V Jižní Americe objeveny nové geoglyfy

Známé obrazce na peruánské planině Nazca či chilské pintados a intaglios dostaly nedávno dalšího bratříčka, svědčícího o tom, že dávná andská civilizace, která existovala v předkolumbovské Americe, byla opravdu zajímavá.

Pojďme se vydat na menší výlet na andskou náhorní planinu Altiplano. Právě zde se nalézá jezero Titicaca, jedno z nejvýše položených jezer na světě. Jeho hladina se nalézá v nadmořské výšce 3821 m.n.m. Prochází jím státní hranice mezi jihoamerickými státy Peru a Bolívií. Jeho název  se nejčastěji překládá z indiánského kmene Aymarů jako „titi“, což je „velká kočka“ a „kak“, což jsou „skály“. Výsledkem překladu je tedy něco jako jezero „skály pum“. Není však od věci to, že pokud se podíváme na tvar jezera Titicaca, možná skutečně někomu připomene svým tvarem právě kočku (viz:.googlemapa)! To měli předkolumbovští andští indiáni tak vyspělou kartografii, že znali tvar tohoto jezera, jehož délka je 190 km a šířka 80 km?  

Nyní se však vyskytl zajímavý objev, že podobných zvířecích výjevů je v okolí tohoto jezera více. Přišla s ním badatelka Amelia Carolina Sparavignová z turínské polytechniky, jež je objevila díky programu na zvýšení ostrosti astronomických snímků, který využila ke zvýšení kontur na satelitních snímcích krajiny. A právě zde na ploše cca 1200 km čtverečních se nalézá celá řada geoglyfů -  obrazců, které jsou mnohdy velké až několik stovek metrů a jsou rozeznatelné pouze z velké výšky. Byly vytvořeny především díky rozsáhlé obhospodařované krajině, 

jež se skládá například z terasovitých polí, cest, zavlažovacích kanálů a podobných civilizačních výdobytků, které se zde začaly budovat už před mnoha staletími. Nezřídka se dokonce stává i to, že vodní nádrže jsou umístěny tak, že tvoří oči obrazců. A tak zde podle badatelky můžeme nalézt ptáky, hady, želvy, ryby či pásovce a další tvory. Je to až obdivuhodné. My si dodnes lámeme hlavy, proč například vznikly známější obrazce na peruánské planině Nazca (viz Tajemství obrazců směřujících k obloze), které jsou také rozpoznatelné pouze z výšky. Jenomže zdejší obrazce jsou ještě několikrát rozlehlejší! A co je pro nás, internetovou generaci asi nejzajímavější, jsou docela dobře rozeznatelné i na satelitní googlemapě. 

Pojďme se nyní na některé obrazce podívat podrobněji: Jedním z nejhezčích geoglyfů v okolí jezera Titicaca je tento roztomilý ptáček (viz googlemapa), jehož hlava je dlouhá kolem 150 metrů. Od něj se asi pět kilometrů na východ nachází další pták, ve kterém rozeznáváme kondora (viz googlemapa). Jeho délka je neuvěřitelných půl kilometru. Nedaleko těchto obrazců najdeme i místo, které vypadá jako ježek (viz googlemapa). V Jiné oblasti rozeznáváme zase hada a další zvíře, které, jako by na něj útočilo (googlemapa). A další dva ptáci se nalézají asi 2 km od severozápadní části jezera Titicaca nedaleko obce Puacarcolla poblíž města Puno (viz googlemapa). Samozřejmě, že to není ani zdaleka všechno. Další obrazce se nalézají i na bolívijské straně jezera. Ale víte co čtenáři? Co kdybyste se pokusili některé další zdejší obrazce nalézt sami? Googlemapa je Vám samozřejmě plně k dispozici, a tak jsem přesvědčen, že zde naleznete i nějaká další vyobrazení.

A závěrem se musím zmínit ještě o něčem. Je to právě jezero Titicaca, u jehož pobřeží se nalézají ruiny několika podivuhodných míst staré andské civilizace. Nejznámější jsou Tiahuanaco a Pumapunku (viz Nezodpovězené otazníky prastarých kameníků). Můžou tato úžasná místa mít něco společného i s oněmi nově objevenými geoglyfy, jejichž pravý význam je nám opět novou záhadou prastaré civilizace v Jižní Americe?

Zdroje:

http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/802209

http://www.archaeogate.org/classica/article/1305/1/the-geoglyphs-of-titicaca-by-amelia-carolina-sparavigna.html

Foto: www.google.com/maps

 

Související články:

Nezodpovězené otazníky prastarých kameníků

Tajemství obrazců směřujících k obloze

Rubrika: archeoastronautika

Po stopách obřích křídových postav

Glastonbury – kraj mýtů a pověstí

Autor: Libor Čermák | neděle 31.10.2010 6:26 | karma článku: 24,00 | přečteno: 3671x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88