Tvrzení pana Baxy považuji za skandální

Proč? Protože bez důkazů obvinil prezidenta republiky, a přitom si ještě veřejně řekl o křeslo předsedy Ústavního soudu. To je podle mne z jeho strany doslova skandální.

Pan Josef Baxa totiž včera před sněmovním výborem pro justici prohlásil, že mu pan prezident údajně podle něj měl říci, "že si ho dokáže představit jako předsedu Ústavního soudu". Na to mu bylo z hradu kancléřem namítnuto, že něco takového nemohlo být nabídnuto, protože funkce předsedy Ústavního soudu je obsazena do roku 2023 Pavlem Rychetským, kdy nového předsedu Ústavního soudu bude vybírat až Zemanův nástupce se souhlasem budoucího složení senátu.

Co si o tom myslet? Za prvé. Pokud je pan Baxa soudcem, měl by se zamyslet, jak moc je takovéto obvinění bez důkazů relevantní. Osobně bych mu moc relevantnosti nedával, když jde jen v této takto ojedinělé nařčení. A místo toho bych to považoval jen za další z řady politických útoků na prezidenta republiky.

O to víc mne však nadzdvihla ještě jedna věc, která z tohoto jeho vyjádření vyzněla. Ať už to bylo tak, či tak, pan Baxa si vlastně takto veřejně řekl o jednu z významných funkcí! Třeba ho inspirovalo i to, že jeho jmenovec Karel Baxa byl za první republiky mezi roky 1921-38 jeho prvním předsedou. Možná, že se mnou mnozí souhlasit nebudou, ale já takovéto veřejné vyjádření, že někdo řekne, že mu někdo řekl, že si ho umí představit na nějaké významné funkci, považuji za jeho veřejnou žádost o tuto funkci. Protože někteří politici, kteří o tom v roce 2023 budou rozhodovat si tento jeho nápad můžou vzít za vlastní. Proto já to jeho vyjádření považuji za skandální. A myslím si, že by tak pan soudce měl z toho pro sebe vyhodnotit nějaké důsledky.

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 24.1.2019 8:20 | karma článku: 45,81 | přečteno: 5816x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88