Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak jsme zas prý ve vesmíru sami. Fakt?

Je až s podivem, jak média přebírají některé fantasmagorické hypotézy, jako například to, že lidstvo je prý ve vesmíru samo. Právě v těchto dnech přinesla média další článek tohoto druhu.

Jeden z profesorů Harwardské university Howard Smith prohlásil, že prý existuje jen velmi málo slunečních soustav podobných té naší. Ať se na mě tento pan profesor nezlobí, ale takovéto silácké osamocenionistické prohlášení bych si na jeho místě, když vím, že výzkum exoplanet je vlastně stále pořád ještě v plenkách, odpustil. A navíc stavět svojí hypotézu mimo jiné i na nedávno objeveném tělese, 1,4 krát větším než Země a s podmínkami neslučitelnými pro život, je také více než pošetilé.

Ano, toto těleso bylo nedávno skutečně objeveno. Nalézá se 560 světelných let od nás v souhvězdí Draka u hvězdy Kepler-10. A od své centrální hvězdy krouží ve vzdálenosti cca 20 x menší, než vzdálenost Merkuru od Slunce. Jedná se o jeden z prvních objevů skalnaté planety mimo sluneční soustavu a tedy i důkaz, že se takováto tělesa ve vesmíru skutečně hojně vyskytují. Jenže v takovéto blízkosti se skutečně nenalézá zóna vhodná pro život. (viz  Vědci našli skalnatou planetu podobnou Zemi). Ale odvíjet od toho teorii, že to dokazuje, že podmínky pro život ve vesmíru jsou vzácné? Pardon.

Já naopak tvrdím to, že podmínky vhodné pro život nejsou vůbec vzácné! Existují totiž u každé hvězdy! Jen se někde nalézají blíž a jinde zase dál. Je to v závislosti na teplotě centrální hvězdy. Množství energie, které se v okolí hvězdy vyskytuje je v obdobném poměru jako například množství světla, které klesá z druhou mocninou vzdálenosti. Množství energie tak musí samozřejmě klesat obdobným pravidelným způsobem. Tedy žádné skokové přeskočení z podmínek horkých pro život hned do podmínek studených se tedy konat nemůže.To je prostě fyzikální zákon, se kterým zkrátka nic neuděláme. A pokud se to někomu nelíbí, tak ať se zabývá něčím jiným, než životem ve vesmíru. A stačí jen, aby se v této vhodné vzdálenosti, kde se udrží voda v kapalném stavu, nalézalo kamenné těleso a už můžeme mluvit o tělese vhodném pro vznik života. A navíc vůbec nemusí být velké jako Země. Klidně se může jednat o planetu velkou jako Mars nebo Merkur a nebo o větší měsíc nějaké obří planety, ale pořád je to těleso v obyvatelné zóně.   

Naštěstí však s panem profesorem Smithem řada jeho kolegu nesouhlasí. Například jeho kolega z Harvarské univerzity, též profesor, Dimitar Sasselov na tuto hypotézu řekl toto: “Můj názor je, že planet podobných Zemi je ve skutečnosti poměrně dost.” A co víc, k obdobnému názoru, že planet podobných naší Zemi můžou být jen v naší galaxii až desítky miliard, došla i vědecká studie, která byla v loňském roce publikována v časopise Science. Vychází z pozorování 166 hvězd podobných Slunci. Doktor Andrew Howard z University of California v Berkeley k tomu dodává: „Ze sta hvězd má vždy jedna nebo dvě planetu o hmotnosti Jupiteru, zhruba  šest má planetu o velikosti Neptunu a dvanáct hvězd planety o hmotnosti Země.“ Znamená to, však i to, že na každých sto hvězd může být takových to planet až 23! To proto, že je velice pravděpodobné, že tyto tělesa tam nebudou osamocena. Jen připomenu, že se nalézáme jen u vybraného malého vzorku hvězd, takže počet takových to  planet v naší galaxii tak může jít do řádu desítek miliard. (V naší galaxii existují desítky miliard planet podobných Zemi)

Onen článek (viz níže), který se zabývá onou osamocenionistickou hypotézou prof. Smitha, bohužel přináší ještě jednu nehoráznou manipulaci s vědeckými závěry. Tím je předkládaný fakt o rovnici prof. Franka Drakea, který tvrdí, že dle výsledků rovnice, je v naší galaxii jen deset planet, na nichž je život. Ano, klidně tu ještě jednou a z celého srdce prohlásím, že se jedná o nehoráznou manipulaci! Myslím si, že znám části Drakovy rovnice celkem dobře a můžu s čistým svědomím prohlásit, že co, je zde prezentováno, neodpovídá skutečnosti. Rovnice neřeší počet planet, na kterých je život, ale počet vyspělých civilizací schopných mezihvězdné komunikace. A výsledek rovnice se navíc liší, co autor, to jiný výsledek. Od oněch deseti až do milionů.  

A tak vyzývám jak vědce, tak média, přestaňme lidem předkládat hypotézy o nejrůznějších vesmírných osamocenionistických hypotézách. Vycházejí pouze z jejich vnitřního přání být příslušníkem něčeho výjimečného či nadřazeného. Takovéto a podobné úvahy se stejně vždy ukázaly jako scestné. Vždyť pravděpodobnost toho, že ve vesmíru jsme sami, je srovnatelná asi jen s tím, že Země je středem vesmíru a všechny ostatní tělesa, včetně Slunce, planet a hvězd kolem ní obíhají. Pojďme místo toho otevřít oči a nebát se přijmout fakt, že jen v naší galaxii je až 200 miliard hvězd. A že vesmír obsahuje miliardy dalších obdobných galaxií. A tak celkový počet vyspělých civilizací schopných mezihvězdné komunikace může být pro nás nakonec až dost nepředstavitelné číslo.

Zdroje:

Lidstvo je ve vesmíru samo, naznačují poslední objevy planet

Wikipedie, odkazy použité v textu

 

Související články:

Kalifornské jezero Mono Lake a mimozemský život

Víra ve vzácnost života ve vesmíru je také jen víra

Kde všude hledat život ve sluneční soustavě?

Planeta s podmínkami pro život objevena!

Nové objevy nám přibližují existenci života ve vesmíru

Blíží se už konec jedinečnosti pozemského života?

Byl už zachycen signál mimozemské civilizace?

Ať žije život mimo Zemi!

 

Autor: Libor Čermák | pondělí 24.1.2011 5:48 | karma článku: 19,42 | přečteno: 2742x
  • Další články autora

Libor Čermák

Kde se nalézá Rodrigova skála?

Víte, co je to Rodrigova skála a kde se nalézá? Je to skutečně velmi zajímavé a romantické místo v jedné přírodní rezervaci. A nádherné je i její okolí. Proslavil ji především Jaroslav Foglar ve své knížce "Devadesátka pokračuje".

16.1.2021 v 17:53 | Karma: 21,08 | Přečteno: 710x | Cestování

Libor Čermák

Donald Trump se stal historicky největším prezidentem USA

I když se teď jeho kritici začnou stavět na hlavu, já tvrdím, že Donald Trump se stal největším americkým prezidentem všech dob a žádní Bidenové, Obamové nebo Bushové mu nesahají ani po kotníky. A důvod? Ten stojí skutečně za to.

14.1.2021 v 13:27 | Karma: 34,79 | Přečteno: 1858x | Politika

Libor Čermák

Za největším zlem ve světě jsou politické ideologie

Co může za největší zla současného světa? Co může za občanské nepokoje? Co může za největší války a další podobné tragédie? Můžou za to především politické ideologie, které se někdo snaží vnucovat lidem jiného názoru.

7.1.2021 v 12:21 | Karma: 28,11 | Přečteno: 663x | Politika

Libor Čermák

Jak by vypadala obloha u Alfy a Proximy Centauri?

Slyšeli jste o tajemném signálu, který vědci zaznamenali ze směru Proximy Centauri, po Slunci k nám nejbližší hvězdě? K tomu vánoční pohádka, kde tato hvězda je jednou z postav. Tak se pojďme do této hvězdné soustavy podívat.

25.12.2020 v 9:21 | Karma: 23,85 | Přečteno: 1124x | Věda

Libor Čermák

Ještě, že u nás se letos nevolí. Kvůli rouškám nemám koho bych volil

V našem volebním obvodě letos žádné volby neprobíhají. Ale kdyby byly. Mám koho volit? Opoziční strany komunistů a tzv "liberálů" by to u mne nebyly z principu. A co strany vládní? Kvůli rouškám by to teď nebyly ani ony.

29.9.2020 v 6:10 | Karma: 20,31 | Přečteno: 493x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám