Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemství kamenného muže z Mrchojed

Zhruba dva kilometry od Sázavy se nad stejně pojmenovanou řekou nachází víska Mrchojedy. Nalézá se zde podivná stéla, která je považována za smírčí kámen, jinými za hraniční kámen a dalšími za prastarý menhir. 

Ke kameni jsem se vydal během jednoho z mých četných peších výletů, abych si ho prohlédl a vyfotografoval. Poprvé jsem se o něm dozvěděl z knihy O. Dvořáka „Kamenné otazníky české historie“, a tak jsem byl na něj zvědavý. Z této knížky jsem se i dozvěděl, kde se kámen nalézá. Jedná se o východní konec obce, v místě, kde červená turistická značka odbočuje na nedaleký hrádek Talmberk. Zde nejprve zahlédneme dvojici statných lip a pod nimi tento cca 80 cm vysoký kámen z načervenalého pískovce. Současně je chráněn ještě čtyřmi špalky a lanem, jež ho odbíhá do čtverce. Na první pohled je patrné, že byl uměle vytvarován, a to symetricky do tvaru jakého si oblého „T“. Z přední strany je patrný jakýsi podivný reliéf, připomínající postavu s rukama nad hlavou. Odtud kámen dostal název „kamenný muž“.

Jaký je původní účel tohoto záhadného kamene? Byl to snad smírčí kříž nebo křížový kámen, jak se všeobecně soudí? Takové kameny ve tvaru kříže a nebo kámen s křížem, museli obvykle ve středověku vytesat zločinci a pak vztyčit na místě spáchání svého zločinu. Na mne osobně však tento objekt moc tvarem kříže nepůsobí, a to, co je na něm vytesáno, také ne.

Nebo to mohl být hraniční kámen? V těchto místech se totiž stýkaly hranice pozemků sázavského kláštera, talmberského a do třetice ratajského panství. Ale co bylo dřív vejce a nebo slepice? Vznikl kámen jako hraniční a nebo se hranice určovaly od tohoto kamene?

A nebo je to snad prastarý menhir, stojící tady od nejstarších dob, jenž byl během středověku do současného tvaru dodatečně upraven? I o této hypotéze mnozí uvažují. A nahrávají tomu i další podivnosti, které jsem zde objevil.

U menhirů se velice často setkáváme s faktem, že jsou vůči sobě nějak astronomicky orientované. A zdá se, že něco podobného se vyskytuje i zde. Cca 4 km přesně ve směru na západ se nad mezi městem Sázava a Dojetřice nalézá prastaré hradiště, jehož původ je zdokumentován do 8. století, ale není vyloučeno, že je i starší.  Na stejné spojnici se nalézá i pravěký lom na vápenec - Bílý Kámen – u Sázavy, jež jsem popisoval ve svém článku „Po magických místech kolem trampské řeky“, kde se těžilo už před 6 tisíci lety. Pokud spojnici prodloužíme dále na západ, dostaneme se na další významné raně středověké hradiště u Lštění (viz Údolím Chroustů za středověkými hrady u Sázavy). Jestliže se několik takovýchto míst vyskytuje v jedné řadě, a to ještě ve směru východ-západ, může to znamenat, že tato místa jsou astronomicky orientována k východu a západu slunce o obou rovnodennostech.

Kdo si četl můj článek „Máme linii svatého Michaela také v Čechách?“, ví že taková místa, jako Kounovské kamenné řady, klobucký menhir nebo hora Říp, jsou vůči sobě orientovány ve směru východu slunce o keltském svátku „Beltine“, tj. na období kolem 1. května. Je jen náhoda, že obdobný azimut, avšak opačně orientovaný lze nalézt i u mrchojedského kamene? Tentokrát se jedná o nelitické hradiště nad Černými Budami u kapličky sv. Prokopa, o němž jsem se též zmínil v článku „Po magických místech kolem trampské řeky „. Máme zde snad beltainovou linii ukazující tentokrát na západ slunce?

A co ten tajuplný obrazec? Co může znamenat ona postava s rukama nad hlavou? Když jsem si kámen prohlédl, všiml jsem si, že nejzachovalejší je spodní část, tedy sukně, nohy a lokty. A tak mne napadla ještě jiná věc. Prohlédněte si ještě jednou mapu okolí města Sázavy a zvláště meandry řeky. Všimněte si, že centrální část města obkružuje symetrický meandr, který by se dal přirovnat k obdobné sukni, jakou vidíme zde, akorát v převrácené poloze. Ale to záleží na tom, ze které pozice se na meandr díváme. Pokud si meandr prohlédneme dále zjistíme, že u čtvrtě „Černé Budy“ a symetricky na opačné straně v osadě „Budín“ (náhoda v podobném názvu?), se tok řeky obrací na druhou stranu a začíná tak kopírovat lokty oné postavy. A co víc, dokážeme zde nalézt i nohy! Ty tvoří legendami opředená Čertova brázda, kterou protéká potůček (opět viz Po magických místech kolem trampské řeky) a druhou nohu pak symetricky potok tekoucí z vísky Nechyba. Co když je tak vlastně na mrchojedském kameni znázorněna i mapa zdejších toků?  

Zajímavé věci se nalézají i na druhé straně kamene. Tam si můžeme všimnout několika důlků. Jak píše O. Dvořák, tak se obdobné jamky vyskytují i na jiných magických kamenech a podle lidové tradice do nich nemocní lidé vkládali své prsty, což jim mělo splnit jejich přání. A nebo se jedná o projev eroze, který se zde tvořil po staletí? Když si prohlédneme jamky v horní části kamene, všimneme si, že vůbec nejsou rozmístěny náhodně. Po magických místech kolem trampské řeky. Všiml jsem si, že jsou rozmístěny do pravoúhlého trojúhelníku o odvěsnách 1:2. Jedná se zas o nějaké symbolické poselství z nejstarších dob?

A aby tomu nebylo málo, zmíním se ještě o jedné zajímavosti, tentokrát se vztahující ke zdejší vesnici, tedy k Mrchojedům. Je jen náhoda, že tato ves leží na jedné přímce s dalšími obdobně pojmenovanými obcemi, a to na Kolínsku s Konojedami, Kozojedami, Masojedami a také z Mlékojedami u Neratovic?   

A závěrem fotografie kamenného muže, abyste viděli velikost této stélky s porovnání s člověkem, tedy se mnou.

 

Použitá literatura: Dvořák O.: Kamenné otazníky české historie, XYZ Nakladatelství, Praha, 2010.

Foto: autor, google.com/maps, mapy.cz  

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 2.8.2012 18:13 | karma článku: 24,73 | přečteno: 3926x
  • Další články autora

Libor Čermák

Kde se nalézá Rodrigova skála?

Víte, co je to Rodrigova skála a kde se nalézá? Je to skutečně velmi zajímavé a romantické místo v jedné přírodní rezervaci. A nádherné je i její okolí. Proslavil ji především Jaroslav Foglar ve své knížce "Devadesátka pokračuje".

16.1.2021 v 17:53 | Karma: 21,08 | Přečteno: 709x | Cestování

Libor Čermák

Donald Trump se stal historicky největším prezidentem USA

I když se teď jeho kritici začnou stavět na hlavu, já tvrdím, že Donald Trump se stal největším americkým prezidentem všech dob a žádní Bidenové, Obamové nebo Bushové mu nesahají ani po kotníky. A důvod? Ten stojí skutečně za to.

14.1.2021 v 13:27 | Karma: 34,79 | Přečteno: 1858x | Politika

Libor Čermák

Za největším zlem ve světě jsou politické ideologie

Co může za největší zla současného světa? Co může za občanské nepokoje? Co může za největší války a další podobné tragédie? Můžou za to především politické ideologie, které se někdo snaží vnucovat lidem jiného názoru.

7.1.2021 v 12:21 | Karma: 28,11 | Přečteno: 662x | Politika

Libor Čermák

Jak by vypadala obloha u Alfy a Proximy Centauri?

Slyšeli jste o tajemném signálu, který vědci zaznamenali ze směru Proximy Centauri, po Slunci k nám nejbližší hvězdě? K tomu vánoční pohádka, kde tato hvězda je jednou z postav. Tak se pojďme do této hvězdné soustavy podívat.

25.12.2020 v 9:21 | Karma: 23,85 | Přečteno: 1124x | Věda

Libor Čermák

Ještě, že u nás se letos nevolí. Kvůli rouškám nemám koho bych volil

V našem volebním obvodě letos žádné volby neprobíhají. Ale kdyby byly. Mám koho volit? Opoziční strany komunistů a tzv "liberálů" by to u mne nebyly z principu. A co strany vládní? Kvůli rouškám by to teď nebyly ani ony.

29.9.2020 v 6:10 | Karma: 20,31 | Přečteno: 493x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů, bez jídla a vody

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám