Samozřejmě, že jsem proto, aby ČT kvůli Zprávičkám klepli přes prsty

Indoktrinace dětí nějakou politickou ideologií, ať už ve škole nebo ve veřejnoprávní televizi, je něco tak odporného, že snad nic odpornějšího v jejich formování snad ani být nemůže. A pokud se tak stalo, jsem po potrestání.

Reportáž, která byla ve Zprávičkách odvysílána zhruba před měsícem o "zlých Židech a Američanech a ubohých Palestincích" se opět dostala na přední stránky našich sdělovacích prostředků. Tentokrát díky poslancům z Výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu, kteří se shodli na tom, že takto jednostranně pojatá informace nepatří do informačního média pro děti. Vždyť situace na Blízkém východě není jednoduchá. A zvlášť ve sporu mezi Izraelem a Palestinci. A jsem též přesvědčen, že velká část naší veřejnosti, včetně mne samotného, není na straně Palestiny.

A všichni, kdo takovéto Zprávičky připravují, si musí uvědomit, že dělat zprávy o židovsko-palestinském sporu není totéž jako dělat dokument například o pakoních a krokodýlech na řece Mara v africkém Serengeti. Pokud se dokument věnuje pakoňům, tak pak můžeme při každém chycení pakoně krokodýlem v doprovodném slově slyšet něco ve stylu: "chudák pakůň. Nepodařilo se mu přejít nebezpečnou řeku." Pokud se naopak dokument zabývá krokodýly a některému krokodýlovi se nepodaří chytit svou kořist, tak zas můžeme slyšet něco v tom slova smyslu: "chudák krokodýl. Ten dnes asi zůstane o hladu."

Tohle jsou zákonitosti přírody. V takovýchto dokumentech takto jednostranně zabarvené reportáže být můžou. A politika je politika. A to, že v izraelsko-palestinském sporu to už bublá několik tisíciletí, se můžeme dočíst už v Bibli. Například už Werich s Voskovcem a Ježkem o tom napsali v roce 1937 hezkou písničku, kterou jistě znáte (viz https://www.youtube.com/watch?v=TOF4uhKRj3M).

Proto se i já domnívám, že takovéto jednostranně zabarvené informace nepatří do informačního média pro děti. A pokud chce ČT v dětech vzbudit nějaké podobné emoce, tak by se tam místo naštvaných holek v hidžábech měl skutečně spíš objevit například ten dennodenní boj zvířat o přežití na pláni Serengeti. To dětem řekne daleko víc.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/ceska-televize-vaclav-klaus-ml-pirati-reportaz-zpravicky-pmv-/domaci.aspx?c=A181010_150659_domaci_lesa

Související články:

Takovéto reportáže by se ČT měly tvrdě zakázat!

Samozřejmě, že je jeruzalémská Zeď nářků židovská

Postavte si maketu jeruzalémského chrámu

Šli byste demonstrovat za jednostrannost ČT? Já tedy ne!

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 11.10.2018 8:58 | karma článku: 35,11 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88