vůbec musel být vidět ze vzduchu, když letadla, ze kterých se dá obrazec pozorovat, jsou výdobytkem až 20. století? Nemohl by to být nakonec vzkaz pro nějaké jejich božstvo? A co když to má něco co do činěním i se záhadnými obrazci v obilí, které se často objevují i zde?Například tato vážka z června roku 2002 nebo tento fénix z července 2006. Ať už je jejich původcem kdokoliv, tyto obrazce jsou vidět také nejlépe právě ze vzduchu. Bílý kůň z Uffingtonu však inspiroval pozdější umělce 18.- 21. století a ti tak vytvořili několik dalších bílých koní. Nejznámější je asi ten u Alton Barnes nebo u Cherhill. Kdo čte můj seriál o letošních kruzích v obilí, ví , že další takový kůň je i u Devizes (Jarním kruhům v obilí dominuje řepka). A kdo by chtěl vidět jedno ještě novější dílo, tak ať se dívá nahoru do stráně, když vyjede z Eurotunelu ve Folkestone.

Na konec

bych se zmínil ještě o jednom zajímavém kamenu, který se odtud nalézá asi 2 kilometry na východ. Říká se mu Blowing Stone a je zvláštní tím, že je proděravělý. Takže pokud do něj někdo zafouká, dokáže tak vyprodukovat i zajímavý dunivý zvuk.

Takže až se budete někdy toulat po Anglii a hledat pravěké památky, můžete si přitom také třeba vzpomenout i na toto místo v jižním Oxfordshire. A určitě si na něj vzpomenu i já, až do této ostrovní země zase jednou zavítám, neboť i já jsem v Uffingtonu také ještě nebyl.

Foto: www.flickr.comwww.google.cz/maps

Zdroj: wikipedie

Související články:

Mystéria Salisburské pláně

Avebury – místo zasvěcené záhadám

Autor: Libor Čermák | středa 13.5.2009 17:44 | karma článku: 19,68 | přečteno: 3969x
  • Další články autora

Libor Čermák

Proč budu volit tak, aby se nedostali Piráti do vlády

Když se mě někdo zeptá, koho budu volit, zpravidla mu odpovím, že budu volit tak, aby se do vlády nedostali Piráti. Proč? Nejdůležitější důvod najdeme v jejich volebním programu v kapitole "Chytrá válka s desinformátory".

6.9.2021 v 13:08 | Karma: 40,06 | Přečteno: 1708x | Politika

Libor Čermák

Předjarní pěší výlet po pražských rozhlednách

Tak sezení doma už bylo dost. Proto jsem se rozhodl, že po dlouhé době musím vyrazit zas na nějaké své toulky. A k výletu jsem zvolil dvě pražské rozhledny. A nejen je. I hezké rybníky, parky a jedno legendární bojiště.

7.3.2021 v 6:48 | Karma: 19,24 | Přečteno: 554x | Cestování

Libor Čermák

Jen ať se pěkně stane hlavním tématem letošních voleb tzv. politická hyperkorektnost

Pořád nevíte, jaké by mělo být hlavní téma letošních voleb? Já bych si přál, aby strany daly pěkně najevo, jak se chtějí stavět k tématům tzv. hyperkorektností. Zda jsou za nimi anebo za svobodné názory každého jednotlivce.

14.2.2021 v 13:57 | Karma: 34,18 | Přečteno: 1025x | Politika

Libor Čermák

Chtít zakazovat filmy kvůli módním politickým trendům je špatnost na entou

To mne zase nadzdvihly mandle názory, které jsem se dozvěděl z jednoho článku na idnes.cz. Prý film, který by se měl podle nich zakázat, je muzkiál Pomáda. Cože? Zakázat film či příběh? Takhle že myslí demokrati? Ne!

3.2.2021 v 11:29 | Karma: 40,37 | Přečteno: 1316x | Společnost

Libor Čermák

Přestaňme používat slovo "Sudety"

Mezi českými novináři se v poslední době rozmohl takový nešvar. Oni velice často používají slovo "Sudety". Přitom toto slovo lze nahradit daleko lepšími výrazy, jako je například "české pohraničí.

17.1.2021 v 7:52 | Karma: 38,44 | Přečteno: 1664x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám