Šnečí olympiáda ve šplhu na stromy

Zatímco naši fotbalisti se dnes pokusí probojovat na olympiádu, tak v naší přírodě už jakési závody probíhají. Jsou to závody šneků v lezení na stromy. Tyto fotografie šnečích rodinek jsem pořídil na dnešní procházce.

Když jsem před dvěma týdny zveřejnil článek „Stromohoubový fotoblog“, napsal jsem toto: „Například vloni jsem v tuto dobu pozoroval v uhříněveské oboře masový exodus šneků na stromy. Letos tam jsou také, ale v porovnání s loňskem je to jen zlomek.“ To byl stav zhruba před čtrnácti dny. Dnes je vše úplně jinak. Na své dnešní procházce jsem tam vyfotografoval doslova šnečí závody, kdy na jednotlivé stromy lezlo současně hned několik šneků. Neodolal jsem a ony skupinky šneků jsem vyfotografoval, protože něco takového se hned tak nevidí. A tak se podívejte společně se mnou.

A závěrem ještě jedna zajímavost

Napadlo vás však někdy, že taková šnečí ulita je vlastně geniální geometrický tvar? Jen si ji zkuste na papír nakreslit a zjistíte zajímavou věc. Jistě znáte z optiky zákon, že úhel dopadu se rovná úhlu odrazu. Zkuste si podobný paprsek vést tak, že nějakým způsobem dopadne do otvoru šnečí ulity. A pak se ve stanoveném úhlu odrazí. Zkuste si vést různé paprsky a pokaždé zjistíte jedno. Paprsek se stále odráží směrem dovnitř ulity, dokud se nedostane úplně do jejího středu. Více informací o této geometrické zajímavosti v článku „Stojí za vznikem přírody nějaká inteligence?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | sobota 25.6.2011 12:55 | karma článku: 8,64 | přečteno: 1071x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88