Tak a za trest už nebudeš chodit na kroužek!

Nápady rodičů, jak své dítko za něco potrestat, jsou různé. Avšak za jedno z nejhorších jejich rozhodnutí považuji, když dítěti zakážou chodit na pravidelnou volnočasovou aktivitu.

Jakožto dlouholetému vedoucímu dětských kroužků se mi to stalo už několikrát. Například se stalo, že se jedním rodičům znelíbilo, jaké má jeho dítě výsledky ve škole. A tak vyřkli trest, že už nebude chodit na jeden z kroužků, který vedu. Zajímavé, přitom u mne bylo jedno z nejšikovnějších a nebyly s ním ani žádné kázeňské problémy.

Připomenout bych zde hlavně chtěl to, že volnočasové aktivity jsou jednou z nejlepších prevencí před negativními vlivy ve společnosti. A také jsou potřebné pro rozvoj dovedností a výchovu nových talentů. Dítě se zde učí k pravidelné činnosti a též k působení v kolektivu. A když je to navíc baví, tím je to pro něj lepší. Docházka do nějakého kroužku tedy není jen zábava, jak se to může na první pohled zdát, ale je to i důležitý prvek ve vzdělávacím procesu dětí a mladých lidí. Kromě toho se samozřejmě může stát i to, že když nějaké dítě, které je pevnou součástí nějakého takového kolektivu a uprostřed roku tam najednou přestane chodit, může být tato situace demotivující i pro ostatní děti v kroužku. Takže tím nemusí být potrestáno jenom jejich dítě, ale vlastně celý kolektiv. Proto jsem přesvědčen, že když rodiče vyřknou takovýto trest, je to velice špatné rozhodnutí.  

Když už mu hold chtějí něco zakázat, tak ať mu raději zakážou například počítač, internet, televizi a podobné debilizátory. To jsou věci, bez kterých by se dítě mělo dokázat obejít a nijak ho to nepostihne. Ale na věci, které jsou pro něj po pedagogické stránce prospěšné, bych určitě jako rodič nesahal.     

 

Související články:

Proč nechci posun začátku školní výuky na 9 hodinu?

Jak na problematiku dětských gangů?

Proč jsem se zapojil do „Skautského šátkového dne“

Vaše děti také nenavštěvují žádný zájmový kroužek?

Poslání dětských turistických oddílů

A další články v rubrice Děti, výchova a vzdělávání

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | středa 5.2.2014 6:36 | karma článku: 17,44 | přečteno: 1094x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88