Stoupenci pražské kavárny by se měli naučit dívat na jiné názory jako sobě rovné.

V posledních letech mám pocit, že nejrůznější sluníčkáři, pražskokavárníci a politickokorektisti se chovají tak, jako kdyby jen a jen oni měli tu jedinou správnou pravdu. A nikdo jiný. Jenže v demokracii si jsou názory ale rovné.

Například nedávno jsme byli svědky toho, jak skupina senátorů sepisuje petici na to, kteří kandidáti podle nich nesmějí být zvoleni do rady ČT. Věnoval jsem tomu článek "Chtěl bych mít v ČT co nejpestřejší názory, a i kritiku politické korektnosti". Teď se zase tato anabáze opakuje s volbou nového ombudsmana. "Ne abyste tam zvolili Stanislava Křečka!" (viz https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-volba-ombudsmana-krecek-schorm-matys.A200211_112744_domaci_kop). A tak můžeme jmenovat další případy, kdy stoupenci pražské kavárny prohlašovali o lidech, kteří zrovna nesdílí jejich názory, za hotovou katastrofu. 

Pokud bych se například měl vyjádřit já k volbě nového ombudsmana, moc bych si přál, aby to byl někdo diametrálně odlišný od současné ombudsmanky Šabatové. Ta skutečně svoji funkci moc dobře nedělala. Za všechno mluví například případ poctivé ředitelky střední zdravotní školy, které ne, že se nezastala, ale navíc ji začala dělat ještě problémy.

Ne, sluníčkáři, stoupenci pražské kavárny a politické korektnosti určitě nemají patent na rozum. Naopak bych jim doporučil si přehrát jednu zajímavou písničku. A to znělku ze seriálu "Rozpaky kuchaře Svatopluka", kterou nazpíval Waldemar Matuška (viz https://www.youtube.com/watch?v=HtHdS-Mnj6I). I přesto, že tento seriál vznikl ještě v době hluboké normalizace, tak se tam zpívá: "Jsme lidé různých názorů, jsme z rozdílného těsta..." A tak to zkrátka je! Každý přece není stoupencem jen toho, co hlásají stoupenci pražské kavárny. A i přesto má na svůj názor stejné právo jako oni. 

A právě to, by si měli uvědomit i ti stoupenci sluníčkářů, pražské kavárny a politické korektnosti. Dokud v naší ústavě nebude (a doufám, že ani nikdy nebude) zakotvena vedoucí úloha politické korektnosti, měli by si naučit, že každý má plné právo na svůj vlastní politický názor. A pokud to i přesto nepochopí, tak by se rozhodně neměli prohlašovat za demokraty. 

Související články:

Chtěl bych mít v ČT co nejpestřejší názory, a i kritiku politické korektnosti

Já, a to je moje zvláštnost, si svůj názor vždycky určuju sám!

Vy byste dokázali někoho někam nahlásit za jeho nesprávný názor? Je tedy ne!

Nemám rád, když mi někdo vnucuje nějakou politickou ideologii!

Autor: Libor Čermák | úterý 11.2.2020 18:30 | karma článku: 41,09 | přečteno: 1761x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88