Tajemné agrosymboly vstoupily do letošní druhé fáze

První letošní fáze agrosymbolů byla zaměřena na řepku. V třetím díle našeho seriálu o tajemných kruzích obilí bych chtěl čtenáře informovat o tom, jak se letos tento jev postupně přestěhovává z řepky do tradičního obilí. 

Minulý díl (Jarním kruhům v obilí dominuje řepka)

jsme ukončili na návštěvě u piktogramu u All Cannings, kde jsem upozorňoval na podivně ohnuté stonky, které jen tak padělat za pomocí prken a provázků nejdou. Následující, v pořadí desátý obrazec v řepce obsahuje také něco zajímavého. Tento obrazec se objevil 9. května 2009 těsně vedle dálnice M4 u Peaks Down poblíž severowiltshirského velkoměsta Swindon. Jeho tvar vypadá jako náhrdelník složený s dvanácti postupně se zmenšujících a pak zase zvětšujících se kruhů a třináctý, největší, se nalézá v jeho vnitřku. Není však uprostřed. Celá formace tedy dělá dojem jakési perspektivy. To, co mě zde však nejvíce ohromilo, jsou hnízda stočené řepky (viz foto, která se nalézají ve středech kruhů. Něco obdobného jsem viděl vloni na vlastní oči v piktogramu na East Field u Alton Barnes, který měl tvar šesticípé hvězdy. Tam to však bylo v běžném obilí, ale zde se ukazuje, že tato propletená hnízda můžou vznikat i v této plodině, která má tvrdý a zároveň křehký stonek. Kdo se chce podívat na tento obrazec podrobněji doporučuji jeho stránky: Peaks Down, nr Swindon.  

Jedenáctý obrazec letošní sezony, mimochodem také v řepce,

navštívil o den později opět Bílého koně u Roundway Hill a nalézá se nadohled od obrazce z 29. dubna. Zajímavé je, že v jeho středu se opět objevilo to hnízdo (foto), jaké jsem popsal výše. Ale co se týká jeho tvaru, spíše se podobá obrazci z 23.dubna od Avebury. Akorát zde jsou paprsky slunce podivně zakroucené. Někteří badatelé v tom vidí sluneční protuberance a tím i další možné upozornění na sluneční aktivitu. Možná, že vtom to též byla symbolika, ale tento obrazec byl na další dva týdny v Anglii poslední. (jeho stránky jsou na Roundway Hill (2)) První letošní vlna tajemných agrosymbolů v řepce tedy čítala 11 obrazců, rozmístěných zhruba dvacet kilometrů kolem Avebury. Zarážející je ten počet. Proč zrovna jedenáct? I zde mě zrovna napadá mě další možná souvislost s onou tajuplnou aktivitou naší centrální hvězdy sluneční soustavy. Ta, jak známo aktivita Slunce se mění v periodicitě právě jedenácti let.

Tuto agrosymbolovou pauzu využijeme a Anglii tedy na skok opustíme. Přemístíme se k našim západním sousedům do Spolkové republiky Německo. Navštívíme spolkovou zemi Hessensko, a to konkrétně město Zierenberg nedaleko Kasselu. Okolí tohoto města je již několik let pravidelně navštěvováno oním záhadným jevem, kterému zde věnuji již druhou seriálovou sérii. A stejně se tomu stalo letos 22. května, kdy se zde v ječmenovém poli objevil obrazec ve tvaru květiny. Chtěl bych jen podotknout, že v okolí tohoto města se nalézají četná pravěká osídlení, jako například vrchy Helfensteine nebo Dönberg. (více o obrazci Zierenberg) 

Ale nyní se opět vraťme do anglického Wiltshiru, protože, jak to vypadá, zřejmě nastala druhá fáze kruhů tentokrát již v klasickém obilí. Protože ve dnech 24.-25.května 2009, vznikly najednou hned tři nové agrosymboly.

O vrcholku Windmill Hill, kde je zřejmě nejstarší osídlení v okolí Avebury a o dvou menhirech Longstones u vesničky Avebury Trusloe jsem psal ve svém pojednání v článku (Avebury – místo zasvěcené záhadám) , takže poctivým čtenářům mých článků, se nemusím o těchto lokalitách rozepisovat podrobněji. Tak jeden z nejhezčích nových obrazců vznikl právě zde.  Má tvar něčeho, co se trošku podobá osmičce. Symbol je to zajímavý. Něčím mi vzdáleně připomíná sumerské vyobrazení Nibiru.  (Podrobnosti o tomto obrazci jsou na jeho stránkách na cropcircleconnectoru: Windmill Hill)   

Nyní se přesuňme zhruba osm kilometrů severovýchod od Avebury k pravěkému hradišti Barbury Castle, jehož původu jsem se věnoval v článku V kraji Bílého koně. Tak pole s ječmenem nedaleko tohoto hradiště se stejně jako předešlých letech, stalo místem výskytu dalšího piktogramu, který se skládá z dvaadvaceti malých kroužků pospojovanými cestičkami a uspořádanými do sedmicípé hvězdy. Chtěl bych jen upřesnit, že sedmicípá hvězda je docela obtížný útvar na vynesení do pole. I tomuto piktogramu se věnují vlastní stránky: Barbury Castle.

A na poslední

obrazec tohoto dílu se vydáme podívat na opačnou stranu, osm kilometrů na jihozápad od Avebury, kde se odtud ve směru na město Devize rozkládá vesnice Bihops Cannings. A zde se objevil obrazec ve tvaru dvanácti v sobě spletených kružnic, uprostřed kterých se nalézá květina (více na Bishop Cannings)

Tak to byly poslední přírůstky do rodiny agrosymbolů roku 2009. Je však pravda, že jejich pravost či falešnost si takto z patra určit netroufnu, a tak si i tentokrát ponechám ke všem obrazců neutrální postoj. Ale to není vše, co bych chtěl v tomto článku sdělit. Závěrem mám totiž ještě dvě cerealogické zprávy.

Ta první je smutná. Dne 23. května 2009 nás ve věku 90 let opustil nestor anglické cerealogie Pat Delgado. Tento původně elektroinženýr a raketový odborník pro britské vojenské letectvo a pro americkou NASA (spolupracoval například na programu Mariner) se tímto zajímavým jevem zabýval již od roku 1981. Později vytvořil úspěšnou badatelskou skupinu z Collinem Andrewsem a Bustym Taylorem. Nezbývá, než si přát, aby měl stejně zanícené pokračovatele, jako byl on sám.( bližší info )

Abychom nekončili smutně, mám naopak ještě příjemnou zprávu. Známý internetový vyhledávač www.google.com aktualizoval své satelitní mapy pro Velkou Británii. Namísto deset let staré mapy se tam objevila novější z let 2005-6. A jaké bylo mé překvapení, když jsem tam najednou spatřil otisk šestiúhelníkové formace z roku 2005! Když jsem se pozorně zadíval do okolí, nalezl jsem zde několik dalších otisků. A tak jsem se rozhodl, že je označím na své googlemapě, kam zakresluji všechny nově objevené agrosymboly. Takže pokud chcete, můžete se kromě nových případů podívat i na ony otisky obrazcl z let 2005, které mám na své  mapě agrosymbolů. Jsou tam vyznačené dutým fialovým kolečkem.   

  

 Zdroje:

www.cropcircleconnector.com

 www.cropcircle-archive.com

http://www.colinandrews.net/Research-Dedication-PatDelgado.html

Hesemann M.: Záhadné kruhy v obilí, Etna, Praha, 1996

Weber E.: Kruhy v obilí 1, Eminent, Praha, 2008

Související články:

1.díl: Šokující start letošní sezony agrosymbolů

2.díl: Jarním kruhům v obilí dominuje řepka

seriál Kruhy v obilí - rok 2008

Avebury – místo zasvěcené záhadám

V kraji Bílého koně

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | úterý 26.5.2009 9:14 | karma článku: 20,84 | přečteno: 3777x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88