Sázavský klášter

V dnením fotoblogu vás zvu do Posázaví, a to přímo do města jménem Sázava. Tady byl v roce 1032 knížetem Oldřichem a svatým Prokopem založen klášter, jenž se stal centrem slovanské liturgie

Kdo by neslyšel o svatém Prokopu? Ale i přesto si myslím, že není tak známý, jako například takový svatý Václav, který žil o století dřív. Svatý Prokop se narodil na konci 10. století v Chotouni. Snad kolem roku 970. Vzdělání získal na slovanské škole na Vyšehradě a po vyvraždění Slavníkovců (viz Na inline bruslích z Nymburka do Libice) se rozhodl pro život poustevníka. Poustevničil v Břevnově, v jeskyni v Dalejích u Jinonic (Předjarní cesta Prokopským údolím) a pak se přesunul do Posázaví. Pověst říká, že ho lidé spatřili orat s ďáblem zapřaženým do pluhu a poháněným křížem. Z čehož vznikla legenda o vzniku tzv. Čertovy brázdy, což je ale ve skutečnosti pravěká cesta, po které pravděpodobně dávní lidí vozili vytěžený vápenec z nedalekého lomu Bílá skála, který se nalézá na opačné straně řeky (viz Po magických místech kolem trampské řeky).   

Není to však jediná pověst, která vypráví o zázracích sv. Prokopa. Vypráví, že kníže Oldřich nechal v roce 1032 tento klášter založit jako odměnu za zázrak, když mu sv. Prokop nabídl vodu, která se proměnila ve víno.

Svatořečen byl 4. července roku 1204.

V 11. století se tak stal klášter střediskem slovanské liturgie a vzdělanosti.

Také zde byla postavena románská rotunda sv. Kříže, vysvěcená roku 1070, po které dnes zbyly jen základy v zahradě.

V roce 1096 byli mniši z kláštera vyhnáni a ten byl předán benediktinům. A slovanskou liturgii tak samozřejmě vystřídala ta latinská.

Nedokončená loď v gotickém slohu pochází z přestavby ze 14. století, jehož stavbu přerušily hustitské války.

Jeho presbytář byl však v 17. a 18. století přestavěn na barokní kostel sv. Prokopa.

Dnes už se tu při mších káže zase česky, o čemž jsem se osobně přesvědčil, když jsem se ji zde tuto neděli zúčastnil.

Za návštěvu stojí také i klášter jako takový, ve kterém je expoize věnovaná našim nejstarším dějinám a historii tohoto kláštera.

Jak se ke klášteru dostat? Například vlakem. Nádraží je odtud asi kilometr. Nebo pěšky, protože sem vede hned několik posázavských turistických tras. A samozřejmě lze použít i automobil.

A při té příležitosti si zde můžete prohlédnout i další místa spojená se svatým Prokopem, například od vlakové zastávky je to jen kousek ke studánce „Vosovka“. Podle lidové tradice, tady svatý Prokop proměnil vodu ve víno, když se zde setkal s knížetem Oldřichem. A podle dalších tradic zde prý došlo i k několika zázračným uzdravením. Dnes zde stojí kaplička a nedaleko od ní ještě altánek. (viz Na výletě kolem Sázavy je vždycky příjemně).

Zdroj: wikipedie, uvedné odkazy na mé články

Další podobná stavba:

Magický nedostavěný chrám v Panenském Týnci

Autor: Libor Čermák | středa 14.6.2017 5:33 | karma článku: 24,10 | přečteno: 1544x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88