Snižování peněz na školství by mělo být tabu

Nedávno jsem zaslechl o přípravě rozpočtu na příští rok. A jak jsem se dozvěděl, že se uvažuje mimo jiné o snížení peněz na školství. Něco takového považuji za chybu, které by se měla vyvarovat každá vláda.

ilustrační obrázekhttp://office.microsoft.com/cs-cz/images

Investice do školství je investice do budoucnosti. Tyto investice jsou tak považovávány za jeden z hlavních prorůstových opatření, jaké se mají dělat v době hospodářské krize. Není žádným tajemství, že oblast školství je u nás dlouhodobě podfinancována. A teď se navíc z médií dozvídáme, že ačkoliv do jiných resortů by mělo jít v příštím roce více peněz, do oblasti školství by tomu snad mělo být naopak. A tak se ptám, jak je to možné? Důvody, proč by tomu tak nemělo být, shrnu do těchto bodů:

-          Moderní a kvalitní výuka na všech stupních (od mateřský, základní střední až po vysoký) je důležitým prvkem pro výchovu mladé generace a pro přípravu jejich povolání. A tím pádem je i investice do této oblasti i investicí do budoucnosti a důležitým prorůstovým opatřením.

-          Samostatnou kapitolou jsou nízké platy ve školství. V dnešní době se nezřídka stává, že učitelé mívají kolikrát i nižší platy než třeba takoví policisté. Není to zrovna to správné opatření pro udržení nových a mladých pedagogů.

-          Další samostatnou kapitolou je současný akutní nedostatek mateřských škol, kdy současný systém není schopný pojmout poptávku rodičů o mateřské školy a mnoho dětí se tak do školky vůbec nedostane.

-          Důležitou kapitolou jsou též mimoškolní aktivity a smysluplné trávení volného času. Zájmové kroužky, kurzy a další mimoškolní akce jsou tolik potřebným zkvalitňováním a zdokonalováním dítě o konkrétní oblast, což je opět velmi důležité pro přípravu budoucího povolání. A v neposlední řadě i důležitou prevencí proti negativním jevům ve společnosti. Právě proto by se měla tato oblast podpořit. To aby děti nevysedávaly jen u počítačů, televizí nebo aby nevytvářely podivné partičky, ve kterých pak vymýšlí věci, které ani nechci komentovat.

-          A samozřejmě finance na vědu a výzkum. Vědecký a technický pokrok je to, co je motorem pokroku naší země. To, jak je tato věc u nás tristní, nejlépe před lety okomentoval publicista Jiří Wojnar, když prohlásil, že v počtu Nobelových cen nás předhonili už i Eskymáci.

 

Toto je jen pět bodů, které mne momentálně napadly, ale zcela určitě existuje i mnoho dalších. Proto se domnívám, že snižování peněz na školství, a to na úkor jiných resortů, kam by se financí naopak přidalo, je pro mne věcí naprosto nelogická a nepřijatelná. A pro každou vládu by zkrátka takový krok měl být tabu.

 

Související články:

Návrh na zavedení nového školního předmětu

Proč jsem jako dítě neměl rád tělocvik, ale pohyb ano

Proč jsem se zapojil do „Skautského šátkového dne“

Jak na problematiku dětských gangů?

Dětské talenty potřebují podpořit

Bude stát podporovat vysedávání dětí u debilizátorů?

Vaše děti také nenavštěvují žádný zájmový kroužek?

Rubrika: Politika a společnost

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pátek 6.9.2013 8:12 | karma článku: 14,24 | přečteno: 254x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88