V čem všem jsme úspěšnější než tzv. západ? V mnohých věcech!

Když jsem se dozvěděl, že pan prezident Miloš Zeman na včerejším setkání s velvyslanci je přivítal slovy "Vítejte v úspěšné zemi", nezbývalo mi než se nad těmito slovy zamyslet, souhlasit a přidat i své postřehy. 

„Vítejte v úspěšné zemi, zemi, která má nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii, má stabilní ekonomický růst a nadto je zemí, která je velmi bezpečná,“ (Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/milos-zeman-diplomat-projev-diplomacie-velvyslanec.A191027_174055_zahranicni_knn). Tak to sdělil pan prezident velvyslancům. Můžeme tedy my Češi v mnohých směrech být na sebe pyšnější než lidé na západ od nás? V těch věcech, které uvedl pan prezident určitě.

Máme jednu z nejnižších mír nezaměstnanosti? Máme. Míra nezaměstnanosti 2,7 procent je skutečně tou jednou zn nejnižších, kterou nám můžou v leckterém státě západní a jižní Evropy závidět.

Máme stabilní hospodářský růst? Máme. Možná se vám vybaví Troškův film ze začátku 90. let "Slunce, seno, erotika", ve kterém krachující zemědělské družstvo hledá svou spásu v italském kapitálu a na Italy se tam dívají skoro jak na božstvo. A dnes? Co se týká v HDP na obyvatele, tak jsme na tom s Itálií (nebo i ze Španělskem) už na velmi podobné úrovni. A takové Řecko nebo Portugalsko jsme už v tomto ohledu předběhli úplně.

Jsme bezpečnější zemí, než mnohé západní země? Jsme. Hlavní podíl na to, že to tu nevypadá v tomto ohledu jak v některých západoevropských velkoměstech, je jistě i proto, že na rozdíl od nich jsme sem nedovolili natahat tolik pochybných existencí z ještě pochybnějšího kulturního prostředí neslučitelného s tím naším.

A co dál? Například zadlužení. Neboť ho máme 32,6 procent k poměru k HDP, a tak čtvrté nejnižší v EU. Před námi je pouze Bulharsko, Lucembursko a Estonsko. (viz https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/cesko-melo-v-lonskem-roce-ctvrty-nejnizsi-pomer-dluhu-k-hdp-z-eu-40300659). Tím se například takoví Španělé (97,6 procenta), Francouzi (98,4 procenta), Belgičani (100 procent), Kypr (100,6 procent), Portugalci (122,2 procent), Italové (134,8 procent) a Řekové (181,2 procent) pochlubit z daleka nemůžou.

A v neposlední řadě je to především stav naší demokracie, z kterého se od nás může západ učit. Samozřejmě že nic není dokonalého ani u nás. Alespoň tu však zatím ještě nedochází k tolika podivným procesům, jako jinde, kde jsou lidé popotahováni jen za to, že se nějak "názorově" prohřešili proti tzv. politické korektnosti.

Tak vidíte. Kolik máme toho, čeho se od nás můžou západní země učit. Pan prezident má opět pravdu. A my máme konečně věci, které máme v lepším stavu než západ a pro které můžeme být na sebe právem hrdi.

 

Autor: Libor Čermák | pondělí 28.10.2019 7:00 | karma článku: 46,91 | přečteno: 10515x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88